5 nejdražších scénářů všech dob

Za které scénáře si autoři odnesli nejvíc peněz?

I když bez scénářů by filmy jednoduše nevznikly (pokud by herci nechtěli dvě hodiny improvizovat), tak scenáristé nedostávají až tak astronomické částky. Mnohem více peněz si odnesou režiséři a herci, ale je i pár vyvolených autorů, kteří si přišli na velmi slušné peníze. Následující pětice scénářů je rekordních, jejich tvůrci za ně dostali zaplaceno nejvíc v historii:

5. Troja (David Benioff), Šestý smysl (M. Night Shyamalan), Twister (Michael Crichton a Anne-Marie Chrichton), Jade (Joe Eszterhas), Příběh rytíře (Brian Helgeland




Kolik scenáristé dostali: 2,5 milionů dolarů

Rozpočet filmů: Troja (175 milionů dolarů)/Šestý smysl (40 milionů dolarů)/Twister (92 milionů dolarů)/Jade (50 milionů dolarů)/Příběh rytíře (65 milionů dolarů)

Tržby filmů: Troja (497,41 milionů dolarů)/Šestý smysl (672,81 milionů dolarů)/Twister (494,47 milionů dolarů)/Jade (9,85 milionů dolarů)/Příběh rytíře (117,49 milionů dolarů)

Jak vidíte, tak na pátém místě je slušná tlačenice. Najdeme tam jak historickou Troju, tak nejznámější film M. Night Shyamalana Šestý smysl, ale také projekt, o kterém asi moc lidí neslyšelo a to erotický thriller Jade. Nechybí ani katastrofický Twister nebo zábavná podívaná Příběh rytíře.

4. Zamilovaní blázni (Ronald Bass)




Kolik scenárista dostal: 2,75 milionů dolarů

Rozpočet filmu: 12 milionů dolarů

Tržby filmu: 84,45 milionů dolarů

Na čtyrce je jediný tvůrce a to Ronald Bass, který napsal scénář k filmu Zamilovaní blázni (Mozart and the Whale). Ten se věnoval příběhu dvojice s Aspergerovým syndromem. Ale kritici z něj úplně nadšení nebyli, ovšem finančně film uspěl, vydělal několikanásobek svého rozpočtu.

3. Základní instinkt (Joe Eszterhas), Šaman (Tom Schulman), Eurotrip (Alec Berg, David Mandel, Jeff Schaffer), Úkryt (David Koepp)




Kolik scenáristé dostali: 3 miliony dolarů

Rozpočet filmů: Základní instinkt (49 milionů dolarů), Šaman (40 milionů dolarů), Eurotrip (25 milionů dolarů), Úkryt (48 milionů dolarů)

Tržby filmů: Základní instinkt (352,9 milionů dolarů), Šaman (45,5 milionů dolarů), Eurotrip (20,77 milionů dolarů), Úkryt (196,4 miliony dolarů)

Film Jade Joea Eszterhase sice příliš parády nenadělal, ale jeho Základní instinkt se naopak stal jedním z nejlepších erotických thillerů všech dob. Na třetí místě je i povedený Úkryt, ne úplně nudný Šaman a zábavný Eurotrip, který ale finančně nezabodoval.

2. Dlouhý polibek na dlouhou noc (Shane Black)




Kolik scenárista dostal: 3 miliony dolarů

Rozpočet filmu: 65 milionů dolarů

Tržby filmu: 89,46 milionů dolarů

Herec, režisér a scenárista Shane Black (Smrtonosná zbraň, Iron Man 3) je na stříbrné pozici za povedený akční film Dlouhý polibek na dlouhou noc. Je pravda, že ekonomické výsledky nejsou nic moc, ale dá se říct, že jde o kultovní podívanou, která ukazuje, že i ženské se umějí pořádně ohánět. V roce 2014 byl film magazínem Time Out vyhlášen 82. nejlepším akčním projektem. Žebříček byl sestaven na základě hlasů recenzentů, herců, režisérů a kaskadérů.

1. Déjà Vu (Terry Rossio, Bill Marsilii)




Kolik scenáristé dostali: 5 milionů dolarů

Rozpočet filmu: 75 milionů dolarů

Tržby filmu: 180,6 milionů dolarů

Nejdražším v dosavadní historii byl scénář k docela slušnému, ale nikterak revolučnímu akčnímu thrilleru Déjà Vu. Otázkou je, zda bylo filmové studio nadšené, že zaplatilo tolik, když se film nakonec jen horce těžce dostal do černých čísel (traduje se, že projekt je výdělečný, když získá 2,5x svého rozpočtu).
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat