Recenze: Penny Dreadful (třetí řada) - Nejlepší hororový seriál posledních let skončil

Rozloučil se ve velkém stylu?

Je mi jasné, že označit Penny Dreadful za nejlepší hororový seriál je tvrzení odvážné, ale stojím si za ním. Příliš konkurentů série nemá, snad jen American Horror Story, ale je tu jeden podstatný rozdíl.

Zatímco v American Horror Story (recenze) hrají v posledních letech nejdůležitější roli brutalita a erotických nádech, v Penny Dreadful sice obojí také najdete, ale není to jediné, na co seriál spoléhá. Nejdůležitějším aspektem je emotivní příběh ženy, která je ve středu nekončícího boje temnoty a světla.

Penny Dreadful je hororem, ale v první řadě je to pohled na osud Vanessy Ives (Eva Green). A nutno poznamenat, že Vanessa je nejen velmi zajímavě napsanou postavou, ale i výtečně zahranou.

Neměl bych to přiznávat, ale Eva Green mi není vysloveně sympatická, ovšem to mi nebrání v tom, abych klidně poznamenal, že na Penny Dreadful odvedla výtečnou práci.

Ono není snadné vyčnívat v tak působivě obsazeném projektu, ale Evě se to podařilo. V seriálu se pohybuje hromada talentovaných lidí, ale skoro by se chtělo říct, že hrají druhé housle. Hrají je skvěle, ale v Penny Dreadful je prostě v centru dění Vanessa.

A není se čemu divit, ona klidně unese na svých pohublých bedrech celou epizodu. Jako jasný důkaz poslouží například díl, který se odehrával v psychiatrické léčebně. Epizoda byla skoro celá věnovaná Vanesse a bez ohledu na to, že jsme většinu času strávili v jedné vypolstrované místnosti jen s Vanessou (i když jí občas skvěle sekundoval Rory Kinnear), byl to strhující zážitek.

Nechci tím říct, že by ostatní postavy působily vysloveně navíc, skoro všechny mají v příběhu důležitou roli, ale scenáristé to zařídili tak, aby se příběhové linky sbíhaly právě směrem k Vanesse.

Máme tu ale výjimku v podobě zápletky týkající se Lily (Billie Piper) a Doriana (Reeve Carney). Ta ve třetí řadě nabírá na obrátkách, ale není propojena s ústřední linkou. Sledovat počínání nesmrtelné dvojice je zábavné, ovšem je škoda, že není tenhle námět víc provázán s hlavním příběhem.

Zajímaví nováčci

Ale alespoň je nám v téhle dějové odbočce představena zajímavá postava Justine (Jessica Barden). Ta je časem docela otravná a "na facku", ale jak jsem řekl, je zajímavá.

Nováčků je ve třetí řadě víc. A musím říct, že jsou veskrze sympatickým přírůstkem k obsazení. Řeč je například o doktorce Seward (Patti LuPone). Patti se objevila už ve druhé řadě, ale v jiné roli, tentokrát ztvárnila psychoterapeutku, která je hodně rázná. Tím je míněno, že má ostrý jazyk, ale také se nebojí sáhnout po zbrani, když si to situace žádá.

Další ráznou ženštinou je Catriona Hartdegan (Perdita Weeks), která je expertkou na smrt. A ne jen teoretickou, dokáže ji zvládá rozsévat i v praxi. Upíry likviduje lépe než Blade. Je škoda, že jí není věnována více prostoru. Jde o postavu, která má, co nabídnout.

Stejně tak doktor Jekyll (Shazad Latif), ale ani jeho neuvidíme zrovna často. Nemohl jsem se zbavit dojmu, že s ním tvůrci počítají pro další řadu, takže ho tentokrát drželi spíše v pozadí. Ale jelikož čtvrtá série nebude, tak jeho potenciál využit nebyl. Malou útěchou budiž to, že jsme se v poslední epizodě dočkali odkazu na jeho brutální alterego, když ho jeho bývalý spolužák doktor Frankenstein (Harry Treadaway) nazval lordem Hydem.

Protože zjistíme víc o minulosti Ethana (Josh Hartnett), představeny jsou nám i osoby z jeho minulosti. Jeho biologický otec Jared (Brian Cox) i jeho indiánský tatík Kaetenay (Wes Studi). A řekněme, že s oběma má Ethan dost komplikovaný vztah.

Budu se opakovat, ale s Jardem byli scenáristé docela rychle hotoví. Nestěžoval bych si, kdyby byl k vidění ve více dílech. Naopak Kaetenay strávil na scéně dost času a využil ho dobře.

Konečně se ukáže i samotný Drákula (Christian Camargo), který se snaží vlákat Vanessu do svých spárů.

Christian mi nejdříve přišel na roli vládce upírů trošku unylý. Když si ho srovnám s jinými představiteli Drákuly, tak chvíli působil dost nevýrazně, ale časem jsem mu přišel na chuť. Byl trošku umírněnějším "šéfem" vampýrů, ale rozhodně ne špatným.

Upřímně, záporačka z druhé řady Evelyn Poole (Helen McCrory) mě zaujala víc, ale Drákula byl také docela fajn.

(Ne)očekávaný konec

Celkově mi příběh druhé série připadal o něco lepší, byl dramatičtější a temnější, ale třetí řada nebyla dějově nezvládnutá.

Ne všechno do sebe zapadlo úplně ideálně, ale většina postav se dočkala důstojného ukončení svých linek. Ale docela (nemile) mě překvapilo, jak rychle to filmaři skončili s Vanessou. Dalo se čekat, že to s ní nedopadne dobře, ale to, že měla krátký proslov a pak šup, bylo hotovo, bych nenazval uspokojivým zakončením její příběhové linky.

Věřím, že si tahle postava zasloužila trošku lépe vyřešený odchod ze scény. Na finální epizodě mě také nepotěšily některé násilně působící momenty. Tím nemyslím několik dost brutálních scén, ty byly bezva, ale třeba to, že doktor Frankenstein "náhodou" narazil na tým, který se vydal zachránit Vanessu, bylo hodně okaté.

A když už chtěli tvůrci dát dohromady starou partu, určitě by nebylo od věci, aby se alespoň na okamžik zastavil Ferdinand Lyle (Simon Russell Beale). Ve třetí řadě byl k vidění jen chvíli.

Ale ani tak nebylo finále zklamáním. Kromě skvělého souboje s Drákulovými přisluhovači a jím samotným (i když tahle scéna byla malinko zkažená tím, že na něj postavy útočily po jedné), nabídl závěrečný díl několik emocionálních momentů, které fungovaly.

O to víc mě překvapilo, jak "odbytá" byla smrt Vanessy. Věřil jsem, že to bude nejvíce působivý moment, ale nestalo se.

Ani tak ale nejsem ze třetí řady Penny Dreadful zklamaný. Byla výtečná a konkurentům ukázala, jak se dělá propracovaná hororová podívaná.

Ve zkratce: 

Závěrečná řada výtečného hororového seriálu je působivým rozuzlením příběhů ženy, která balancuje na hranici temnoty a světla. Podívaná je to atmosférická, sympaticky depresivní a především plná výtečných hereckých výkonů. Nejen ale hlavně ze strany Evy Green.

Klady

+: Herecké obsazení
+: Zajímaví nováčci
+: Poetické finále

Zápory

-: Uspěchaná smrt Vanessy
-: Některé příběhové linie nepůsobí jako součást hlavní dějové linky

Hodnocení: 80 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat