Recenze: Outcast S01E01 (Pilot) - Jaký je hororový seriál od tvůrce Živých mrtvých?

Povedl se?

Robert Kirkman je jedním z tvůrců komiksové předlohy k seriálu The Walking Dead. Kromě toho se samozřejmě na televizní verzi svého dítka podílí, ale asi si řekl, že už nechce hrát druhé housle a tak pro stanici Cinemax vytvořil seriálovou podobu dalšího svého komiksu a to Outcast

Ten není o zombících, ovšem o dalším klasickém hororovém tématu - démonech a vymítání. Vím, nezní to zrovna originálně. A ono ani není. První epizoda Outcast vás dějově nepřekvapí. 

Máme tu ušmudlaného hlavního hrdinu Kylea (Patrick Fugit), kterého pronásleduje minulost. Díky tomu ho ostatní považují za podivína a není tak divu, že se skrývá před světem. Ale nakonec se ze svého brlohu vyškrábe ven, když je posednut chlapec v jeho městě. 

Něco podobného už jsme viděli stokrát a filmaři se příliš nesnaží přijít s něčím novým. Máme tu dítě, které provádí "lámavé" pohyby, levituje, promluvá chraplavým hlasem, za který by se nemusel stydět ani Batmana, nechybí postarší moudrý kněz a takhle bych mohl pokračovat ještě slušnou chvíli. 

Outcast (nebo jeho první epizoda) nenabídne nic, co by hororovým fandům nebylo velmi dobře známé. Nečekám, že se hned v úvodním dílu dočkáme laviny neviděných prvků, ale jeden nebo dva by mi určitě nevadily. 

Ujasnili jsme si tedy, že originalita není to, na co seriál sází. Má ale jiné přednosti, které její absenci částečně vynahrazují. 

Mrazivé, ne, že ne

Hlavně je to atmosféra. Ta je hodně hutná a správně dusná. A není to jen díky tomu, že je tu dítě, které mlátí hlavou do zdi a okusuje si prst. Docela dobře funguje i to, že maloměsto Rome nepůsobí zrovna přátelsky. Zdejší lidé se sice tváří, že jsou fajn, ale je jasné, že ne u všech je to pravda. 

Ne, že by to vypadalo, že se z každého druhé vyklube démon, ale jsou to ony typy lidí, kteří si o vás v tom lepším případě šuškají za zády, v tom horší skrývají pár nepěkných tajemství. 

Povedené jsou tak flashbacky, skrze které nás vrací do doby, kdy byl Kyle ještě malý a jeho matka se potýkala s posednutím. A tyhle scény jsou hodně působivé. Nejsou vysloveně krvavé, ale když rodič doslova hodí dítě na zeď, člověka z toho zamrazí. 

A ke konci dané epizody se ještě přitvrdí a jedno dítě dostane klasickou "nakládačku". Stručně řečeno, je tu pár hodně drsných momentů, které atmosféře dost pomáhají. 

Stejně jako obsazení, které je sympaticky nehollywoodské. Tedy, žádné vyslovené modelky a hezouni, ale "lidé od vedle".

Občas se to táhne jako smrad

Outcast je oním typem seriálu, který se rozhodně nežene kupředu. Sází na budování atmosféry, ale někdy to trochu přehání. Jsou tu pasáže, které jsou vysloveně nudné a opravdu se lidově řečeno táhnou. 

Není nutné, aby se děj hnal kupředu jako gazela na steroidech, ale našlo by se několik scén, které byly v podstatě o ničem, ale trvaly dlouhé minuty. 

Ve zkratce:

První epizoda nabízí hodně neoriginální zápletku, což ale Outcast vynahrazuje intenzivní atmosférou. Určitě by ale neuškodilo, kdyby bylo tempo o něco svižnější, některé pasáže jsou zbytečně rozvleklé. 

Klady

+: Atmosféra
+: Civilně působící obsazení
+: Poměrně drsné

Zápory

-: Silně neoriginální
-: Někdy skoro nudné

Hodnocení: 75 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat