Hra o trůny: Které historické události inspirovaly devátou epizodu?

Které okamžiky z dějin si tvůrci "vypůjčili".

Devátá epizoda (recenze) šesté řady Game of Thrones je za námi. A byla skvělá. Dovolím si tvrdit, že dostála většině očekávání.

SOUVISEJÍCÍ: BATTLE OF THE BASTARDS JE NEJLÉPE HODNOCENOU SERIÁLOVOU EPIZODOU VŠECH DOB

Jedním z vrcholů daného dílu byla samozřejmě "bitva bastardů", ale gigantická bojová scéna nebyla jen výsledkem fantasie tvůrců. Inspirovala se u reálných historických okamžiků. Prozradili to duchovní otcové seriálu David Benioff a D.B. Weiss. Druhý zmíněný poznamenal:

"Vrátili jsme se do doby, kdy Římané bojovali proti kartaginské armádě v Bitvě u Kann, kde byli Římané obklíčeni Hannibalem a zmasakrováni. Použili jsme to jako náš model."

Zmíněný střet se odehrál v roce 216 př. n. l. a je označována za jeden z nejvýznamnějších okamžiků druhé punské války. Hannibalova strategie je dodnes považována za jeden z nejlepších příkladů taktiky obklíčení.

Jen pro zajímavost, režisér Miguel Sapochnik přiznal, že původní inspirací byla Bitva u Azincourtu (1415), která patří k nejvýraznějším střetům stoleté války, ale nakonec se ukázalo, že by to bylo příliš finančně náročné.

Benioff vysvětlil:

"Battle of the Bastards se stala neuvěřitelně stísněnou. Všichni tihle muži, všichni tihle bojovníci, namačkaní na neuvěřitelně malém prostoru bojiště. Určitě jste četli záznamy z občanské války, kde byly souboje tak nahuštěné, že se to jednoduše stalo na bojišti překážkou."

Řeč je samozřejmě o Americké občanské válce, která probíhala v letech 1861 až 1865.

"Od začátku jsme věděli, že jedna z věcí, kterou jsme v seriálu nikdy neměli, je skutečná středověká bitva, během níž obě strany přivedou všechny své síly a ty se zapojí do dění na dohodnutém nebo vyjednaném bojišti a půjdou si po krku dokud jedna strana nevyhraje a druhá neprohraje. To je základem lidské historie a my jsme si prohlíželi různé ukázky z filmů. Nenašli jsme žádnou, která by vám dovolila pocítit, jaké to je účastnit se bitvy a současně vás nechala poznat geografii boje," říká Weiss.

K tomu Benioff poznamenal:

"Prostě cítit náhodnost toho všeho, toho jak šípy létají ze všech stran, lidé jsou zabíjení, lidé jsou ušlapáváni koňmi a velkou část dění tvoří prostě štěstí. Jon Snow je velmi zkušený bojovník, ale jedním z důvodů, proč přežil tuhle bitvu je, že měl prostě štěstí."

Jak se vám daná epizoda líbila?

Zdroj: IGN, EW
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat