Recenze: Legends of Tomorrow S01E01 (Pilot) - Jak si vede "bratříček" Arrowa a Flashe?

Je to takový nářez, jak se čekalo? POZOR, MÍRNÉ SPOILERY!!!

A je to tady, spin-off k seriálům stanice The CW Arrow a Flash má za sebou premiéru první části.

Nebudu přehánět, když řeknu, že byla hodně očekávaná. Ne bezdůvodně, trailery byly bombastické a zvěsti o tom, že první řada byla tak drahá, že na druhou snad ani nezbudou peníze, také probudily zvědavost.

Bez zbytečného napínání přiznám, že první epizoda nezklamala. Ne v některém z důležitých ohledů. Zvládla pobavit a hlavně navnadit na další díly. Ovšem, pár problémů by se také našlo.

Rozhodně mezi ně ale nepatří obsazení. Tvůrcům se podařil na obrazovky nahnat hodně zajímavou skvadru herců, kteří nejen že v drtivé většině případů umějí hrát, ale navíc mezi nimi funguje i chemie.

Pošťuchování mezi nimi je vtipné, působí přirozeně a hlavně pobaví. Ovšem, zatím bylo k dispozici necelých 45 minut, takže je jasné, že někteří nedostali dodatek prostoru, aby se pořádně představili.

Scenáristé očividně počítají s tím, že diváci poctivě sledují Arrowa a Flashe, kde už jsme dámy a pány viděli, takže seznamování v Legends of Tomorrow je hodně zběžné.

Ale stačí to, aby člověk zjistil, kdo zřejmě bude jeho favorit a kdo naopak asi ne. Dovolím si odhadovat, že velkým oblíbencem bude cestovatel v čase Rip Hunter (Arthur Darvill), který se paradoxně jako jediný neobjevil v bratrských seriálech. Naopak, moc mi nesedla jedna polovina Firestorma Jax Jackson (Franz Drameh). Ale to se může časem změnit. Nechci soudit na první pohled.

Padouch nic moc

Největším problém mám ale s ústředním záporákem Vandalem Savagem. Pokud si ho dobře vybavuji z komiksu, jde o nesmrtelného, ze kterého jde strach. V seriálu sice páchá nepěkné věci, ale jeho představitel Casper Crump prostě nepůsobí dost hrůzostrašně. Navíc, na obrazovce se mihne jen na chvíli, takže nemá ani šanci si pořádně zařádit.

Je tak těžké držet hlavním hrdinům palce, aby to Vandalovi natřeli, když vypadá jako někdo, kdo ukazuje "bambulína" v parku a ne jako největší tyran všech dob.

Naštěstí nám seriál nabídl obraz z budoucnosti, která v žádném případě nevypadá idylicky, takže nakonec máme pocit, že je skutečně svět v ohrožení a někdo s tím musí něco udělat.

A sympatické je, že je to skupinka, která není zrovna typickou přehlídkou klaďasů. Tvůrci si z bohaté galerie postav od DC Comics vybrali zajímavé "kousky". Nejsou to prostě nudní týpkové, kteří touží jen po tom, konat dobro.

Nemůžu popřít, že motivy některých jedinců neznějí dost přesvědčivě (prostě působí zvláštně, že se přidají k výpravě, aniž by k tomu měli pořádný důvod), ale ne každému holt zavraždili rodinu nebo jsou 4 tisíce let pronásledování nesmrtelným zabijákem.

Navíc, je nutné si přiznat, že pokud jde o příběh, je prostě nezbytné občas přimhouřit oči. Už jen proto, že se cestuje v čase a například xkrát vyvstane otázka ve stylu "Proč se nevrátili v čase tam a tam a neudělali to a to?" Logika někdy nehraje až tak podstatnou roli, důležité je, aby měl děj spád a seriál nebyl nudný.

To není. Už od prvních minut se seriál rozjede a málokdy zpomalí. Přestřelky, rvačky, je tu toho habaděj.

Sice bych ocenil o něco lepší souboje, bitky nejsou úplně dechberoucí, ale příjemným překvapením jsou triky (alespoň ve většině případů, občas to není ideál), u kterých je znát, že seriál nebyl zrovna laciný.

Lacině ovšem působí některé "telenovelové" momenty, jako odhalení nečekaných rodinných pout, ale dá se to přežít. Snad nebudou tvůrci příliš tlačit na emocionální notu. To zrovna nefungovalo v Arrowovi a podle mě ani ve Flashovi.


Ve zkratce:

Podle upoutávek na Legends of Tomorrow se dalo soudit, že půjde o velkolepou a svižnou zábavu. A pilotní díl to potvrzuje. Jde o vizuálně působivý seriál s netradiční partou ústředních postav, rychlým spádem, špetkou humoru a komiksově přepáleným příběhem. Je tu několik slabin, jako málo hrozivý záporák nebo pár členů týmu, kteří zatím nestačili zaujmout, ale jinak první epizoda dostála očekáváním.

Klady

+: Sympatické obsazení
+: Zvládnuté triky
+: Chemie mezi postavami

Zápory

-: Nic moc záporák
-: Souboje mohly být lepší


Hodnocení: 80 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat