Recenze: Heroes Reborn - Pokus o oživení Hrdinů nevyšel

Hrdinové dostali šanci si napravit reputaci. Nevyužili ji.

Pokud jste sledovali původní seriál Hrdinové, tak víte, že ho nepříjemně zasáhla stávka scenáristů a už se z toho nevzpamatoval. Stručně řečeno šla kvalita výrazně dolů a s ní i sledovanost. Nakonec byl tak seriál po čtyřech řadách zrušen.

Ale NBC se rozhodlo dát Hrdinům šanci na reparát a schválilo minisérii Heroes Reborn, za kterou stojí stejný duchovní otec jako za původním projektem Tim Kring.

Určitě jsem nebyl sám, kdo doufal, že se po zhruba pětileté pauze vrátí Hrdinové v plné síle. A první epizoda určitý potenciál měla. Ale po zhlédnutí finále musím být bohužel za fňukala a postěžovat si, že ho nevyužila.

Heroes Reborn volí podobný koncept jako původní Hrdinové, sleduje osudy různých postav, které nakonec musejí spojit síly, aby zastavili hrozící zkázu (tentokrát celého světa). Velmi důležité tak samozřejmě je, aby jednotlivé charaktery byla zajímavé.

Nejsou. Ne ve většině případů. Nechci pořád odkazovat na předchozí Hrdiny, ale nedá se tomu jednoduše vyhnout. V nich byly ústřední postavy zapamatovatelné, propracované a zdálo se, že jde o kousky skládačky, která by se rozpadla, pokud by chyběl byť jediný dílek.

V případě Heroes Reborn jsem měl pocit, že jde o bandu náhodných jedinců, kteří nejen, že často nemají zajímavé schopnosti, ale navíc ani jejich vývoj a osud není kdovíjak strhující.

Sylarovi (Zachary Quinto), Peterovi (Milo Ventimiglia) nebo Niki (Ali Larter) se ani nepřiblížili. Naštěstí seriálu zachraňuje čest to, že povolal do zbraně pár starých známých a to, že nováčci jsou v drtivé většině vcelku dobře obsazeni. O to víc zabolí, že jsou jimi ztvárňované postavy ploché (ne fyzicky) a člověku je skoro jedno, co s nimi bude.

Celá dějová linka o hrozící zkáze lidstva není dost dramatická. Alespoň pro mě ne. Jednoduše mě příliš netrápilo, jak to dopadne.

Bez pořádného zloducha

Kromě toho mi chyběl výraznější záporák. Nečekal jsem, že se objeví někdo jako Sylar, tak naivní nejsem, ale doufal sem, že bude představen působivý padouch. Erica Kravid (Rya Kihlstedt) sice byla dobře zahraná, ale hrozivost jí chyběla. Udělala pár nepěkných věcí, ovšem stále to byla jen kontrolou posedlá manažerka. Nic míň, nic víc.

Shrnuto a podrženo, lepší postavy chyběly jak na straně těch "dobrých", tak na straně těch "špatných. A to je u komiksově laděného seriálu docela palčivý problém.

Další věcí, která mě zrovna nezaujala, byla příběhová linka, která se odehrávala ve virtuálním světě. Jedna z postav dokázala odesílat lidi do videohry, což mi přišlo příliš střelené i na Hrdiny. A to už je co říct, když se v nich vyskytují postavy, které umějí ovládat počasí nebo se měnit v dým.

Chápu, že se asi tvůrci chtěli zavděčit mladšímu publiku, ale tohle bylo až příliš "over the top". Klidně si to mohli ušetřit.

Ale abych si jen nestěžoval, tak seriál nabízí docela pěkné trikové scény (až na některé výjimky), akční momenty také nejsou špatné a potěší časté používání ikonické melodie, která patří k nedílným součástem Heroes.

Je mi to líto, ale pokud jde o mě, tak musím říct, že noví Hrdinové pověst těm původním nenapravili. Je vidět, že se snažili, ale zůstali na půl cesty. Osvědčený koncept "pár vyvolených zabraňuje katastrofě" v tomto případě nefunguje. Navíc, seriál postrádá onu tajemnou atmosféru, která z první řady Hrdinů téměř čišela.

Jen pro upřesnění, seriál můžete sledovat i bez znalosti původního seriálu, ale unikne vám plno odkazů na něj. Na druhou stranu, je možná lepší neznat předchozí seriál, protože pak si možná ten nový užijete mnohem víc, protože si neuvědomíte, že to šlo mnohem lépe.

Ve zkratce: 

Heroes Reborn se snažili napravit reputaci původním Hrdinům. Nevyšlo to. Ať už díky nezajímavým postavám, nezáživnému příběhu nebo chybějící tajemné atmosféře. Pro ty, kteří předchozí řady neviděli, půjde možná o docela slušnou zábavu, ale ti, kteří poctivě Hrdiny sledovali, nebudou jistě protestovat proti tvrzení, že jsou Heroes Reborn jen slabý odvar.

Klady

+: Návrat některých oblíbených postav
+: Obsazení je fajn
+: Slušné akční momenty

Zápory

-: Nezajímaví hrdinové i záporáci
-: Nic moc příběh
-: Chybí tajemná atmosféra

Hodnocení: 60 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat