American Horror Story: Hotel - Co se fanouškům (ne)líbilo na zatím poslední řadě?

Co nás potěšilo a co vůbec?

Začněme tím, co se nám nelíbilo a ty kladné věci si nechme na konec. Spousta lidí odsuzovala zejména spletitost příběhu a krátké velmi strohé flashbacky. Zejména, co se týče života Hraběnky (Lady Gaga), např. 70. a 80. léta, kterými jen zlehka prolétla. Málo pozornosti bylo věnováno i situaci s jejím malým obluďátkem Bartolomewem (Bartolomějem), kterého jsme viděli akorát jako nevydařený potrat, ale bližší okolnosti z jejího života nám objasněny nebyly. Příběh má zbytečně mnoho dějových linií, které se mnohdy ani neprolínaly.

Mnoho fanoušků také tvrdilo, že podívaná je to skvělá, ale dějově prázdná. Nemohu nesouhlasit, protože z příběhu Hraběnky se dalo ždímat více. A co její život po životě? Od její smrti jsme ji viděli dvakrát a no uznejme, že stoický klid a prázdný pohled jí vůbec nesedí. Další, co by se dalo vytknout je, že příběh smrtícího hotelu je v AHS zbytečně nafouklý. Původně totiž šlo o celkem malý penzion s maniakálním majitelem, který celou nelogickou konstrukci domu zdárně ututlal. Dokonce i před stavaři (i když nešlo o klasické ututlání, pro jistotu je zabíjel). Dále pak, že úvodní titulky jsou o něco zajímavější, co se hororové stránky týče, než samotný seriál. Jednou z nepříjemností pro nás také bylo, že v této řadě našly hned dvě postavy z předchozích řad smrt.

A teď si povězme několik z těch pozitiv.

1. Opening

Úvodní scény a titulky, kde se objevují roztodivní tvorové, nazelenalý odstín všech (mimo neonových) záběrů a ani ne sekundové probliky 10 přikázání mají své kouzlo.

2. Postavy
Hotel se může pyšnit úctyhodnou sbírkou silných postav s ještě silnějšími příběhy. Uvedeme si několik z nich.

The Countess (Lady Gaga)
Postava samotné Hraběnky má sice silný příběh, ale je to rozporuplná postava. Trpí chorobnou blahosklonností, ale zároveň je marnivá, žárlivá a sobecká. Zpodobnění Hraběnky Lady Gagou byl skvělý krok, Gaga je skutečně takovou osobností a svou extrémní garderobou se této postavě více než podobá. Tvrdí o sobě, že pomáhá a zachraňuje své miláčky, lásky a děti, ale ve skutečnosti si je ochočí a používá je jako své zaměstnance.



Liz Taylorová (Denis O´hare)
Původní prodavač léků Nick Pryor, nyní matka módy a recepční/barmanka v Blue Parrot´s Lounge. Kvůli hraběnce opustila všechno, co znala, stala se něčím, čím vždy byla. Ačkoliv operaci na změnu pohlaví neprodělal, mluví o sobě jako o ženě a všichni ho jako ženu berou. Přizná Hraběnce lásku k jejímu milenci Tristanovi (Finn Wittrock), kterého žárlivá Hraběnka zabije. Poté život Liz a také další postavy Iris (Kathy Bates) vezme rychlý spád a odstartuje jejich dobrodružství. Liz Taylorová se stane tchyní, babičkou, modní ikonou, manažerkou hotelu a skutečnou osobností.   

Hypodermic Sally (Sarah Paulson)
Feťačka a textařka. Po šíleném zážitku v Cortezu, kdy během feťáckého tripu k sobě přišije své dva milence, ji Démon závislosti zneužije a potrestá. Sally tam s mrtvolami sešitá ležela 5 dní než se odvážila odtrhnout. Poté, co Iris vyhodí Sally z okna, se ze Sally stává stálý rezident Cortezu a připomíná Iris dnem za dnem, co provedla. Sally je útěchou v jejím utrpení a samotě jen malý krátký okamžik, kdy její oběti sejmou z jejích beder trochu té bolesti.

Démon závislosti (Alexander Ware)
Je stvůra, která se toulá po hotelu a zneužívá místní feťáky. Nevíme toho moc, ale stejně jako všichni ostatní duchové a tvorové v hotelu podléhá Marchově moci. Jeden z nejzáhadnějších a nejzajímavějších tvorů v této řadě. Má silné pouto k Sally, která ho dle všech teorií vyvolala jako první, ještě když žila. Místo penisu má takovou roztomilou vrtačku.

Zakladatel hotelu James Patrick March (Evan Peters)
JMP byl excentrický, charismatický a manipulativní sociopat, který se vyžíval ve vraždění všeho kolem sebe, s výjimkou své krásné ženy Elizabeth - Hraběnky, které jeho šílená povaha a neklidná duše imponovaly, tedy alespoň do jisté doby. March vypadá jako klasický sicilský mafián. Nosí uhlazené krátké vlasy, tenký knírek a na míru šité dobové oblečení. Pokuřuje cigárka a má velmi silný přízvuk. March se vyžívá v ukrývání těl a jejich ničení.  Má silný vztah ke své pradleně slečně Eversové, která se pro lásku k němu nechala zabít a dělala první poslední pro svého pána. Dokonce se pro vidinu společného posmrtného života rozhodla udat svého milovaného pana Marche na policii, což vedlo k její vraždě a jeho sebevraždě. March se po většinu času chová jako výtečný hostitel, ale všichni vědí, že je jen obyčejný despota.

3. Postavy z minulých řad
Mohli jsme vidět Quennie z Covenu a Billie Dean z Murder House.

4. Příběh vraha desatera přikázání
Skvělá zápletka s úžasným výsledkem, která báječně sedí do už tak dost komplikovaného a plného příběhu. Nejlepší je asi fakt, že vrah desatera jsou vlastně dva.

Dojmy z této řady jsou jednoduše rozporuplné. Něco se líbilo, něco ne, ale asi nebude mnoho lidí protestovat, když prohlásíme, že série Hotel nepatřila k těm nejlepším.

Jak se líbila vám?
Sdílej na Google+

Autor: Sandra De Santa

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

1 komentářů: