Hra o trůny: Kdo může za to, že seriál dohnal knihy?

Kdopak si sype popel na hlavu?

Dobře, není to zase tak velké překvapení. Na vině je sám autor knižní předlohy George R. R. Martin, který je proslulý tím, že se se svými knižními "dítky" hodně mazlí a dává si na nich opravdu záležet. To je sice bezva, ale současně to znamená, že mezi jednotlivými knihami jsou velké rozestupy.

Zatím poslední díl Tanec s draky vyšel v roce 2012, na pokračování s názvem Vichry zimy se čeká. Předpokládá se, že vyjde příští rok, ale přesné datum zatím potvrzeno nebylo.

Dlouhé pauzy mezi knihami očekávatelně vedly k tomu, že je seriál dějově dohnal. Proč k tomu došlo vysvětluje právě George:

"Nelze vinit spisovatelský blok, je to rozptýlení. V posledních letech je na vině všechna práce, kterou jsem dělal, protože znamenala rozptýlení. Protože jsou knihy a seriál tak populární, musím neustále dělat rozhovory. Neustále mám cestovní plány. Najednou dostanu pozvání do Jižní Afriky nebo Dubaje a kdo by odmítl výlet zdarma do Dubaje?"

Jistě, že málokdo. Velká obliba knih a televizní série samozřejmě znamená velký nápor, pokud jde o Martinův diář. A je opravdu docela těžké psát, pokud se neustále přesouváte z místa na místo:

"Nepíši, když cestuji. Nepíši na hotelových pokojích. Nepíši v letadlech. Musím být ve svém domě, kde nejsem rušen. Většinu mého života mě nikdo neobtěžoval, ale teď mě někdo obtěžuje každý den. Mám asistanty a poskoky, jejichž hlavní náplní práce je ujistit se, aby mě lidé neobtěžovali, takže můžu dokončit psaní."

I přesto, že armáda přisluhovačů zajistí, aby měl George klídek na psaní, je jasné, že seriál předběhne knihy, ale naštěstí autor spolupracuje s tvůrci Hry o trůny, takže snad nedojde k tomu, že by se klíčové události ze seriálu extrémně lišily od těch v knižní sérii.

Další řada Game of Thrones začne v dubnu příštího roku.

Zdroj: Indiewire
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat