Živí mrtví: Producent seriálu o Glennovi, Rickově ruce i Neganovi

Obsáhlý rozhovor s jedním z tvůrců. POZOR, SPOILERY!!!

Jestli aktuálně neřešíte to, co se přihodilo Glennovi (Steven Yeun) v The Walking Dead, patříte k výjimkám. Jde o událost, která otřásla internetem. A je tak jasné, že tvůrci jsou pod palbou otázek. Nejinak je tomu i v případě výkonného producenta Davea Alperta, kterého zpovídali redaktoři serveru TV Insider.

Tak Dave, jak se máš?

Očekával jsem, že mi lidé budou posílat hromadu sušenek a dortů, ale místo toho jsem dostal spoustu nenávistných emailů a trošku mě to překvapilo.

Proč jsi tak překvapený? Glenn byl hodně oblíbený!

"Podívejte, já miluji Stevena Yeuna stejně jako ostatní, ale já Stevena Yeuna nezabil. Steven Yeun není mrtvý. To se stalo Glennovi, ale Steven Yeun je živý a v pořádku. A velmi pohledný."

Takže je Glenn opravdu mrtvý?

"Zjistíte, co se stalo Glennovi. Bude to zodpovězeno. Tím si buďte jistí."

Kdy?

"Na to nemůžu odpovědět."

Na internetu se řeší teorie, co se možná stalo nebo nestalo. Bylo vždy vaším cílem, vyvolat takovou vlnu nejednoznačnosti?

"V této scéně je určitě uzavřena jedna emocionální linie. Z našeho úhlu pohledu byl Glenn vždy dobrým andělem na Rickově rameni. On byl vždy oním chlapíkem, který dal každému druhou šanci. On byl vždy oním chlapíkem, který volil přístup ´Hele, buďme lidští,´ což bylo opakem Shanea (Jon Bernthal) nebo kohokoliv jiného na Rickově druhém rameni. Tenhle chlapík, tenhle dobrý anděl je teď pryč. Bez ohledu na to, co se stalo a jestli je Glenn naživu nebo mrtvý, tenhle Glenn je pryč. Nicholas mu ublížil. Existuje milion jiných způsobů, jak mohl Nicholas vyřešit tuhle situaci, ve kterých se nestřelil do hlavy. Mohl skočit do davu zombíků a umřít. Mohl to udělat tak, že by Glennovi pomohl. Mohl říct, ´Hele chlape, oba to nezvládneme, nech mě ti pomoci, nech mě to alespoň zkusit a já ti tak dám šanci.´ A pravdou je, pokud by tohle řekl, Glenn by byl Glennem a řekl by, ´Ne chlape, nedělej to, nech mě, abych to vyřešil.´ I když se zdálo, že situace, ve které jsou, není úniku. Zdálo se, že stojí proti sobě. Ale Nicholas byl v tomto dílu naživu jen proto, že ho Glenn nechal žít. Pokud by Glenn byl jako Shane, pokud by byl Glenn jako Rick, zabil by Nicholase před dlouhou dobou."

Jak bys vysvětlil Nicholasovo "děkuji" Glennovi? 

"Děkoval Glennovi za to, že v něj věřil, i když si to nezasloužil. Myslím si, že v dané chvíli Nicholas pochopil, že je takový, jak se Glenn obával. A současně děkoval Glennovi, že mu dal šanci prožít dalších pár dnů. Nakonec, celý tenhle seriál je o morálce. Glenn ztělesňuje velmi specifický styl života v tomto světě. Byl vždy dobrým člověkem. Ne, že by nebyl drsňák a ne, že by nebyl schopný dělat šílené věci, jako to, že se vrátil zpět pro Maggie (Lauren Cohan) a pátral po ní napříč apokalypsou. Tenhle chlapík je velmi schopný a jeden z nejvíce obávaných bojovníků, ale také vždy ocenil charakter velmi dobrého člověka. V neděli jsme to viděli umřít. Viděli jsme Ricka (Andrew Lincoln), jak se stal Shanem. Neřekl lidem venku, ´Hele, můžeme to vyřešit, pojďme něco vymyslet,´ vzal zbraň a pokosil je. A tenhle Rick není Rickem, kterého jsme viděli v první nebo druhé řadě, není to ani Rick, kterého jsme viděli ve třetí nebo čtvrté řadě. Tohle je nový Rick, drsnější díky realitě světa. A Glenn, který nazval Ricka ´pitomcem´ ve vysílačce, to byl přímý odkaz na to, když ho nazval "pitomcem" v první řadě na konci první epizody a začátku druhé, kdy byl Rick v tanku. Je to přímý odkaz na spojení těchto dvou. A součást vyprávění příběhu. Tohle je něco, o čem jsme se bavili šest let. Tahle část Ricka je mrtvá. A teď i tahle část Glenna je mrtvá."

Jak smrt Glenna ovlivní ostatní, speciálně Maggie?
"V určité míře obyvatelé Alexandrie představují více nevinnou verzi naší skupiny. A nemyslím nevinné ve smyslu naivní, ale méně zkušené. Tihle lidé nemuseli čelit realitě nového světa stejně jako naše skupina.  A pak tu máme chlapíka jako je Morgan (Lennie James), který je nihilistou. On je ve fázi, ve které byl Rick na začátku čtvrté řady, kde pohřbil svou zbraň a řekl, ´Tohle už nejsem já, teď jsem farmář.´ Takže ztráta dobrého člověka, kterým byl Glenn, zasáhne nejen Maggie a zbytek našich přeživších, ale všichni v seriálu tento rok pocítí důsledky."

Viděli jsme také něco nejednoznačného, pokud jde o Rickovu ruku, nebyl jasné, zda se řízl o mačetu nebo ho pokousal chodec. Jak to tedy je? 

"Určitě je to nejednoznačné a viděl jsem spoustu lidí na internetu, kteří říkali, ´Hej, je tohle odkaz na komiks, kde přijde o svou ruku?!´ Řeknu tohle, pokud je to zombie krev, bude si muset useknout ruku nebo zemřít. To jsou pravidla, podle kterých daný svět funguje. A dozvíme se to celkem rychle."

Pokud se budeme bavit o komiksu, Glennova smrt z rukou záporáka Negana a jeho basebalové pálky Lucille je jedním z nejzapamatovatelnějších okamžiků z celého komiksu. Ovlivní události z poslední epizody to, jak bude Negan v seriálu představen? 

"Za nic bych nebyl raději, než za to mít Negana v seriálu. Myslím, že Negan je jedním z nejlepších záporáků vůbec. A současně to ukazuje, že Robert Kirkman je pořádně zvrácený, protože scéna, kterou napsal, je stále jedním z nejvíce zneklidňujících výjevů, které jsem kdy v komiksu viděl a že čtu komiksy už dlouhou dobu. Řekl bych, že síla této scény vychází z několika věcí, jednou z nich je nahodilost. Vychází to z hraní hry ´ententýky dva špalíky.´ A také tu je lidskost, když se Glenn snaží komunikovat s Maggie, když je jeho hlava rozmlácena. Nemyslím si, že je nezbytně nutné, aby představení Negana bylo spojeno s Glennem. Stejně jako jsme nahradili to, že v komiksu usekl Guvernér (David Morrissey) hlavu Tyreesovi (Chad Coleman), tím, že ji usekl Hershelovi (Scott Wilson). Takže si nemyslím, že by bylo nepředstavitelné ukázat Negana, jak se takhle zachová k jiné postavě."

Další týden nás čeká další hutná devadesátiminutová epizoda a podle ukázek se zaměří na Morgana. Co můžeme očekávat? 

"Myslím si, že Morgan je jednou z nejvíce fascinujících postav v seriálu. Viděli jsme jeho přerod z trochu naivního člověka z první řady, který se snaží pochopit svět, v někoho, kdo se pohybuje na hraně a oceňuje nihilismus ve třetí řadě. A když se vrátil v páté, stal se z něj poklidný válečník. Pro mě, útok skupiny Wolves ukázal, že Morganův způsob nefunguje. S tím, že jsme viděli smrt dobráka Glenna, mám pocit, že Morgan je dalším člověkem, který se snaží žít tímto způsobem a být dobrým člověkem. V minulém dílu jsme viděli některé z následků, které to mělo. Morgan, když už nic jiného, je nesmírně chytrý a ví, jak jeho pohled na svět ovlivňuje ty kolem něj. Uvidíme, jak se to vyvrbí nejen v další epizodě, ale napříč celou řadou."

Myslíte, že Rick přijde o ruku? A co Glenn, je podle vás naživu? 
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

4 komentářů:

  1. Díky za článek :) Taková Edna se moc o to nezajímá :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, byla to fuška, nebudu lhát, ale myslím, že jde o událost, která si pozornost zaslouží :)).

      Vymazat
  2. Ja myslin ze Glenn neumre. Jak David naznačil v rohovoru... Glenn umre jako dobry člověk a stane se z nej tvrdak jako z Ricka. Nebot vlastni dobrotou si malem zapricinil smrt a to co videl zmeni kazdeho.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jsem zvědavý. Určitě ho ještě uvidíme, byl k vidění na natáčení dalších epizod. Je otázkou, zda nepůjde jen o flashbacky. Ale v novém rozhovoru showrunner prozradil, že v následujících pěti epizodách se dozvíme pravdu.

      Vymazat