Recenze: Fear The Walking Dead S01E04 (Not Fade Away) + S01E05 (Cobalt)

Ve čtvrté epizodě se děj celkem rozhýbe. V páté se dostaneme v příběhu o něco dál.

Armádní jednotky vytvořily v okolí bezpečnou zónu. Travis (Cliff Curtis) se stal jedním z pilířů této komunity, nebo aspoň se tak rád tváří. Madison (Kim Dickens) se věnuje domácnosti, což vůbec neodpovídá její feministické stránce. Úklid, vaření a dohled nad vlastními dětmi prostě není její styl. Travisův synátor Chris (Lorenzo James Henrie) zahlédne odlesky v kostele mimo karanténu. Zkouší zda jde jen o odraz slunce nebo jestli mu je někdo posílá. Ano, někdo zůstal mimo karanténu. Z Lizy (Elizabeth Rodriguez) je komunitní zdravotnice, ale pověřené doktorce Bethany Exnerové (Sandrine Holt)  se její postupy nezdají, když se přizná, že není sestra, lékařka ji přemluví, aby tohle divadýlko hrála dokud je třeba, protože nemocní a vážně zranění nespolupracují. Exnerová nařídí s nemocnými přemístit i Nicka (Frank Dillane), protože během odvykačky se projevuje jako nemocný.

Nick se ocitá v provizorní karanténě s několika dalšími. Děj se dál zamotává. Komunita v bezpečné zóně je na dvě půlky, jedna se bouří a druhá se bojí.

Salazarovi zajmou jednoho z vojáků a drží ho ve sklepě. Chtějí uskutečnit výměnu za Nicka a Griseldu (Patricia Reyes Spindola).

Postavy dostávají pořádnou dávku kreativity

Aktéři už nejsou jen černí nebo bílí. Např. Travis konečně převedl i několik svých chyb, není to jen vzorový hrdina. Alicia dostává trochu hloubku (viz. když rázně utne hádku mezi Maddie a Travem; když si čte dopis od asijské sousedky; když po domácku tetuje srdce, které měla nakreslené na ruce - což je sice trochu dětinské, ale je to její způsob vyrovnání se s fakty; poté vezme Chrise sebou blbnout do domů v okolí). Z milující dcerky Ofelie se stává sobecká potvora. Daniel se projevuje jako vůdce hispánského gangu.


Ve zkratce:

Ano, ano, ano! Dočkali jsme se toho! Děj se hýbe, dozvídáme se, kde se stala chyba. Armády a lékaři se po celou dobu chovají, jakoby tajnosti a ploty vše měly udržet mimo. Jenže díky jednomu zamilovanému a mučenému vojáčkovi se všichni dozvíme, že Cobalt je kódem pro největší hnusárnu. Velmi silnou postavou je Victor (Colman Domingo), který se z Nicka rozhodně udělat svého muže. Feťák .... nic není, ale feťák heroinu, to je vyšší level. Dialogy ubraly na smysluplnosti, ale to dokonale odpovídá realitě toho, že se svět zhroutil.


Nejlepší scéna 

Skutečně příšerný pocit jsem měla z scény, kdy Griselda začala během svého otoku mozku (roztomilé slovní spojení, že? OTOK MOZKU....) zběsile přeříkavat cosi ve španělštině. Její recitace mi připomínala zběsilé kletby a modlitby k ďáblu. To je pro mne top scéna.

Plusy:

+: Pětkrát lepší zpracování než u předešlých dílů

+: Nick si konečně umyl vlasy (sice je jen vyráchal v bazénu, ale má body za snahu)

+: V tomto díle nedali tvůrci takový prostor Madison, což hodnotím kladně.

Mínusy:

-: Zbytečná pletka mezi Ofélií a vojákem. Nevím jestli nás tím chtěli tvůrci naštvat nebo potěšit. Pro děj je tento krok naprosto bez přínosu.

-: Proč nemá Madison nikdy odpovídající obuv? Do práce, kdy stojí na nohou celý den, nosí podpatky a na domácí práce téměř vojenské galoše? WTF?

-: Nickův vzhled. Ačkoliv je doma není vykoupaný, čistý ani převlečený a má fialové rty. A za Nickovu parodii na účes palec dolů (ale dle zhlédnutí několika fotek Franka Dillanena jsem nabyla dojmu, že jde o výsadu samotného herce).

Hodnocení: 70%
Sdílej na Google+

Autor: Sandra De Santa

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat