Recenze: Scream - Překvapivě povedená a šťavnatá pocta oblíbené hororové filmové sérii

Další zábavný seriál z produkce MTV.

Nebudu popírat, že jsem byl původně dost skeptický, pokud šlo o seriály stanice MTV. Ale Teen Wolf/Vlčí mládě (recenze) mě přesvědčil, že MTV zvládá i jiné věci než vysílání videoklipů a ujetých reality show. 

Scream je toho dalším důkazem. Je pravda, že trailery nebyly úplně přesvědčivé, ale výsledný produkt je výrazněji lepší, než jsem očekával. I když pravda, k dokonalosti má hodně daleko. 

Pokud jde o návaznost na filmovou sérii, tak žádná přímá neexistuje. Seriál si bere hlavní zápletku a přetváří si ji po svém. To znamená, že je "omlazenější". Scream pokračuje v tom, co nakousl čtvrtý Vřískot, tedy zakomponováním moderních technologií do děje. Postavy tak neustále používají Twitter, cloud, zaznívají výrazy jako malware, spyware atd. atd. 

Co je ale pro mě překvapení, je to, jak málo seriál pomrkává na fandy filmů. Je tu jen pár odkazů na čtyři předchozí Vřískoty. To je docela zarážející, když se na produkci televizní podoby podílel i duchovní otec té filmové, nedávno zesnulý Wes Craven. I když pravda, jeho účast nebyla velká. 

Samotný námět je standardní - partička mladých, maskovaný zabiják, tajemství z minulosti, pár krvavých vražd a spousta podezřelých. 

Ústřední postavy jsou klasického ražení, odvážná Emma (Willa Fitzgerald), populární sportovec Will (Connor Weil), jeho nafoukaný kamarád Jake (Tom Maden), v hororech kovaný Noah (John Karna), tajemný frajer Kieran (Amadeus Serafini) a tak bych mohl pokračovat dál. Těžko hledat někoho, jehož variaci byste už někde jinde neviděli.

Mými favority se stali, kromě zmíněného Noaha, jeho bisexuální kamarádka Audrey (Bex Taylor-Klaus) a sympatická Riley (Brianne Tju). 

Naopak, vůbec mi nesedla Brooke (Carlson Young). Jde o klasickou nafoukanou "prsatici", ale její představitelka mě tedy neoslnila. Její výkon byl (nezáměrně) úsměvný (a to i na poměry hororu) a upřímně, věřím, že pokud jde o vizáž (a v případě Brooke šlo), daly se sehnat přitažlivější slečny. 

Obsazení ujde, ale...

Obsazení je ve většině docela ucházející. Řekněme si to rovnou. Willa Fitzgerald není Neve Campbell a Amelia Rose Blaire (ztvárňuje zvědavou novinářku Piper) zase Courtney Cox, ale herecky na tom není seriál špatně. 

Není samozřejmě příliš moudré si někoho příliš oblíbit, protože není jisté, kdo přežije (dobrá, párkrát se to dá odhadnout, ale je tu i pár úmrtí, která jsou nečekaná). Ovšem, dojde k docela malému množství vražd a jen zhruba dvě jsou trošku originálnější nebo vyvolají větší emoce. 

V tomto ohledu byli tvůrci "lakomí" a s masakrováním šetřili. Některé epizody tak byly "výplňové", skoro bez krve a hlavně se v nich "kecalo". Jak v jedné epizodě poznamenal Noah, slasher není vhodné téma pro seriál a u několika dílů se zdálo, že má pravdu. 

Nedá se říct, že by se člověk někdy vysloveně nudil, ale párkrát bylo tempo na teenagerovskou vyvražďovačku zbytečně pomalé. 

Co se ale scenáristům povedlo, byl zabiják. Respektive to, jakou partii rozehrál. Především s Emmou si pohrával opravdu pěkně a několikrát ji postavil před hodně nepříjemné volby. 

Navíc, ani jeho maska není vůbec špatná. Je výrazně jiná než ta, kterou známe z kina. Tahle je více děsivá, což se možná někomu nemusí líbit, ale mně sedla (na rozdíl od Wese Cravena). 

Až příliš typické? 

Docela zklamaný jsem ale byl z toho, jak málo filmaři experimentovali. Zatímco filmy (častému srovnávání se prostě nedá vyhnout) testovaly hranice žánru a pohrávaly si s různými klišé, seriál málokdy překvapí něčím nečekaným. 

Na to, že jsou některé postavy načrtnuty jako experti na hororový žánr, se chovají dost zvláštně. Skupinky se často rozdělují, lidé se chovají dost nelogicky, vrhají se po hlavně do nebezpečí (a někdy i beze zbraně). Od puberťáků, kteří "sjíždějí" horory několikrát do týdne byste čekali něco lepšího. 

Dojem občas spraví Audrey s Noahem, kterým se někdy daří odhadovat, co se bude dít a některé jejich hlášky ve stylu "Ne, neřeknu, že se hned vrátím" jsou bezva, ale byl jsem prostě a jednoduše trošku rozčarovaný z toho, že Scream má blíže ke klasickému slasheru než k něčemu, co jde za jeho hranice. 

Další věcí, která mi úplně nevoněla, byly halucinace hlavní představitelky. To mi prostě k Vřískotu nesedlo. Působilo to rušivě.


Ve zkratce:

Seriálový Vřískot je lepší, než se původně zdálo. Obsazení se nemůže měřit s herci z filmové předlohy, ale rozhodně není (ve většině případů) špatné. Identita zabijáka je nečekaná, pár postav je velmi sympatických a několik vražd je docela šťavnatých. Úmrtí je ale překvapivě málo, některé epizody jsou trochu výplňové a seriál se příliš nesnaží převracet pravidla žánru na hlavu, což prostě k Vřískotu patří. Přesto je ale dojem veskrze pozitivní. 

Klady:

+: Pár sympatických postav
+: Několik vražd je docela brutálních
+: Identita zabijáka

Zápory:

-: Ne všechny epizody jsou zrovna svižné
-: Casting nebyl vždy ideální
-: Smrtí je docela málo. 

Hodnocení: 65 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE