Recenze: Quantico S01E01 (Run) - Zatím nejlepší seriálová novinka?

Napínavé jako kšandy.

Seriál Quantico začíná zhurta. Hlavní hrdinka Alex Parrish (Priyanka Chopra) se v bezvědomí objeví na místě teroristického útoku, aniž by nám to bylo nejdříve vysvětleno proč. Za moment už nás ale čeká klasický "skok" o pár měsíců zpět (v tomto případě o devět) a divák je pomalu zasvěcen do příběhu.

V centru dění je partička nováčků na akademii FBI, mezi kterými je právě i Alex. A jak to v podobných seriálech bývá, většina z ústřední partičky má nějaké to malé (i když tentokrát spíše větší) šťavnaté tajemství.

Nutno poznamenat, že někteří "kostlivci ve skříni" jsou hodně divocí. To, že je jeden ze "zelenáčů" agentem v utajení, působí realisticky, ale například to, že narazíme na dvojčata, která se vydávají za jednu osobu, je hodně zběsilé.

Ne, že by to nebylo zajímavé, většina dějových linek týkajících se jednotlivých "hrdinů" má něco do sebe, ale párkrát jsem si nebyl jistý, jestli nesleduji spíše telenovelu.

Děj mimochodem pravidelně přeskakuje zpět do současnosti, protože vyjde najevo, že za explozí na hlavním nádraží v New Yorku stojí právě jeden z kadetů akademie v Quanticu.

Příběh je hodně svižný, rovnou jste vrženi do víru dění a tempo neustává až do závěrečných titulků. Je to sympatický přístup, žádné složité nudné popisování situace, Quantico šlápne na plyn hned od první minuty a zápletka vám je odhalována postupně.

Taková klasická partička

Pokud jde o ústřední postavy, tak ty mě malinko zklamaly. Některé jsou zajímavé (hlavní hrdinka pro příklad a to nemluvím jen o vizáži), jiné docela neoriginální. Nafoukaný hezoun, fyzicky nezdatná dědička, obrýlený pohublý "šprt"... Netvrdím, že některé z nich nejsou sympatické nebo nemají potenciál, ale podobné typy už jsme viděli mnohokrát. Nemůže být třeba vysoce inteligentní člověk atletický bez brýlí? Musí to být vychrtlík se špatným zrakem?

Obsazení bylo vybráno dobře a to platí pro většinu herců. Pryianka byla nečekanou volbou, ne každý den se vidí, že je do hlavní role amerického seriálu obsazena Indka. Ale herečka je šikovná, i když občas malinko přehrává. K tomu ovšem dochází jen minimálně.

A dobře, asi nemá cenu zapírat, že se na ni dobře kouká. Ale žádný strach dámy, i vy se dočkáte potěchy pro oko. V tomto ohledu jsou tvůrci hodní na obě pohlaví. Je tu dostatek sexy slečen i pánů.

Naštěstí se nesází jen na ukojení diváckého zraku, jedním z hlavních kladů první epizody je, že umí udržet pozornost. To je mírně řečeno, je hodně napínavá. Nejen, že dojde k pár překvapivým událostem a odhalením, ale také vyvstane dost otázek, díky kterým se nebudete moci dočkat dalších dílů.

Upřímně, málokterý seriál z posledních let měl tak silnou pilotní epizodu, která by vás okamžitě chytila a nepustila.

Ve zkratce:

Postavy thrillerové novinky stanice ABC jsou sice dobře obsazené, ale ne vždy úplně originálně napsané. Příběh jako takový je místy hodně přitažený za vlasy, ale to mu rozhodně neubírá na napínavosti. Quantico se chlubí jedním z nejpůsobivějších startů za poslední roky.

Klady:

+: Svižné hned od začátku
+: Obsazení
+: Napínavé

Zápory:

-: Někdy dost přitažené za vlasy
-: Některé postavy jsou ne zrovna originální

Hodnocení: 85 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat