Recenze: The Bastard Executioner S01E03 (Effigy/Delw) - Nestrkejte nos tam, kam nemáte

Historický masakr pokračuje. POZOR, SPOILERY. 

První dvojdíl novinky The Bastard Executioner (recenze) nebyl špatný, ale určité rezervy měl. A některé problém dál přetrvávají.

Hlavně práce s vedlejšími postavami. Je jich docela velké množství, ale jen pár z nich má pro dění nějaký smysl a více se projevuje. Ostatní působí spíše jako křoví a hodně bych se divil, kdybyste si pamatovali jejich jména (já si je nepamatuji).

Například onen pasáček ovcí se zoofilními sklony se objeví jen na pár minut a to je všechno. Zatím tedy není zrovna důležitým prvkem pro příběh (i když možná se v něm skrývá víc, než by se mohlo zdát, ale to pouze hádám). A pokud má být komickým přídavkem, tak to příliš nefunguje, moc zábavný není. Těžko vás asi rozesměje někdo, kdo znásilňuje zvířata a vlastně díky němu přišel hlavní hrdina a jeho společníci o své blízké.

Třetí díl má dvě výraznější zápletky. První sleduje léčitelku Annoru (Katey Sagal), která v lese objeví znetvořenou mrtvolu, ale pokud doufáte, že o tom zjistíte víc, tak máte zatím pech.

Druhá se odehrává na hradě, kde ústřední hrdina Wilkin (Lee Jones) musí dál předstírat, že je kat. A to je docela problém, když máte mučit patnáctiletou dívku. Ale ve jménu pomsty to náš milý vlasáč zvládne.

A nejen to, ještě stihne okouzlit baronku (Flora Spencer-Longhurst). Ne, že by se nedalo čekat, že to mezi touto dvojicí začne jiskřit. Je to trošku klišé, ale holt americký divák si asi trošku romantiky žádá. I v tak drsné podívané.

Krve dost, žádný strach

Opět je připravena slušná porce brutality. Jedna větší bitevní scéna, useknutí nosu a další laskominy jako je například vytahování hada z úst. Nechybí samozřejmě ani troška sexu, ale žádné jemné milování, to by přece nešokovala diváky, musí to být skotačení s dvojčaty, která projevují incestní sklony.

Nemám s tím, že je seriál kontroverzní problém, ale zrovna tohle mi přijde jako laciná snaha zaskočit publikum. To byl od scenáristů trošku zbytečný krok. V některých chvílích jsem se nemohl zbavit pocitu, že se seriál snaží napodobovat Hru o trůny.

Další věcí, kterou bych klidně oželel, jsou představy hlavního hrdiny, ve kterých figuruje jeho milovaná žena. Připadají mi trošku rušivé, prostě se mi do seriálu nehodí.

Bod ale u mě mají autoři za to, jak pracují s postavou baronky Lowry. Nejdříve působila jako naivní ženština, která je milá i na ty, kteří si to nezaslouží a přiznám se, že už mi to začalo lézt na nervy (já jsem docela tolerantní, ale kdyby se ke mně poddaná chovala jako k onuci a to ve chvíli, kdybych se snažil zachránit její dceru, dost by mě to nakrnulo). Ale ve finále se šlechtična zachovala překvapivě drsně. Sice jí to bylo proti srsti, ale pokud nechtěla ztratit tvář, nešlo to jinak.

Je dobře, že se tvůrci neobávají ukázat, že i tak sladká postava je schopna věcí, které ji na sympaticích nepřidají.

Další, kdo překvapil, byl otec Ruskin (Timothy V. Murphy), který je sice mužem víry, ale když na to přijde, srovná vás do kuličky dříve, než odříkáte otečnáška.

Pokud se zaměřím na děj celé epizody, tak ani jedna z příběhových linek neposouvá dění příliš kupředu. K podstatnější události, která se týká pomsty přeživších z vypálené vesnice, dojde jen v posledních minutách. Scénář se zrovna nežene kupředu mílovým tempem, což je zvláštní, protože první série bude mít jen deset epizod.

Vlastně, odehrál se ještě jeden moment, který znamená výrazný zvrat. I když ten byl poněkud nečekaný, přišel jako blesk z čistého nebe. Milus (Stephen Moyer) na hlavního hrdinu vybalil, že ví, kdo je. Ale pánové to vyřešili prohozením pár vět a tím to zatím haslo.

Ve zkratce:

Tempo má epizoda svižné, ale děj se příliš neposouvá kupředu. Některé vedlejší postavy stále zůstávají nevyužité, ale pochvalu si scenáristé zaslouží za to, jak pracují například s baronkou Lowry, která dokáže překvapit. Pokud jde o brutalitu, tak ani třetí epizoda s ní nešetří. Trošku krotit se ale mohla v případě sexuální scény, které se dočkáme. Nic proti erotice, ale tenhle moment měl očividně hlavně šokovat a neměl větší smysl.

Klady:

+: Dynamický spád
+: Pár postav mile překvapí

Zápory:

-: Přílišná snaha o kontroverzi
-: Pár nezajímavých vedlejších postav

Hodnocení: 70 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat