Hra o trůny: Představitel krále zvědů lorda Varyse prozradil, proč je jeho příběh odlišný od knižní verze

A četl ji vůbec?

Hra o trůny se striktně nedrží toho, co se objevilo na stránkách knižní předlohy. Je běžnou praxí, že si filmaři upravují různé události k obrazu svému. A platí to i pro dějovou linku velmi oblíbeného Varyse (pokud si nemůžete vybavit, o koho jde, tak je to ten plešatý vykastrovaný pán, kterému neustále něco našeptávají ptáčci).

Co vedlo tvůrce k tomu, že upravili jeho příběh, prozradil jeho představitel Conleth Hill:

"Pravdou je, že Dave a Dan (David Benioff a D. B. Weiss, tvůrci seriálu, pozn. redakce) chtěli udržet Varyse v seriálu. A George (George R.R. Martin, autor knižní předlohy, pozn. redakce) na to, ´Ale on v něm je, on se skrývá.´ A oni reagovali, ´Dobře, ale my ho nemůžeme natočit, když se skrývá. To není zrovna dobrá dějová zápletka.´ Takže si to upravili a cestoval jsem s Tyrionem, což mě velmi potěšilo." 

Nejen jeho, určitě i hromada diváků byla ráda, že Varys nezůstává jen ve stínech, ale že dostal v páté řadě více prostoru. A nezbývá, než doufat, že se ho dočkáme i v té další. Myslím, že fandové knih v tomto případě nebudou peskovat, pokud scenáristé budou trochu čarovat a znovu si poupraví Varysův příběh.

Jen tak pro zajímavost, Conleth pro Buzzfeed přiznal, že sice předlohu nečetl, ale je si vědom toho, že v ní je Varysův osud trochu jiný:

"Důvod, proč jsem je nečetl je, protože nedělám knihy. Nechtěl jsem si přečíst brilantní scénu v knihách, která nebyla v televizním seriálu a trápit se tím. A naopak." 

Dobrá, budeme se všichni tvářit, že to není otázka lenosti. A pravdou je, že Hill není jediný z herců (a diváků), kteří nemají s knihami zkušenosti. Navíc, Benioff s Weissem je do čtení netlačí a to z prostého důvodu. Nechtějí, aby si pak dělali hlavu z toho, k jakým změnám u jejich postav došlo.

A je to pochopitelné. Navíc, díky tomu jsou herci v určitých momentech (řekl někdo Rudá svatba?) stejně překvapení, jako diváci.

Jste rádi, že má Varys více prostoru? Je jedním z vašich oblíbenců?
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE