Recenze: Živí mrtví (7x03) - Daryl je v průšvihu

Třetí epizoda je hooodně pomalá. POZOR, SPOILERY!!!

Nový díl The Walking Dead nese jednoduchý název a to The Cell. Jméno naznačuje, o co půjde. Pozornost se zaměřuje hlavně na Daryla (Norman Reedus), který je uvězněn v sídle Negana (Jeffrey Dean Morgan), ale dost prostoru je věnováno i Dwightovi (Austion Amelio).

Negan tentokrát hraje druhé housle a není to úplně ke škodě věci. Jak Daryl, tak Dwight jsou dostatečně zajímavé postavy, aby epizoda, kterou nesou na svých bedrech, fungovala. Ovšem, bavit se budete v případě, že vám nevadí hodně líné tempo. 

Na to už jsme si u Živých mrtvých docela zvykli. Určité díly jsou hodně pomalé. Ale tentokrát musím konstatovat, že některé scény se "táhly" na můj vkus až moc. Pár momentů hodně koketoval s čistokrevnou nudou. Vůbec bych neprotestoval, kdyby nám byla nabídnuta alespoň jedna svižnější scéna s masakrováním zombíků.

Úkolem The Cell bylo divákovi ukázat, že je na tom Daryl hodně špatně, ale že je to stále drsný chlapík, kterého není snadné srazit na kolena. A také nám měl být blíže představen Dwight .

Obojí vyšlo. Na Daryla je vyvíjen hodně silný tlak, protože si ho Negan oblíbil a chce ho zlomit a poté dostat na svou stranu. Díky tomu, že Darylovi vysvětlí, jak to v jeho světě chodí, jsou nám odhaleny zákony, kterými se řídí Saviors.

Nedozvíme se toho zrovna moc, ale i tak je možné si udělat docela slušný obrázek o tom, jak tahle tyranie funguje. A je docela zajímavé získávat střípky o Neganově "říši". 

Stejně zajímavé je poodhalit více z minulosti Dwighta. Zatím nám byl prezentován hlavně jako čistokrevný záporák, ale tentokrát nám bylo ukázáno, že to nebude zase tak černobílé. 

Jde o postavu, která má, i když se to na první pohled nemusí zdát, dost společného s Darylem a v daném dílu jsme svědky vznikajícího pouta mezi těmito dvěma postavami. Samozřejmě, těžko se z nich stanou nejlepší kamarádi, ale mají pro sebe určité pochopení. 

Je dobře, že tvůrci nedělají z jednoho čistokrevného dobráka a ze druhého padoucha, ale chtějí ukázat, že Dwight má pro své činy docela pochopitelné důvody, i když jeho metody jsou opovrženíhodné. 

Proč všichni lezou Neganovi do zadku?

Dwight je aktérem jedné zajímavé scény, ve které se řeší, proč si vlastně lidé nechají líbit to, co jim provádí Negan, když by se mohli jednoduše vzbouřit. To je asi otázka, kterou si klade spousta diváků. A těm se dostane odpovědi. Lidé jsou z Negana tak vyděšení, že pro něj udělají, co mu na očích vidí. 

Může se to zdát jako trochu vratké vysvětlení, ale když se člověk zamyslí, najde v historii několik případů, kdy se něco podobného odehrálo a velké skupiny lidí stáhly ocas před rázným diktátorem. 

Pokud jde o Negana, jak bylo řečeno, ten trochu ustoupil do pozadí, ale nevadilo to. Zaujal i v oněch pár minutách, které měl k dispozici a předvedl, že umí být řádně děsivý, i když nikoho nezabije a navíc mi udělalo radost, že Jeffey trochu utlumil ony zvláštní pohyby těla (nazval bych to "ošíváním"). Ale na můj vkus se stále moc divoce pohupuje a "prohýbá" a působí to dost groteskně. Tak trochu mi připomíná reklamního nafukovacího panáka v silném větru. 

Nový díl nám nabídl dva pohledy na Saviors. Darylův a Dwightův. A oba byla zajímavé. Zamrzí tak hlavně to, že jsou některé scény velmi zdlouhavé.

Ve zkratce:

Intenzivní epizoda hlavně pro fanoušky Daryla, kteří budou muset sledovat, jak dostává pořádně zabrat od Negana. Kromě toho je nám více představen Dwight a vyklubala se z něj vcelku zajímavá postava. Škoda jen, že je tempo nového dílu občas zbytečně pomalé. 

Klady

+: Darylovo strádání vyvolá emoce
+: Bližší seznámení s Dwightem
+: Zjistíme něco víc o Neganových pravidlech

Zápory

-: Místy nudné
-: Kde ke kruci nějaká akční scéna

Hodnocení: 65 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat