Recenze: Živí mrtví S07E01 - Připravte si hadry, budete utírat obrazovku od krve

 Na nový díl jsme čekali několik měsíců. Stálo to za to? POZOR, SPOILERY!!!

Když se po odvysílání finále šesté řady The Walking Dead (recenze) zvedla hodně velká vlna kritiky, kvůli otevřenému konci, tvůrci seriálu byli hodně zaskočení. Začali se tak dušovat, že nikoho nechtěli naštvat a slibovat, že čekání na odhalení oběti Negana (Jeffrey Dean Morgan) se vyplatí.

Je to tady, máme za sebou první díl sedmé série nazvaný The Day Will Come When You Won't Be. A naštěstí není zklamáním.

I když si nejsem úplně jistý, jestli se mu (alespoň v mém případě) podařilo úplně smýt pachuť ze závěru minulé řady.

Pochvalu si tvůrci zaslouží za to, že se jim povedlo překvapit. Většina z nás asi očekávala, že zemře Glenn (Steven Yeun), stejně jako v komiksu. A Glenna jsem tipoval i já, protože jsem chtěl věřit tomu, že docela nepovedený nápad se "smrtí" u kontejneru byl jen způsob, jak zmást diváky a dát jim pocit, že je sympatický poslíček s pizzou v bezpečí a pak šokovat, když zemře doopravdy.

Glenn skutečně skončil s hlavou na kaši, ale scenáristé ještě předtím nechali zavraždit Abrahama (Michael Cudlitz). A to bylo mnohem větší překvapení, než smrt Glenna.

Tvůrci mají rozhodně odvahu, když v jednom dílu odpravili dvě fanoušky hodně oblíbené postavy. Navíc, jejich odchod byl vcelku emocionální a nenechal zřejmě diváky chladnými. Dané momenty jsou zpracovány hodně intenzivně, ale současně se nesnaží ždímat příliš přehnaně emoce.

Očekávatelně je více prostoru věnováno Glennově smrti, ale naštěstí Abrahmův odchod není odfláknutý a jeho fandové budou jistě rádi, že basebalové pálce Lucille čelil se vztyčenou hlavou.

Příběh veškerý žádný

Obě úmrtí měla dva účely. Ukázat, že Negan je prvotřídní psychopat a zadruhé dát vědět, že nadvláda Ricka (Andrew Lincoln) je (alespoň na určitou dobu) u konce. Obojí vyšlo.

Ovšem, nic jiného se v dané epizodě neřeší. V podstatě je příběhově velmi prázdná. Vše se točí kolem bližšího představení Negana a také je tu poselství o tom, že hlavní hrdinové už nejsou na koni.

Nějaká výraznější dějová zápletka chybí, ale není to nic, co by vysloveně vadilo. Jednoduše se zametá cestička pro následující díly. Kromě toho, seznámení s Neganem určitě nebylo nudné a stejně tak bylo zajímavé sledovat zlomení Ricka.

Nemám sebemenší problém s tím, že chybí nějaká výraznější zápletka, vlastně jsem celou dobu nevnímal, že se příběh nežene kupředu mílovým tempem.

Ovšem, něco jiného jsem vnímal. Stále považuji obsazení Jeffreyho Dean Morgana do role Negana jako vynikající castingový krok, ale musím říct, že v některých momentech mi přišlo, že to herec malinko přehání.

Nedávno se vyjádřil v tom smyslu, že nechce, aby byl seriálový Negan "over the top", ale bylo pár scén, kdy tak (alespoň na mě) působil. Možná to bude znít zvláštně, ale několikrát mi svým pohupováním a gesty připomněl Jacka Sparrowa z Pirátů z Karibiku.

Ale v 95 % případech byl Negan skvělý a naštěstí nepůsobil jako záporák z bondovky, ale jako zvrácený sociopat, jehož činy ale mají určitou logiku.

K premiérové epizodě bych měl ještě jednu menší výtku. Nadbytečná mi přišla i závěrečná idylická scéna, kdy všichni členové Rickovy grupy jedli a bavili se u stolu zatímco scénu zalévalo slunce.

To bylo na můj vkus zbytečně kýčovité. Podle mého by byl lepší jen záběr na zbědovanou partičku, zatímco by Negan měl svůj monolog o tom, že je rozhodně nečeká šťastná společná budoucnost.

Jinak jsem ale v podstatě s premiérou spokojen. Finále šesté řady je SKORO zapomenuto.

Ve zkratce:

Návrat The Walking Dead je intenzivní podívanou, která, i když to málokdo čekal, dokáže překvapit. Dějově se nová epizoda zrovna nežene kupředu, ale to nepředstavuje problém, protože jejím cílem bylo ukázat, co je Negan zač a dát vědět, že Rickova skupina už není na koni. A obojí první díl sedmé řady zvládl.

Klady

+: Jedna očekávatelná a jedna překvapivá smrt
+: Emoce fungují
+: Negan je skvělý záporák

Zápory

-: I když někdy působí trochu groteskně
-: Závěrečná scéna je zbytečně "sladká"

Hodnocení: 80 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat