Recenze: Legends of Tomorrow (první řada) - Explozivní komiksová jednohubka

Jaká byla první série nejmladšího "sourozence" Arrowa a Flashe?

Rovnou si ujasněme, že Legends of Tomorrow jsou zřejmě nejkomiksovějším a nejvýbušnějším seriálem, který stanice The CW nabízí. To zní sice lákavě, ale ne vždy to musí být ku prospěchu věci. Co v případě Legends of Tomorrow?

Není to vůbec špatný seriál, ale jestli hledáte něco se scénářem propracovaným do každého detailu, tohle není ta správná volba. Legends of Tomorrow jsou podívanou pro ty, kteří chtějí, aby si užily především jejich oči.

Ne, že by tu nebyl děj. Je tu a dokonce je na první pohled velmi komplexní. Ale opravdu jen na první pohled. Problémem projektů, které se věnují cestování v čase je, že mnohokrát vyvolávají více otázek než se divákovi dostane odpovědí. Je nesmírně obtížné docílit toho, aby vše dávalo smysl a tvůrci Legends of Tomorrow si pomáhají tím, že neustále přidávají další pravidla.

SOUVISEJÍCÍ: RECENZE NEPOVEDENÉ ČTVRTÉ ŘADY ARROWA

Aby se lidé u obrazovky neustále nekladli dotazy jako "Proč se nevrátí sem a sem, aby udělali tohle nebo tamto?", seriál mnohokrát vyrukuje s nějakou zákonitostí, která má vysvětlit například to, proč se ústřední tým nevydá 10x do určité doby a nezkouší splnit misi, dokud jim to nevyjde. A další pravidla zase slouží k obhájení faktu, že není možné se v minulosti pokusit zachránit život někomu milovanému.

Nakonec je toho tolik, že je mnohem jednodušší si s nějakou logikou nelámat hlavu a prostě si užívat hromady výbuchů a další akce, která se odehrává na obrazovce.

Té je opravdu spousta. A dokonce nevypadá vůbec špatně. Legends of Tomorrow sice běží na The CW, která se musí s rozpočty svých sérií krotit, ale seriál nepůsobí tak lacině, jak jsem se obával. Některé triky jsou sice slabší, ale jinak jsou souboje a přestřelky hodně působivé a někdy až velkolepé.

Není divu, když nám v jednu chvíli prohání na obrazovce tolik superhrdinů a jejich protivníků. Ústřední tým čítá v určitých momentech až devět lidí, což není rozhodně málo. Není zase tolik seriálů, které by pracovali s takovým množstvím hlavních postav.

Smrt není konec. Ne v komiksových seriálech

Občas někdo zemře, ale jak už nás naučily seriály Arrow nebo The Flash, smrt je málokdy trvalá a to platí i pro Legends of Tomorrow. Pokud někdo umře, tak málokdy zůstane pod "drnem". Tím pádem je dost těžké obávat se o osud postav, když je skoro jisté, že pokud se jim něco stane, stejně se z toho oklepou.

Pokud jde o hlavní tým, ten je sestavený docela zajímavě, ale jen naivka by čekal, že všichni členové budou zpracováni uspokojivým způsobem. Podle mého je největší slabinou Jax (Franz Drahmen). V prvním dílu mi přišel nezajímavý, ale doufal jsem, že se to postupem času změní. Nestalo se.

Jinak ale chemie mezi členy ústředního týmu funguje. Vztahy, které se mezi nimi utvářejí, mají něco do sebe a postavy jsou dostatečně odlišné, aby v nich divák neměl zmatek a nesplývaly mu. Jistě, ne všechny jsou zahrány úplně na jedničku, ale většina herců zvládá svou práci s přehledem (mými favority jsou Victor Graber jako Martin Stein a Arthur Darvill jako Rip Hunter). K hercům mám ještě jednu poznámku, pokud by to bylo na mě, nemusel by Wentworth Miller mluvit tak přehnaně drsným tónem.

SOUVISEJÍCÍ: RECENZE DRUHÉ ŘADY NEJRYCHLEJŠÍHO SERIÁLU FLASH

Když už jsem se zmínil o vztazích, zatímco ty přátelské jsou fajn, ty romantické už tolik ne. Upřímně řečeno mě milostný trojúhelník Kendra (Ciara Renée), Ray (Brandon Routh) a Carter (Falk Hentschel) začal po několika epizodách otravovat. Neustále problémy ve stylu "miluji tě, ale nebudeme spolu šťastní, protože osud chce, abych byla s někým jiným" mi strhující nepřišly.

Za největší slabinu první řady ale považuji záporáka. Komiksový Vandal Savage je někým, koho vidíte a hrůzou vám vstanu chlupy na zádech. Ten seriálový, ztvárněný Casperem Crumpem, sice způsobí, že vám vstanou chlupy, ale proto, že vypadá jako "úchyl", který v parku ukazuje "nádobíčko". Casper se sice snaží, ovšem dovolím si tvrdit, že nebyl pro tuhle roli nejlepší volbou.

Co naopak udělá radost, je spousta odkazů na komiksové universum od DC Comics. Snad v každém dílu je jich hned několik.

Ve zkratce:

Obrazově působivá komiksová jednohubka se zajímavým týmem ústředních postav (alespoň ve většině případů), která se snaží tvářit, že má do detaily ošetřený příběh, ale dějově to až taková sláva není. Navíc hlavní padouch není tak děsivý, jak by být měl. Ale jako oddechová zábava Legends of Tomorrow ujdou.

Klady

+: Hromada akce
+: Někteří členové obsazení
+: Spousta komiksových odkazů

Zápory

-: Záporák
-: Zmatený příběh
-: Milostné zápletky

Hodnocení: 65 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat