Recenze: Arrow (čtvrtá řada) - Facka pro fandy zeleného lukostřelce

Oliver ztratil mušku. POZOR, SPOILERY!!!

Přestože se už nějakou dobou ozývají stížnosti, že kvalita komiksového seriálu Arrow není zrovna excelentní, mě ještě ve třetí řadě docela slušně bavil. Ale čtvrtá mě zklamala a ne málo. Přestože se točila kolem magie, což je téma, které mě obvykle baví, tvůrci zápletku zpracovali hodně nezáživně.

Pozitivní zprávou je, že ústřední záporák čtvrté série Damien Darhk (Neal McDonough) není vůbec špatný. Jasně, není to Deathstroke (Manu Bennett), ale je docela důstojným protivníkem, který je mocný, zákeřný (i když paní Darhková mi přišla děsivější) a vcelku dobře zahraný.

Ovšem, jeho motivace je na tom o poznání hůře. Lidstvo je zkažené, spustíme nukleární apokalypsu. Působí to trochu jako zápletka z pár desítek let staré bondovky.

Vlastně se ani pořádně nedozvíme, co konkrétně mu na obyvatelích Země tolik vadí. Jednoduše jsou podle něj infekce, která musí být odstraněna a tím to hasne. Scenáristé si mohli s námětem pohrát, víc ho rozebrat a ne zůstávat jen na povrchu.

Ale scénář čtvrté řady moc nefungoval ve více ohledech. Ať už je řeč o současnosti, tak o flashbacích. Přiznávám se, že ty mě nebaví už delší dobu, ale tentokrát to bylo ještě horší.

Oliver (Stephen Amell) se opět ocitl na ostrově, který důvěrně známe. V tomto případě se tam ale vydal "dobrovolně". Vyslala ho tam Amanda Waller (Cynthia Addai-Robinson), aby se postaral o barona Reitera (Jimmy Akingbola).

Jakkoliv zajímavě to může znít, zajímavé to nebylo. Reiter byl plytký záporák, ostatní postavy (vyjma snad jen Conklina) byly nudné a události z ostrova byly všechno, jen ne strhující.

Popravdě jsem se obvykle nemohl dočkat toho, až výlety do minulosti skončí. V 95 % případů neměly, co nabídnout.

Co takhle zabít postavu, která začala být zajímavá?

Ne, že by hlavní příběhová linka z přítomnosti byla o tolik lepší. Tvůrci se snažili, aby čas od času působila dramaticky, ale obvykle jim to nevycházelo.

Postavy se málokdy dostaly do situace, kdy byste se děsily o to, zda se jim něco nestane. Jistě, občas jim někdo přiložil nůž na krk, ale dané momenty byly nastíněny tak, že bylo jasné, že z toho hrdinové vyváznou.

Tedy, až na jednu výjimku, kterou byla Laurel (Katie Cassidy). Tu scenáristé bez milosti odpravili. Před pár lety by to asi vadilo málokomu, šlo o hodně otravnou postavu. Jenže, pak se z ní stala Black Canary a hned byla mnohem snesitelnější a zajímavější.

Roli největší ženské osiny v zadku převzala Felicity (Emily Bett Rickards). Naštěstí, postupem času začala být zase onou vtipnou a roztomilou hackerkou. Ale až příliš často se řešil její vztah s Oliverem. Asi nejsem jediný, komu vadilo množství pozornosti, která byla téhle romanci věnováno.

Často jsme se točili v kruhu "jsou spolu - nejsou spolu - jsou spolu".  A nešlo o jedinou věc, která byla hodně povědomá. Například neustále obviňováni sama sebe v případě Olivera už je také hodně ohranou písničkou.

Čtvrtá řada neposunula postavy příliš kupředu. Nemůžu se zbavit dojmu, že spíše přešlapovaly na místě, pokud jde o jejich vývoj.

A pokud už k nějakému zlomovému okamžiku došlo, obvykle mě nechal lhostejným. Možná proto, že čtvrtá řada mě příliš nenutila starat se o postavy. Byly prezentovány natolik nezáživně, že ve mně málokdy jejich příběhy vzbudily jakékoliv emoce.

Postavte se do fronty, abychom vás mohli zmlátit po jednom

Nemůžu říct, že by mi chuť napravila akce. Bylo tu několik sympatických bitek, ale většina byla spíše průměrná. Navíc, protivníci se mnohokrát chovali dost úsměvně. Pokud pominu, že elitní zabijáci z organizace HIVE stříleli jako by byli slepí, tak to, že nepřátelé během pěstních soubojů útočili po jednom, nepůsobilo zrovna nejlépe.

A situaci příliš nepomohlo ani finále. To bylo jedním slovem neuspokojivé. Uspěchané, minimálně napínavé, akce byla nezáživná a rozprchnutí postav do všech stran mě nechalo chladným. Kromě toho, místy jsem si nebyl jistý, jestli to tvůrci myslí vážně. Moment, kdy Oliver vyskočil na auto, za dvě vteřiny utišil rabující mnohohlavý dav a pak díky heroickému proslovu přesvědčil lidi, aby se uklidnili, když se na jejich město mířila jaderná raketa? Vážně?

Abych nebyl jen kritický, několik epizod čtvrté řady bylo docela zábavných (smutné je to, že šlo často o díly, které se nevěnovaly zápletce s Darhkem a HIVEm) a postava Curtise (Echo Kellum) uměla rozesmát, ale to je asi tak vše pozitivního, co mě napadá. Plus samozřejmě cameo Constantina (Matt Ryan) potěšilo.

Ve zkratce:

Nezáživné dějové linky v přítomnosti i ve flashbacích, neuspokojivá akce a práce s postavami, chybějící napětí a nepovedené finále. Čtvrtá řada jednoduše nedopadla zrovna dobře.

Klady

+: Darhk a jeho žena byli docela fajn záporáci
+: Black Canary a Constantine
+: Curtis byl vtipný

Zápory

-: Nudné dějové linky ve flashbacích i v přítomnosti
-: Nezajímavý vývoj postav
-: Velmi nepovedené finále

Hodnocení: 50 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat