Recenze: The Flash (druhá řada) - Jaká byla druhá řada "nejrychlejšího" seriálu?

Vítejte v Multiverse. POZOR, SPOILERY!!!

První řada Flashe nebyla úplně dokonalá, ale právem se z něj stal nejúspěšnější komiksový seriál stanice The CW.

Ale jistě víte, že se docela často přihodí to, že je první série fajn, ale druhá už ne. Naštěstí, tohle není případ The Flashe. Vlastně mi aktuálně skončená řada přišla dokonce o něco lepší. Proč? Důvodů je několik. 

Velmi se mi líbil záporák v podobě Zooma (Teddy Sears/Tony Todd/Ryan Handley). Ten byl hrozivější a drsnější než Reverse-Flash. Kromě toho, že měl k dispozici armádu metalidí, tak to byl ujetý egomaniakální psychopat.

Je pravda, že, když vyšlo najevo, kdo se skrývá pod jeho maskou, nebyl Zoom už tolik mrazivý (i když se Teddy velmi snažil), ale obecně byl Zoom hodně působivým záporákem a dal Flashovi (Grant Gustin) a jeho týmu pořádně zabrat. Ostatně, určitě si vybavujete scénu, kde držel polomrtvého Flashe a hlásal, že je město jeho. 

Dalo by se říct, že druhá řada byla o trochu temnější než ta první a já jsem jedině pro. Nebylo to přehnané, jak je dnes módní, ale šlo o potřebný protipól slušného množství vtípků a uvolněnosti, které jsou seriálu vlastní. 

Pokud ještě chvíli zůstanu u záporáků, tak jich samozřejmě bylo představeno víc a nepřekvapivě, potenciál některých byl využit, jiní by si zasloužili více peče. Ale jistá je jedna věc, šlo o zajímavou galerii padouchu. 

Velice příjemně mě překvapila Black Siren (Katie Cassidy), tím pádem mě mrzelo, že jsme ji viděli jen na chvíli. Taková Killer Frost (Danielle Panabaker) sice měla prostoru víc, ale zase nebyla ztvárněna tak, jak jsem doufal. Danielle je dobrá herečka, ale tohle prostě nebyla role, která by jí sedla. Dělala, co mohla, ale ani nános make-upu a bílá paruka nepřebily její roztomilost. 

Tým Flash boduje

Co mě zaskočilo a pozitivně, je, že fungovaly všechny postavy na té "správné" straně barikády. U první řady jsem si postěžoval, že tvůrci nevěděli, co s postavou Eddieho (Rick Cosnett). Byl jsem tím pádem trochu pesimistický, když se na obrazovce začala prohánět hromada nových postav.

Ale překvapivě, žádná mi nepřišla zbytečná. Ne, že by mi všechny byly sympatické, ale u nikoho jsem neměl pocit, že je tu navíc. Je pravda, že jsem si k několika hledal cestu (Wally), ale nakonec každý působil jako důležitý (nebo alespoň ne úplně marný) člen týmu. 

Na druhou stranu, nebyl jsem úplně v sedmém nebi, pokud jde o vztah Iris (Candice Patton) a Barryho. Jejich milostné scény působily dost strojeně a chyběla mi tam chemie. Věřím, že mnohem lepší by bylo, kdyby na scéně zůstala Patty (Shantel VanSanten). 

To, že se jí tvůrci zbavili (i když mi něco říká, že ne navždy), považuji za přešlap. K Barrymu se mi hodila mnohem víc. 

Dobrou věcí je, že Barry už v této řadě neustále nefňukal nad osudem svého otce (John Wesley Shipp). Ten se dokonce vrátil na scénu a sehrál důležitou roli. 

Obrazově pěkné, dějově matoucí

Co mě stále nepřestane udivovat je propracovanost triků. Platí to i pro druhou řadu. Dobrá, ve chvílích, kdy je Flash kompletně digitální, zkušené oko najde pár nedostatků, ale jinak jsou efekty hodně povedené. Speciálně o ohledem na to, že seriál běží na The CW, což je jedna z těch méně bohatých stanic. 

A dokonce nejsou akční scény většinou příliš zmatené a chaotické. To si zřejmě tvůrci šetřili pro scénář. Ono, když začnete kombinovat skoky v čase, existenci různých světů a k tomu přihodíte hromadu věděckých termínů, je někdy těžké se orientovat. 

Nejproblematičtější jsou zmíněné skoky do minulosti. To je scenáristicky hodně náročná tématika a hrozí vznik nelogičností. Upřímně, nejsem si jistý, kolik jich ve druhé řadě bylo, ale co vím, je to, že vyvstala hromada otázek ve stylu "Co by se stalo, kdyby Barry (ne)udělal tohle" a "Když teď došlo k tomuto, nemělo by se změnit tamto" a podobně.

Něco podobného se odehrálo i u poměrně klidného (ale ne nudného) finále druhé série. Nešlo o vůbec špatné zakončení, ale finální měření sil se Zoomem mohlo být o něco bombastičtější a upřímně, některé hlášky ve stylu (parafrázuji) "Jsme tým, zemřeme spolu" docela tahaly za uši. Ale nejvíc mě zaskočily finální minuty, v nichž Barry zachránil svou matku (Michelle Harrison).

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY: CO ŘÍKÁ GRANT GUSTIN NA FINÁLE DRUHÉ ŘADY?

Ihned mě napadlo, jaký dopad to bude mít na všechno, co se událo v předchozích epizodách, ale dění v nich bylo natolik propletené, že si tím vůbec nejsem jistý. Prostě jsem byl zmatený jako, když dáte čínskému pornoherci kondom velikosti XXL. 

Ve zkratce:

Pár nevyužitých záporáků, místy chaotický děj, ale jinak nemám žádné větší stížnosti, které by se druhé řady týkaly. Je efektní, sympaticky obsazená, představila Multiverse a působivého padoucha. Co víc si od komiksového seriálu přát? 

Klady

+: Multiverse
+: Zoom
+: Chemie mezi členy týmu funguje

Zápory

-: Někdy dost matoucí děj
-: Odchod Patty
-: Nevyužitý potenciál několika zloduchů

Hodnocení: 80 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat