Recenze: Hra o trůny S06E04 (Book of the Stranger) - Pořádně žhavá epizoda

Tady se někomu zapalují lýtka. POZOR, SPOILERY!!!

V případě minulé epizody (recenze) jsem si postěžoval, že v ní byla spousta dějových linek, ale v některých se toho příliš zajímavého nestalo. A s úlevou můžu prohlásit, že nový díl nazvaný Book of the Stranger se v tomto ohledu zlepšil. Zápletek je sice stále dost, ale doslova každá nabídne hned několika působivých okamžiků.

Hned na začátku se dočkáme něčeho, co vás prostě musí zahřát u srdce a to setkání Sansy (Sophie Turner) a Jona (Kit Harington). Možná je to tím, že v Game of Thrones se málokdy odehraje optimistický a milý moment, ale já jsem z toho byl docela na měkko (mimochodem, nebylo to jediné znovushledání, kterého jsme byli svědky, skoro jsem musel začít hledat kapesník).

Navíc mě potěšilo, že Sansa už není jen "slečna v nesnázích", ale stává se někým, kdo má odvahu na to, postavit se Ramsayovi (Iwan Rheon) a začít proti němu organizovat válečné tažení.

V aktuálním dílu sice Ramsay příliš prostoru nedostane, ale nevadí, i tak se stačí předvést a ukázat, že není prvotřídním záporákem jen tak pro nic za nic.

Ale vypadá to, že bude mít brzy velký problém, protože proti němu brojí nejen Sansa, ale i Malíček (Aiden Gillen), který znovu ukáže, jak šikovný je manipulátor a pomalu plánuje velký tah právě proti hlavě rodu Boltonů.

Jsme stěží v polovině šesté řady a už to vypadá, že se chystá obří konflikt. Onen pocit, že se schyluje k něčemu velkému, je příjemný a nezbývá než doufat, že tvůrci nabídnout opravdu něco dechberoucího.

Ona je nahatá a mocná

Ale to už částečně zvládli v tomto dílu. Daenerys (Emilia Clarke) opět předvedla, že se nebojí ohně  a to, že nemá ráda výhrůžky. A přestože si někteří stěžují, že její dějová linka není úplně zábavná, z mého pohledu je to přesně naopak. Držím blonďaté Matce draků palce, aby jí její plány vyšly (ne, není to proto, že ukázala "dudlíky"). Je to snaživá holka, zaslouží si to. A občas by mohlo dobro zvítězit, ne?

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY: CO ŘÍKÁ PŘEDSTAVITELKA DAENERYS NA TO, ŽE SE MUSELA SVLÉKNOUT?

Další fajn moment se odehrál v Králově přístavišti. Mluvím tu samozřejmě o alianci Cersei (Lena Headey) a Olenny (Diana Rigg). Kdo by to jen byl býval čekal, že tyhle dvě spojí síly. Ale situace tomu chce. Je to svým způsobem nečekaná a hodně zajímavá chvilka a něco mi říká, že se díky tomu dočkáme ještě spousty překvapení. Nejvyšší vrabčák (Jonathan Pryce) by se měl začít mít na pozoru, tyhle dvě dámy není radno podceňovat. Speciálně, když stojí bok po boku.

Moc mě ale nepotěšilo, jakého slabocha dělají scenáristé z Lorase (Finn Jones). Už takhle si fandové knižní předlohy stěžují na to, že hraná verze se od psané dost liší, je povrchně zpracovaná a není téměř ukázáno, že je Loras sice arogantní ale odvážný. Prezentovat ho jako srábotku situaci asi moc nepomůže. Je to trochu stereotypní, homosexuál rovná se strašpytel.

Láska na první pohled

Poměrně dost času strávíme i v Meereenu, kde se Tyrion (Peter Dinklage) snaží vyřešit situaci a uspokojit otrokáře i bývalé otroky. Jenže to není vůbec snadné a dostane se do úzkých, ale ani to mu nebrání v tom, aby pronesl pár zábavných hlášek.
Ale nejen on tentokrát vyvolává úsměv na tváři, zvládne to i dění na Černém hradě. Asi tušíte, o čem je řeč, o "flirtování" jednoho zrzavého divocha během večeře.

Nový díl byl místy docela veselý. Až překvapivě.



Ve zkratce:

Děj se klasicky štěpí do mnoha příběhových linek, ale tentokrát jsou všechny něčím přínosné a žádná nepůsobí zbytečně. Kromě toho nová epizoda naznačuje, že se blíží velký konflikt. Ale aktuální díl neplní jen roli jeho předehry, bez problémů dokáže stát na vlastních nohách.

Klady

+: Všechny zápletky fungují
+: Milá znovushledání
+: Nečekané spojenectví

Zápory

-: Slabošský Loras

Hodnocení: 95 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

1 komentářů:

  1. Svlékla se už v první a druhé řadě... vy z tím naděláte teda... O.o

    OdpovědětVymazat