Recenze: Hra o trůny S06E03 (Oathbreaker) - Trošku pomalejší ale hodně zajímavá epizoda

Hádejte, kdo se vrátil. POZOR, SPOILERY!!!

Druhý díl (recenze) šesté řady Game of Thrones nabídl několik překvapivých momentů, takže jsem byl zvědavý, jak naváže další epizoda. Nedočkáme se takového množství zvratů, ale pár jich je a kromě toho je připraveno několik skvělých scén. 

Například je to výlet do minulosti, díky kterému zjistíme, že Ned Stark (Robert Aramayo) nebyl takový hrdina, jak se zdálo. Od tvůrců bylo odvážné ukázat milovaného Eddarda v trochu jiném světle. 

Bohužel, flashback byl zase useknut dříve, než jsme se dozvěděli, kdo se skrývá ve věži. Ne, že bych to nečekal, nebylo to poprvé, co scenáristé nenechali Brana (Isaac Hempstead Wright) zjistit, co chtěl. 

Na moment jsme viděli i Sama (John Bradley), ale opravdu jen na chvilku. A něco podobného platí i pro Daenerys (Emilia Clarke). I s tou jsme strávili jen pár minut. Přiznám se, že mi to přijde zbytečné nabízet tak krátké momenty s určitými postavami. Preferoval bych, kdyby v jednotlivých dílech bylo méně scenáristických linek, ale byly delší a dění se tolik netříštilo.

Jon je zpátky

Samozřejmě, docela dost prostoru dostal Jon Snow (Kit Harington), jehož vzkříšení jsme viděli v minulém dílu. Jon byl aktérem dvou důležitým okamžiků. Jeden byl docela emocionální. Řeč je o chvilce, kdy nechal popravit ty, kteří ho zabili a druhý byl poměrně nečekaný, vzdal se svého postu velitele Noční hlídky. Určitě nejsem jediný, kdo je zvědavý, kterým směrem se vydá. 

Stejně tak mě zajímá, co se bude dít s jeho sestrou Aryou (Maisie Williams), která se konečně stala "Nikým" a znovu získala zrak. Scény s jejím tréninkem byly stylové a co se týče mě, tak scenáristé zvládli probudit zvědavost, protože jsem hodně nedočkavý, až se dozvím, co je pro ni připraveno dál. 

Další skvělou chvilkou byl rozhovor Tommena (Dean-Charles Chapman) a Nejvyššího vrabčáka (Jonathan Pryce). Udělalo mi radost, že se Tommen pochlapil, i když to bylo jen na chvíli. Ten kluk se prostě nechá hodně rychle zmanipulovat. Ale na jeho obranu, Nejvyšší vrabčák to se slovy umí, není divu, že ho "zblbnul". 

Nebudou to mít Lannisteři holt lehké, ostatně, ani Malá rada nedopadla pro Cersei (Lena Headey) nejlépe. Většina členů se sbalila a odešla. Je zajímavé sledovat ženu, která byla zvyklá, že každý skákal, jak pískala, v situaci, kdy se jí skoro nic nedaří. Ovšem, je mi jasné, že má Cersei pár es v rukávu. 

Hodně zajímavě se vyvíjí i situace v Meereenu. Varys (Conleth Hill) ukázal, proč je mistrem špehů a získal důležité informace. Konečně tak víme, kdo může za útoky na Daenerys a její gardu. Otázkou je, jak to budou Tyrion (Peter Dinklage) a jeho spojenci řešit. Přece jen, iniciátoři vzpoury jsou docela mocní lidé. Schyluje se nám tu k lákavému konfliktu. 

Ale asi největším překvapením byl návrat Rickona Starka (Art Parkinson), který se bohužel dostal do rukou Ramsaye Boltona (Iwan Rheon). Na Zimohradu jsme byli jen chvíli, ale scény, kterých jsme se dočkali, stály za to. Především pak Smalljon Umber (Dean S. Jagger) byl vynikající, jeho hlášky byly výtečné. 

Několik dějových linek se nám rozjíždí dobře. A dokonce i flashbacky, které mě obvykle nebaví, jsou v případě Hry o trůny povedené. Tiše doufám, že tvůrci využijí toho, jak šikovně rozdali karty a zúročí potenciál dějových linek, které načrtli. 

Ve zkratce:

Třetí díl není tak "natřískaný" překvapeními, jako druhá epizoda, ale pár jich uvidíme. Kromě toho se odehrají důležité okamžiky, které odstartují nové kapitoly v příbězích několika postav. Jediné, co není úplně ideální, je asi zbytečně moc dějových linií, kdy na některé prostě nezbývá dost času a jsou hodně uspěchané.

Klady

+: Scény ze Zimohradu, Meereenu nebo Králova přístaviště
+: Návrat Rickona
+: Zlomové okamžiky Aryi a Jona
+: Ned Stark v jiném světle

Zápory

-: Některé dějové linky jsou krátké a uspěchané

Hodnocení: 90 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat