Recenze: Fear the Walking Dead S02E07 (Shiva) - Šílenství, naprosté šílenství

Co to kruci mělo být? POZOR, SPOILERY!!!

Už delší dobu si stěžuji na to, že si tvůrci Živých mrtvých: Počátek konce příliš nevědí rady s několika postavami. Některé jsou nesnesitelné, jiné nevýrazné. A dámy a pánové tvůrci se rozhodli, že s tím v sedmém dílu něco provedou a pořádně se do toho opřou.

A opřeli, ovšem ne zrovna ideálním způsobem. Z půlky postav udělali šílence. Nejsem si vůbec jistý, co se ve scenáristických pracovnách děje, ale začínám mít podezření, že jim tam něco přidávají do pití, protože si jinak neumím vysvětlit, co autory vedlo k tomuto rozhodnutí.

To, že definitivně přeskočilo Chrisovi (Lorenzo James Henrie) víme už od minulé epizody. Ovšem, chlapec se nám vyhoupl na novou úroveň šílenství. Unáší děti, snaží se pobodat svého otce a provádí další zvláštnosti.

Dobrá, je pochopitelné, že tváří tvář konci světa, může někomu lidově řečeno hrábnout. A není překvapením, že to je zrovna Chris, který je docela labilní. Otázkou ale je, co pro něj mají filmaři dál v plánu. Bez mučení přiznávám, že jeho dějová linka mě příliš nezajímá a je mi jedno, co s ním bude. Na vině jsou tvůrci, kteří z něj udělali nesnesitelnou postavu.

Ale pozor, scenáristé se rozhodli, že v tom nenechají Chrise samotného a tak se velmi podivně začali chovat i další lidé. Například Nick (Frank Dillane) se najednou cítí nezranitelně a skoro nesmrtelně a čas od času se potře krví a vydá se hledat ztracené lidi nebo zombíky.

To, že se Nick mění, bylo zřejmé už nějakou chvíli, ale přesto jsem se nemohl zbavit pocitu, že je jeho přerod uspěchaný a docela neuvěřitelný. Kromě toho mě zmátlo (doufám, že jsem nic nepřehlédl), že v jednu chvíli je Nick v bezpečí domu a za moment se objeví na nádvoří pokrytý krví a táhne s sebou oživlou mrtvolu. Chvíli jsem si nebyl jistý, jestli jsem nějakou scénu omylem nepřehlédl.

Ovšem, pokud působila Nickova transformace uspěchaně, pak byl na tom dvakrát hůř Daniel (Rubén Blades). Ten byl hlavní hvězdou sedmého dílu.

Jeho dějová linie odstartovala klasickým snem ve snu, dočkali jsme se flashbacků z jeho minulosti, což je jen a jen dobře, ale pak se nám to zvrtlo.

Hrabě mně i tobě

Už určitou dobu je nám naznačováno, že má Daniel kostlivce ve skříni, ale přesto působilo hodně násilně, když se najednou zhroutil a začal mít halucinace. Zjevila se mu jeho žena, která si neodpustila hromadu filozofických proslovů.

Upřímně řečeno, mnohem lepší volbou by podle mě bylo nabídnout víc scén z minulosti Daniela, než tolik času věnovat přeludu jeho milované, které pronášela hlubokomyslné fráze.

Nebo třeba věnovat pozornost jeho vztahu s Ofelií (Mercedes Manson). Ta stejně nemá skoro nic jiného na práci, takže by nebylo od věci ukázat nám, jak jsou na tom s jejím otcem. O to působivější by pak byl Danielův odchod ze scény.

To, že zřejmě zemřel (jisté to není, objevují se zvěsti, že přežil) mě sice trochu zamrzelo, ale ne proto, že bych k němu měl extra silný vztah. Důvodem bylo, že se z něj začala klubat jedna z těch zajímavějších (mezi slepými jednooký králem) postav. A pokud skutečně zemřel, pak to bylo příliš brzy. Její potenciál nebyl pořádně využit.

Tvůrci se raději měli zbavit někoho jiného, je tu plno vhodnějších kandidátů, u kterých si scenáristé stejně nevědí moc rady, co s nimi.

Ale abych na ně jen nenadával, docela mile mě překvapili, pokud jde o Madison (Kim Dickens). Ta měla dosud hlavně plná ústa řečí, ale skutek utek. Tentokrát se nebála ušpinit si ruce. To byla jedna z mála chvilek, kdy jsem si říkal, že je Madison docela fajn postava.

Její milovaný Travis (Cliff Curtis) je na tom ale podstatně hůře. Jeho snaha zachránit Chrise za každou cenu je sice pochopitelná, je to rodič, ovšem, i milující otec by si mohl připustit, že jeho syn může být nebezpečný, když mu několik lidí tvrdí, že se jim snažil ublížit.

Mimochodem, byl jsem sám, komu přišlo divné, že Curtis v jednu chvíli pajdá jako opilý pirát s dřevěnou nohou a za moment už běhá jako Usain Bolt?

Epizoda Shiva je "mezifinále". Seriál si dává na několik týdnů pauzu (měl by se vrátit 21. srpna, pokud se nemýlím). A tak ho chtěli udělat tvůrci hodně dramatickým. Rozhodli se, že se vykašlou na masakrování zombíků a vsadí spíše na vývoj postav. A nic proti tomu. Pokud by vývoj nepůsobil tak uměle a vynuceně.

Přijde to jako blesk z čistého nebe. Několika postavám přeskočí a rozběhnou se do všech světových stran. Zřejmě proto, abychom se nemohli dočkat dalšího dílu, protože se v něm dozvíme, co s nimi bude. Ovšem, mně je to vlastně (až na jednu výjimku v podobě Stranda) jedno. Filmaři nemůžou čekat, že budu celý netrpělivý, když se jim za skoro řadu a půl nepovedlo udělat z většiny postav někoho, na kom by mi záleželo.

Ve zkratce:

Scénáristé se najednou rozhodli, že půlce postav přeskočí. Začaly se chovat hodně šíleně a působí to dost násilně, jako by si s nimi tvůrci nevěděli rady. Sice se odehrálo několik rádoby zlomových momentů, ale většina z nich je výrazně uspěchaná a nemají takový dopad, jak si asi tvůrci představovali.

Klady

+: Madison nemluví, Madison koná
+: Flashbacky z Danielovy minulosti

Zápory

-: Uspěchaný (a často násilně působící) vývoj postav
-: Pár nelogičností

Hodnocení: 50 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat