Recenze: Homeland (pátá řada) - Carrie v Německu

Carrie vs teroristi u našich sousedů.

Seriál Homeland/Ve jménu vlasti patří k tomu nejlepšímu, co aktuálně špionážní žánr nabízí. Ne, že by všechny dosavadní řady byly dokonalé, ale žádná nebyla vysloveně nepovedená a nudná.

Naštěstí, ani pátá nedělá ostudu. Je zasazena do doby zhruba dva roky od událostí ve čtvrté řadě. Carrie (Claire Danes) už nepracuje u CIA, ale vydala se do Německa, kde působí v soukromém sektoru. Navíc našla sympatického partnera a užívá si relativně šťastného rodinného života.

Samozřejmě, že to nevydrží dlouho. Naše blond lehce psychicky nemocná hrdinka se stane součástí komplotu a navíc Evropě hrozí teroristické útoky, což ji také nenechává chladnou.

Dějově je pátá řada až mrazivě aktuální s ohledem na to, co se děje ve světě. Některé momenty jsou tak hodně působivé, jednoduše proto, že něco podobného se skutečně odehrálo nebo odehrát může.

Ne úplně nadšený jsem byl z toho, že scenáristé do děje zakomponovali Rusy, což samo o sobě není špatné, ale samozřejmě, že z nich udělali záporáky. To už je docela ohrané - Američané jsou "ti dobří", Rusové "ti špatní".

I když pravdou je, že i Američané (společně s Němci) jsou načrtnuti jako ti, kteří se také neštítí dělat ne úplně pěkné věci ve stylu "účel světí prostředky".

Homeland si pohrává s tématikou toho, co vše je ještě přijatelné ve jménu boje proti terorismu. Tvůrci nenabízejí odpověď, ale na problematiku nahlížejí z několika úhlů a nechávají na divákovi, aby se sám rozhodl, který je ten "správný".

Carrie zase šílí

Přestože zápletka není rozhodně špatná a její potenciál je využit docela dobře, musím se přiznat, že mi děj nepřišel zdaleka tak napínavý jako ten, který nabídla například čtvrtá řada. Chybělo mi více momentů, které by mi vyrazily dech.

Pár by se jich našlo, ale nebyly tak intenzivní, jako některé jiné z předchozí řady. Stejně tak finále zatím poslední sezóny bylo poněkud pomalejší a chybělo mu výraznější vyvrcholení.

Docela nepříjemné byly i některé hodně okaté "náhody", které se během páté řady odehrály. Ty působily malinko "uměle".

Stručně řečeno, příběh není vysloveným zklamáním, ale úplný zásah do černého to také není.

Kromě ústředního námětu s terorismem, je hromada prostoru věnována osobnímu životu Carrie. To není špatné rozhodnutí, jde o zajímavou postavu, kterou pronásledují různí démoni a její snaha být šťastnou většinou vychází naprázdno.

A to i přesto, že se o to opravdu poctivě pokouší. Ovšem, je těžké udržet si partnera a rodinnou pohodu, když se vás někdo pokouší zabít a CIA vám dýchá na krk. Novým přítelem Carrie je Jonas (Alexander Fehling), který je sympaťák a snaží se své milované pomáhat, jak to jen jde, ale když se dozvídá to, co Carrie prováděla v minulosti, vidí ji, když vysadí léky a díky ní je ohrožen život jeho syna, je pochopitelné, že přehodnocuje jejich vztah.

Nemusíte se bát, že by Homeland byl nějakou vztahovou "limonádou", netlačí se na pilu, ale emoce tu hrají podstatnou roli.

Herecké výkony stále bezva

Stejně jako v případě minulých řad, i v této jsou jedním z nejvýraznějších kladů herecké výkony. Claire, Mandy Patinkin (Saul Berenson) nebo Rupert Friend (Peter Quinn) jsou sázkou na jistotu, ale neztratí se ani nováčci, jako je Miranda Otto v roli šéfky německé centrály CIA Allison.

A nutno poznamenat, že scenáristé mají "koule" a nebojí se provést oblíbeným postavám docela nepěkné věci, i když je jasné, že to vytočí některé fanoušky doběla.

Na druhou stranu, například v případě Allison není její příběhová linka ukončena zrovna stylově a na můj vkus to bylo až příliš uspěchané.

Pátou řadu tak považuji za vcelku povedenou, ale viděli jsme i lepší. Postrádám více napětí, některé postranní příběhové linie jsou docela uspěchané a scénář se nevyhnul několika klišé. Pořád jde ale o slušný nadprůměr.

Ve zkratce:

Pátá řada je opět plná skvělých hereckých výkonů ať už v případě staré gardy nebo nováčků. Dějově je velmi aktuální, což jí přidává na působivosti, ale přesto by nebylo od věci, kdyby byla o něco napínavější. Příběh se také nevyvaroval několika okoukaných prvků, ale i přes několik výtek je pátá série více než slušnou špionážní zábavou.

+: Herecké výkony
+: Aktuální tématika
+: Zajímaví nováčci

-: Více napětí by neuškodilo
-: Klišé
-: Chybí víc dechberoucích momentů

Hodnocení: 75 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat