Recenze: Ash vs Evil Dead (první řada) - Taková ujetost tu dlouho nebyla

Ale co se také od Sama Raimiho dalo čekat.

Seriál na motivy filmu, to obvykle není dobrý nápad. Seriál na motivy kultovního filmu (nebo filmové série), to je často hodně špatný nápad. Ale občas to vyjde. A to platí i pro Ash vs Evil Dead.

Samozřejmě na tom má lví podíl tvůrce filmové předlohy Sam Raimi, který se výrazně podílel i na seriálu a pohlídal si, aby odkaz jeho dítek nebyl pošlapán.

Televizní podoba je pokračováním, takže žádné rebootování, restartování nebo nějaká jiná "re-ptákovina". Ash vs Evil Dead se odehrává nějaké tři dekády od událostí ve filmech. Ash (Bruce Campbell) se snaží utíkat před tím, co se kdysi odehrálo, ale to se mu moc nedaří. Hlavně díky jeho vlastní... jak to jen říct slušně, méně bystré mysli.

Prostě a jednoduše se zhulí a přečte pár odstavů z knihy Necronomicon. A je to tu zase. Na svět se začne drát zlo a je na Ashovi, aby uklidil nepořádek, který způsobil. Nadšený z toho ale zrovna není.

Příběh není kdovíjak složitý a promyšlený, ale je roztomile ujetý a šílený, tak jak asi fanoušci původních filmů (hlavně druhého a třetího) doufali.

Ash vs Evil Dead je spíše hodně černou komedií než hororem, takže je děj plný nadsázky a drsného humoru. Bát se asi nebudete (možná tak jednou dvakrát dojde na trošku strašidelnější scénu), ale zasmějete se pořádně.

Hlavně díky Ashovi, který má daleko k typickému zachránci světa. Je to sobecký frajírek, který má přehnaně vysoké sebevědomí a talent pronášet nepřístojné (ale velmi vtipné) hlášky v nejméně vhodný moment.

Ash je prostě sexuchytivé hovádko, které myslí "šulinem" i ve chvíli, kdy jde o život a vůbec se za to nestydí.

Něco na tom Ashovi je

Ústřední postava je tak výrazná, že všichni ostatní zůstávají v jejím stínu. Ne, že by nebyli dobře napsaní nebo zahraní, ale dostat se na úroveň Ashe v podání Bruce Campbella je prostě skoro nemožné.

Šanci měla Ruby (Lucy Lawless), ale k tomu, aby pořádně zazářila, nedostala dostatek prostoru. Ostatní postavy ho měly o něco více, ovšem zábavností prostě Ashovi konkurovat nemohly.

Ale svou funkci měly. Tedy, až na Amandu (Jill Maria Jones). U té jsem měl po prvním dílu obavy, že bude tak trochu zbytečná a potvrdilo se mi to. Jasně, dobře se na ni koukalo, ale to je asi tak vše.

Ono to ovšem nevadí, Bruce zvládl utáhnout první řadu na svých stárnoucích bedrech, aniž by diváka obtěžovalo, že je mu věnováno nejvíce pozornosti.

Motorovka to jistí

Ash vs Evil Dead sice není hororem, pokud jde o atmosféru, ale s brutalitou rozhodně nešetří. Raimi a spol. opět ženou věci do extrému, takže násilí je hodně přehnané, ale v tom nejlepším slova smyslu.

Krvavé momenty jsou hodně šťavnaté, skoro až groteskní, což ke stylu série Evil Dead prostě patří. A tvůrcům se musí nechat, že mají hodně bujnou představivost. Některé scény jsou velmi nechutné.

Často v nich figuruje ikonická Ashova motorovka, které si i tentokrát užijeme dosytosti. Stejně jako odkazů na původní filmy, které onu motorovou pilu proslavily.

Pomrknutí na ty, které filmy znají, jsou docela častá a Raimiho styl je cítit z každé minuty. Už jen ony klasické průlety kamerou dávají jasně vědět, na čí práci koukáme.

A Samovi stále nedochází dech. I když ne úplně vše je ideální. Pokud pomineme občasné nelogické chování postav (i když si nejsem jistý, zda nešlo o záměr), tak mi pár epizod přišlo jako výplňových.

Což je poměrně zvláštní, protože první řada měla jen deset dílů, z nichž první měl stopáž kolem 45 minut, ostatní už jen 25 - 30. Nebyl tak důvod děj zbytečně natahovat.

Ještě nějakou péči by si zasloužilo i pár triků, ale to už je opravdu jen drobnost, která se dá přehlédnout. Navíc, když některé masky jsou opravdu výtečné a krvavá jatka obvykle hodně "šťavnatá".

Ve zkratce:

Jedna z největších šíleností, které byly v posledních letech na obrazovkách k vidění. A to je pochvala. Tým Sam Raimi a Bruce Campbell funguje i po několika dekádách na výbornou a tahle krvavá podívaná je toho jasným důkazem. Povinnost pro fanoušky filmové série, ale i dobrá volba pro ty, kteří ji neznají.

Klady

+: Bruce Campbell
+: Raimiho rukopis
+: Černý humor, nadhled, brutalita

Zápory

-: Amanda neměla pro děj větší smysl
-: Některé výplňové epizody
-: Pár triků

Hodnocení: 85 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat