Recenze: Akta X S01E01 (My Struggle) - Sci-fi legenda je zpátky a je pořád zábavná

Hledání pravdy tam někde venku ani po letech nenudí.

Pokud pomineme film z roku 2008, tak jsme si museli na návrat Akt X počkat dlouhých 14 let. Ale nakonec, v rámci stále neslábnoucí vlny remakování, restartování a rebootování, byla oživena i takhle kultovní vědeckofantastická série, kterou jsme všichni milovali.

A dobrou zprávou je, že, soudě podle prvního dílu, půjde o návrat docela povedený. Aktuální řada odstartovala dobře a zvládla to, co zvládnout měla, nalákala na zbývajících pět dílů. Nová Akta X budou totiž jen minisérií (i když s ohledem na sledovanost první epizody je jasné, že FOX bude uvažovat o dalších sériích).

Pokud, stejně jako já, nemáte úplně nejlepší paměť a přemýšlíte, zda je nutné připomenout si původních devět řad, tak dobrá zpráva, není to nezbytné. V prvních minutách epizody nazvané My Struggle vám Fox Mulder (David Duchovny) osvěží, o co v předchozím seriálu kráčelo a sice to není kdovíjak podrobné, ale stačí to, abyste věděli, do čeho jdete.

PODOBNÉ ČLÁNKY: SLEDOVANOST PRVNÍHO DÍLU NOVÝCH AKTA X BYLA VYNIKAJÍCÍ

A co to má být? Konspiracemi prošpikovaná podívaná, ve které se nedá věřit ničemu a nikomu. Stejně jako v původním seriálu, i v tomto případě je nutné zvyknout si, že je to hodně přitažené za vlasy. Operuje se tu s myšlenkami, kdy se svět snaží ovládnout tajemné organizace a páchají nepředstavitelné věci, které znějí hodně nerealisticky. Speciálně, když v nich hrají roli bytosti z vesmíru.

To už ale jednoduše k Aktům X patří a předpokládám, že ti, kdo se pouští do sledování, většinou tuší, na jaký styl seriál sází.

Duchovní otec Akt X Chris Carter se pustil do režie a napsal i scénář, tím pádem jsme se dočkali klasických aspektů, kterými je seriál proslulý. Paranoia, hodně zběsilé zápletky a spousta řečí o mimozemských civilizacích.

A samozřejmě se můžeme těšit na hledáním pravdy posedlého Muldera a výrazně racionálně smýšlející Scullyovou (Gillian Anderson).

Zvrat jako "prase"

Carter se navíc rozhodl přijít s hodně odvážným krokem. Mluvím tu o tom, že mě "koule" na to, aby v rámci jediné epizodě odhalil fakt, že vše, čemu Mulder (a částečně Scullyová) věřili, bylo jen zmanipulovanou "realitou".

Jinak řečeno, Chris obrací to, co jsme viděli v předchozích řadách na hlavu. A dokáži si představit, že podobná věc někoho mile ale jiné velmi nemile překvapí. Je naprosto jasné, že něco takového rozdělí diváky do dvou skupin. Ostatně, svým způsobem jde o rozbourání původní mytologie.

Jestli šlo o dobrou volbu, to ukáží až další díly, ale mě to určitě zaujalo. Proto doufám, že Carter ví, co dělá.

Dějově je první epizoda "hodně" natřískaná. Na scénu vstoupí nová postava Tad O´Malley (Joel McHale), který vtáhne Scullyovou a Muldera do světa, který před nějakou dobou opustili. A zatímco se Mulder adaptuje docela rychle, Scullyová se tomu trochu brání.

Naštěstí ale ne moc a příliš dlouho se tu nehraje na klasické "nevěřím, jste šílenci, to není možné". To je jedině dobře, protože je to nejen ohrané, ale i otravné.

PODOBNÉ ČLÁNKY: GILLIAN ANDERSON BYL NABÍDNUT POLOVIČNÍ PLAT VE SROVNÁNÍ S DAVIDEM DUCHOVNYM

Pozitivní zprávou je, že chemie mezi ústřední dvojicí stále funguje. Jejich vztah získal novou dynamiku, díky tomu, že už nejsou spolu, ale neznamená to, že to mezi nimi nejiskří. A zábavné jsou některé narážky, které se právě jejich společné minulosti týkají.

Staří známí bezva, nováčci moc ne

Mulder a Scullyová ale nejsou jedinými navrátilci. Objeví se i Walter Skinner (Mitch Pileggi, který se mimochodem vizuálně změnil nejméně) a k mé radosti nechybí Muž s cigaretou (i když kouří hodně svérázným způsobem). Toho ztvárňuje William B. Davis. Právě scéna s ním je jednou z nejpůsobivějších, kterých se v první epizodě dočkáme.

A nepřekvapivě jsou to právě staří známí, kteří zastiňují nováčky v obsazení. Respektive více prostoru dostane je jen jeden a to Joel, kterého považuji za dobrého herce, v Community je skvělý, ale musím se přiznat, že roli člověka, který se snaží odhalit vládní pletichy a intriky, mu zatím vůbec nevěřím.

Start minisérie není vyslovený zásah do černého. Na jedné straně nabízí klasické propriety Akt X jako je všudypřítomná paranoia, konspirace a fungující chemii mezi ústředními postavami. Na té druhé chce být i o něco modernější než předchozí řady, takže se odkazuje na 11. září, drony a právo na držení zbraní.

A ne vždy to funguje úplně stoprocentně. Fandové původních Akt X zřejmě budou zklamaní, že se seriál snaží být hrozně "in" a odráží současná oblíbená konspirační témata na úkor těch, která nabídly předchozí řady ("všechno, čemu jsme věřili byla lež"). A nováčci, kteří nemají s Akty X zkušenosti, asi budou dost zaskočení tím, jak jsou některé zvraty přitažené za vlasy, což je v rozporu s moderními politicky orientovanými seriály, které se snaží tvářit realisticky. Ale ve finále je hlavní, že první díl pobavil a navnadil na další epizody, které jsou podle prvních reakcí velmi povedené.

Ve zkratce:

Je to velmi slušný, i když ne úplně dokonalý návrat legendární sci-fi série. Dynamika vztahu mezi Mulderem a Scullyovou stále funguje, nechybí klasické aspekty jako obří konspirace a (ne)víra v mimozemské civilizace. Ovšem, to vše bylo okořeněno o modernější pojetí, které někdy funguje, ale někdy ne. Přesto je první epizoda dobrým odrazovým můstkem pro další díly.

Klady

+: Chemie mezi Mulderem a Scullyovou
+: První díl se nezdržuje s únavným vysvětlováním, má rychlý spád
+: Muž s cigaretou

Zápory

-: Joel McHale zatím neoslnil
-: Zakomponování moderních témat ne vždy funguje
-: Zvrat, který obrací vše naruby, je možná až moc odvážný

Hodnocení: 75 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat