Recenze: Jessica Jones (první řada) - Můžou se jít Flash, Gotham nebo Agenti zahrabat?

Skutečně je to tak intenzivní zážitek jak se říká?

Odpovím rovnou, že ano. Jessica Jones je skvělá. Ale pravdou je, že ne pro každého. Jde o seriál, který je sice inspirovaný komiksem a odkazuje na něj neustále, ale pro člověka neznalého předlohy, bude Jessica Jones připomínat spíše depresivní thriller než komiksovou podívanou. 

Ostatně, to o sérii kolovalo už před premiérou. Bylo slibováno, že půjde o nejdospělejší projekt od komiksového gigantu Marvel a nebyla to lež. Tohle opravdu není podívaná pro děti. A i když jsou Arrow, Flash nebo Agenti S.H.I.E.L.D., případně Gotham často také docela potemnělé, tak v tomto ohledu Jessice nesahají ani po kotníky. 

Blíží se jí jen starší bratříček Daredevil, který byl také hodně mrazivou záležitostí, ale Jessica jde ještě o kousíček dál. Ne, že by byla přehnaně krvavá, volí jiný způsob, jak se vám zarýt pod kůži. 

Představí vám hlavní postavu, která rozhodně není někým, komu byste fandili od první minuty. Jessica (Kryten Ritter) chlastá jako duha, nedává najevo emoce (ne ty kladné), odhání si lidi od těla a užírá se minulostí. 

Právě tahle "hrdinka" je hlavním důvodem, proč je sledování seriálu tak intenzivním zážitkem. Není naprostou troskou, která by si zasloužila jen politovat. Ale je docela zlomená (přestože neztratila sílu žít) a na každém kroku ji pronásleduje minulost. 

Nejdříve jen v její hlavě, ale později i doslova. Objeví se Kilgrave (David Tennant). Muž, který může za to, že Jessica dennodenně utápí svůj smutek ve sklenici levného chlastu a marně se snaží otupit bolestné vzpomínky.

Záporák na výbornou

Není žádným překvapením, že právě Jessica a Kilgrave jsou základními stavebními kameny celého seriálu. Ten možná není klasickou komiksovou záležitostí, ale pravidlo, že není dobrého hrdiny bez kvalitního záporáka, respektuje.

Krysten je příjemným překvapením. Já si ji zamiloval díky komickým rolím a byl jsem hodně zvědavý, jak se popere s postavou, která není zrovna veselá a hravá. Zvládla to bez zaváhání.

Hodně těžkou situaci měl David Tennant. Bylo jasné, že bude srovnáván s Kingpinem (Vincent D´Onofrio) z Daredevila, který byl výtečný, propracovaný a skvěle zahraný padouch. A to samé se naštěstí dá prohlásit i o Kilgraveovi.  I když je výrazně jiný než Wilson Fisk. Ten byl hrozivým brutálním protivníkem. Kilgrave je oproti němu takové vyžle, často je docela zábavný a skoro i charismatický. 

Jenže dostal do vínku (respektive od rodičů/vědců) schopnost ovládat ostatní a díky tomu se ukáže, že možná nemá tělesnou schránku, ze které jde respekt, ale jeho nevyrovnanost a absence svědomí ho dělají extrémně nebezpečným. 

Jeho zvrácenost (i když spíše lhostejnost k lidským životům) se ukáže mnohokrát a obvykle se z ní zrodí nejmrazivější momenty z celého seriálu. A ne, nejsou extrémně brutální (i když trocha krve se objeví), spíše jsou děsivé proto, že Kilgrave si hraje s lidmi jako s loutkami a nechá je dělat věci, díky kterým se vám zježí chlupy hrůzou. 

Ale abychom se nebavili jen o Jessica a jejím ujetém obdivovateli. Je tu několik dalších zajímavých postav, například Luke Cage (Mike Colter). Dobrá, jeho spojení s Jessicou je trošku scenáristicky nešikovné (trošku to zavání telenovelou), ale chemie mezi nimi je hodně silná a jejich vztah zajímavě komplikovaný. 

Podobně je na tom i pouto, které má Jessica a její nevlastní sestra Trish (Rachael Taylor). I ona je důležitou součástí příběhu. 

V trochu svérázné roli se objeví Carrie-Ann Moss jako právnička Jeri Hogarth (v komiksu jde o muže). Někteří možná budou namítat, proč je tolik prostoru věnováno právě Jeri a jejímu sporu s manželkou, ale právě díky tomu zjistíme, jak chladnokrevná umí Jeri být, což je sice nesympatické, ale jak si Jessica uvědomí, často nezbytné. 

Spousta odkazů neuškodí

Ne tak nadšený jsem byl ze souseda Malcolma (Eka Darville). Zahrán byl dobře, ale v prvních dílech se nezdálo, že bude mít nějaký důležitější význam. To se naštěstí změnilo, ale vzápětí se začal Malcolm chovat jako trubka. Naštěstí ve finální epizodě první řady se to opět otočilo k dobrému. 

Ovšem, nic podobného nemůžu prohlásit o další sousedce Robyn (Colby Minifie). Někoho tak otravného jsem dlouho v žádném seriálu neviděl. Kdykoliv se objevila, začal jsem skřípat zuby a zatínat pěsti. 

Jinak ale není s postavami žádný větší problém. Většina z nich má v seriálu své místo a funkci a jsou obsazení kvalitně. 

Co asi zajímá fandy komiksu a ostatních projektů od Marvelu, jsou odkazy. Je jich tu dost a dost. Několikrát zazní zmínka o Avengers (jejich jméno ale nikdy nepadne), Trish je v komiksové předloze superhrdinkou Hellcat a v seriálu je naznačeno, že k tomu také dojde, pohybuje se tu Will Simpson (komiksový záporák Nuke)... V každé epizodě najdete dost spojitostí s jinými marvelovskými projekty. 

Ale mohlo by jich být víc, pokud jde o Daredevila. Na to, že se oba seriály odehrávají ve stejném městě, jich tu není moc. Vyjma posledního dílu, kdy se objevila Claire Temple (Rosario Dawson) a neměla pouze cameo. Ovšem, není třeba smutnit, nakonec se stejně Daredevil a Jessica (plus další hrdinové) sejdou v pátém plánovaném seriálu jménem Defenders

Chcete spoustu akce? Tak to máte smůlu

Bylo by asi dobře upozornit na to, že pokud toužíte po svižné akční podívané, tak tohle není ta správná volba pro vás. Možná vás zaskočí i pomalé tempo prvních pár epizod. Někdo by skoro řekl, že se v nich nic neděje. 

Děje, ale spíše je nutné číst mezi řádky a sledovat detaily. Počáteční díly slouží hlavně, abyste poznali Jessicu, alespoň částečně ji pochopili a zjistili, proč je jaká je. O akci úplně ochuzeni nebudete, je tu několik málo rvaček nebo přestřelek, ale k jejich spočítání rozhodně nepotřebujete kalkulačku. 

Vlastně i finální střet s Kilgravem je spíše komorní, než aby byl epický a vy jste na něj zírali s otevřenou pusou. Ale i tak zanechá slušný dojem, protože s během něj odehraje pár hodně napjatých momentů. 

Nejpůsobivější je asi rvačka mezi budoucími manželi (minimálně v komiksu) Jessicou a Lukeem. Ona má nadlidskou sílu, on také a navíc neproniknutelnou pokožku. A když se do sebe dva takoví lidé pustí, stojí to za to. 

Je fajn, že seriál neignoruje existenci nadlidských schopností, ale současně se je snaží pojmout docela realisticky.

Jessica Jones se vůbec nebojí docela kontroverzních témat jako je potrat nebo znásilnění, ale takové věci se prostě dějí a Jessica Jones to nehodlá ignorovat. Navíc jde o smysluplnou součást děje, dané momenty nejsou zakomponovány do příběhu, jen aby šokovaly. 

Ve zkratce:

Skvělý seriál, který se vám dostane pod kůži díky hlavní postavě a tomu, co jí způsobil (a způsobuje) její úhlavní protivník. O Jessice Jones se mluví jako o nejdospělejším projektu od Marvelu a ne bezdůvodně. Seriál je depresivní, temný a nebojí se kontroverzních témat. Jedinou menší vadou jsou některé vedlejší postavy a pár akčních scén navíc by asi také bodlo, ale jinak stěží najdete atmosféričtější komiksovou podívanou (která vlastně příliš komiksově nepůsobí). 

Klady

+: Hlavní postava i ústřední záporák

+: Atmosféra

+: Spousta odkazů na jiné projekty od Marvelu


Zápory

-: Některé vedlejší postavy

-: Pomalejší rozjezd a poskrovnu akce


Hodnocení: 90 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat