Recenze: Continuum - Jak se rozloučil oblíbený sci-fi seriál?

Finální řada měla jen šest dílů. Bylo to dost na důstojné rozloučení? POZOR, SPOILERY!!!

Seriál Continuum asi nebyl podívanou pro každého, ale fandové vědecko-fantastické fikce jistě potěšil. Příběh policistky (lépe řečeno ochránkyně) Kiery Cameron (Rachel Nichols), která se z roku 2077 dostane společně s teroristickou organizací Liber8 do naší současnosti, byl dobře obsazený, příběhově zajímavý a na to, že neběžel na žádné velké stanici (ujal se ho kanál Showcase) docela vizuálně poutavý.

Continuum se dočkalo čtyř řad, kdy poslední měla pouhých šest dílů, což není zrovna moc prostoru pro důstojné rozloučení. Dá se ale říct, že to seriál více méně zvládl.

Byla to ovšem výzva. Všichni, kdo jsme seriál sledovali, víme, že s přibývajícími epizodami se více a více komplikoval příběh a nakonec jsme se dostali do fáze, kdy si člověk skoro musel dělat poznámky, aby se v ději orientoval.

Cestování v čase je scenáristicky tenký led, je velmi časté, že se objevují logické kiksy, ale upřímně, v případě tohoto projektu si vůbec nejsem jistý, zda k nim docházelo, protože si jednoduše nepamatuji všechny události. Skoro by se chtělo říct, že se do toho tvůrci zamotali a pokud ne oni, tak já určitě.

Do dění promlouvalo několik frakcí s různými zájmy, vsadilo se i na alternativní časové linie, řešilo se typické "když v přítomnosti uděláme tohle, co se stane v budoucnosti?". Jednoduše řečeno, Continuum bylo dost matoucí.

Čtvrtá řada je ale relativně přehledná. Zápletka se zaměřuje na jednotku elitních vojáků, které poslal budoucí Kellog (Stephen Lobo) za Kellogem ze současnosti. Dobře, zní to zmateně, ale není to tak strašné.

Děj je vcelku zajímavý, ale samozřejmě fungují i postranní linky. Především se dál řeší Kiera a její snaha vrátit se do své doby. Je to malinko otravné, protože je to stále dokola to samé, ale dá se pochopit, že nechce přijít o možnost znovu se setkat se svou rodinou.

Scenáristé ale byli krutí a nedopřáli jí úplně klasický šťastný konec. Nebudu popírat, že to bylo docela smutné a bylo mi jí líto.

Naopak to, co se přihodilo Kellogovi, bylo nepřekvapivé, ale uspokojující. Celou dobu myslel jen na sebe a tak je dobře, že nakonec dostal to, co si zasloužil.

S Kellogem se pojí asi nejpřekvapivější scéna ze závěrečné epizody, která mě opravdu zaskočila. Řeč je samozřejmě o momentě, kdy zabil Vasquezovou (Kyra Zagorsky).

Chyběla Emily

Řekněme, že většina hlavních postav se dočkala ne vždy šťastného, ale ne úplně uspěchaného zakončení svých příběhů.

Neplatí to ale úplně pro všechny. Taková Garza (Luvia Petersen) se ukázala jen na chvíli a třeba Emily (Magda Apanowicz) se neobjevila vůbec. Ale alespoň byla zmíněna.

Ani u Brada (Ryan Robbins) nebylo naznačeno, co ho čeká dál. Když už jsem se o něm zmínil, tak ten byl ve čtvrté řadě načrtnut dost zvláštním způsobem. Respektive jeho vztah s Kierou. Chvíli si věřili, chvíli ne, pak zase ano. Měnili názor skoro každých deset minut a bylo to docela přitažené za vlasy.

Jakkoliv mi byl Brad sympatický a doufal jsem, že skončí s Kierou, tak mi jejich pouto přišlo časem skoro absurdní.

Pochvalu ale ode mě mají tvůrci za to, že Kiera neskončila s Carlosem (Victor Webster). Nejdříve jsem předpokládal, že se tomu nevyhneme, ale nakonec to tak nedopadlo a je to dobře. Bylo by to příliš okaté.

Mimochodem, jejich "sbohem" bylo opravdu dojemné. Tak akorát sentimentální a milé, aby bylo člověku líto, že to všechno končí.

U srdce pak zahřálo, když se Kiera rozloučila s mladým Alecem (Erik Knudsen), aby se za moment ocitla ve společnosti Aleca (William B. Davis) z roku 2077. Finální epizoda byla na jedné straně dostatečně akční, na ta té druhé silně emocionální a bylo to jako loučit se s pár přáteli, se kterými jsme trávili čtyři roky.

Ale než začneme společně pofňukávat, tak se ještě zmíním o akční složce. Čtvrtá řada byla v tomto ohledu docela divoká, přestřelek a soubojů bylo dost a dost. Především bitky tváří v tvář byly hodně povedené (Emily válela), triky (až na robotická brnění Kellogovy jednotky) nebyly špatné a dočkali jsme se několika vizuálně působivých scén.

Ve zkratce:

Nakonec se ukázalo, že šest dílů stačilo, aby se Continuum zvládlo důstojně rozloučit. Děj byl o něco méně zmatený, než jsme byli zvyklí z předchozích řad, akce bylo dostatek a finále bylo tak akorát emocionální. Ne všechny postavy se dočkaly uspokojivého rozuzlení svých příběhů, ale většina ano. Čtvrtá řada nepůsobila příliš uspěchaně a posloužila jako sympatické zakončení povedeného sci-fi seriálu o cestování v čase.

Klady

+: Vcelku přehledný děj
+: Dostatek akce
+: Povedené emocionální finále

Zápory

-: Rychlé (nebo žádné) ukončení příběhů některých postav
-: Pár nedotažených triků

Hodnocení: 80 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat