Recenze: American Horror Story: Hotel S05E01 (Checking In) - Nahaté zadky, spousta krve a Lady Gaga

Na pobyt v tomhle hotelu nezapomenete. Pokud ho ovšem přežijete.

První díl páté řady zvrácenosti American Horror Story: Hotel byl napjatě očekávaný. Důvodů bylo víc, ale jedním z hlavních je, že v ústřední roli už neuvidíme Jessicu Lange, ale "nahradila" ji zpěvačka a příležitostná herečka Lady Gaga.

Někteří fandové seriálu vyrukovali s tím, že bez Jessicy to prostě nebude American Horror Story a ano, jde o výtečnou herečku. Ale bylo by na místě si také přiznat, že v předchozích řadách ztvárňovala hodně podobné postavy a už to začalo být okoukané.

Navíc, seriál nabízí hromadu jiných talentovaných herců, takže výkřiky, že to bez Jessicy nemůže fungovat, jsou docela přitažené za vlasy.

Tvůrcům se musí přičíst k dobru, že nehledali herečku, která by Lange nahradila, jinak řečeno byla by její lacinou kopií, ale vsadili na typově úplně odlišnou slečnu. Lady Gaga je hodně svérázná osobnost, kterou buď milujete nebo jí nemůžete přijít na jméno.

Ale dovolím si tvrdit, že zrovna do American Horror Story: Hotel se její "ujetost" hodí. Ztvárňuje Elizabeth, krvelačnou upírku, která si libuje v podivných věcech. A Gaga sice po nocích nesaje krev (doufám), ale divná je dost.

To, zda je dostatečně vybavená, pokud jde o herecký talent, je zatím těžko soudit. V prvním dílu zase tolik prostoru nemá. Uvidíme ji na pár minut a pronese jen několik vět. Ovšem, i tak je jedna chvilka s ní vcelku nezapomenutelná. Ona, Matt Bomer a další dvojice si užijí odvážnou sexuální scénu plnou nahoty a krve.

První epizoda Hotelu je hodně divoká, pokud jde o erotiku. Nevybavuji si asi žádný jiný díl z předchozích řad, který by byl takhle pikantní.

Hotel bude očividně hodně zběsilý, ale na můj vkus možná moc. Upřímně, moment, ve kterém je jedna postava análně znásilněna jakýmsi kovovým bodcem mi přišla už za hranicí a svým způsobem byla zbytečná.

Není zase takovým překvapením, že seriál hraje hodně na efekt, na to už jsem si zvykl, ale někdy je snaha šokovat dost přehnaná. Pokud by tento moment měl větší smysl pro děj, tak neřeknu ani slovo, ale tahle sexuální vsuvka příběh nikam neposunula.

Jistě, že je to zvrácené

Je tu víc hodně podivných chvilek, ale na rozdíl od té, kterou jsem zmínil, ostatní pomáhají s budováním atmosféry a chtějí vás přesvědčit, že Hotel Cortez je místem, které je prošpikováno tajemstvími.

Uvidíte podivné bytosti vylézající z matrací, pokoj plný dětí, které si tvůrci "vypůjčili" z Městečka prokletých (1960) a několik dalších znepokojivých výjevů. A po delší době má seriál i určitý hororový nádech, nesází jen na hektolitry krve.

Vizuálně je vše v pořádku, je to mrazivé, místy děsivé, správně bizarní, ale tvůrci nám nějak pozapomněli na příběh. Dějová linka odehrávající se v hotelu by se dala shrnout asi takhle: "Je to divná budova, ve které se dějí divné věci." Dozvíme se něco málo o několika obyvatelích, ovšem o samotném hotelu skoro nic.

Ne, že bych chtěl, aby scenáristé "vybalili" vše už v první epizodě, ale alespoň něco málo naznačit mohli. Sexy upírská scéna je bezva, ale co takhle i nějaké informace o tom, co je hotel zač a proč se v něm děje, co se děje.

Zajímavější mi přišla zápletka s detektivem Johnem Lowem (Wes Bentley). Respektive jeho vyšetřování podivných vražd. Neznámý zabiják je vynalézavý, takže jeho činy jsou hodně znepokojivé a nepříjemné na pohled.

Ve chvílích, kdy se pozornost stočí na pátrání po brutálním zločinci, seriál působí jako pravověrný thriller. Žádné obrazové cukrbliky, jen velmi krvavé výjevy z místa činu, které v mém případě fungovaly lépe než nějaká beztvářná monstra za dveřmi hotelu.

Autoři si sice mohli ušetřit ohranou zápletku s dysfunkční rodinou, se kterou se Lowe potýká, ale jinak mě tahle příběhová linka zaujala víc, než dění v hotelu. A to asi není u seriálu nazvaného American Horror Story: Hotel úplně v pořádku.

Zatím ale neházím flintu do žita. Je jasné, že se obě linie propojí (což ostatně naznačí už konec první epizody) a snad díky tomu dostanou události z hotelu větší smysl než jen šokovat za každou cenu.

Ve zkratce:

Jak se dalo čekat, American Horror Story: Hotel je vizuálně vypiplaný. Ale tvůrci se tak soustředili na to, aby šokovali za každou cenu (a někdy tlačí na pilu až moc), že trochu zapomněli na příběh. Ten je v úvodním dílu hodně povrchní a ne zrovna zajímavý. Silnou stránkou seriálu zatím zůstává hlavně obsazení a potěší i to, že nechybí určitý hororový nádech. Ale není to dost, aby se dala první epizoda páté řady označit za působivý start.

Klady:

+: Obrazově povedené
+: Herecké obsazení
+: Pátrání po sériovém vrahovi

Zápory:

-: Někdy přehnaná snaha šokovat
-: Dění v Hotelu Cortez zatím postrádá hlubší smysl

Hodnocení: 60 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat