Marvels: Režisérka reaguje na online útoky tvrdící, že je film příliš "woke"


 Nia DaCosta se vyjádřila k toxickému online prostředí.

Je už to v podstatě běžnou věcí. Co? Když se objeví komiksový film, ve kterém jsou hlavními hrdinkami ženy, výraznou roli má homosexuální postava nebo dojde ke změně etnika nějaké hrdiny nebo padoucha, ozve se méně či více lidí tvrdící, že je projekt příliš "woke".

To, že je tenhle termín obvykle používám špatně se už asi nezmění, ale faktem je, že podobným online útokům čelí čím dál více projektů. Marvels (2023) na tom nejsou jinak a právě k tomu se vyjádřila režisérka Nia DaCosta:

"Jsou místa, na které se vydáváte, protože si říkáte: 'Jsem superfanda. Chci existovat v prostoru obdivu, který zahrnuje i civilizovanou kritiku.' A pak jsou místa, která jsou opravdu zlostná a násilná a rasistická a sexistická a homofobní a podobné hrozné věci. A já si vybírám stranu světla. To je část fanouškovství, která mě láká nejvíc."

Tržby z prvního víkendu nejsou v případě Marvels úplně excelentní, takže se někteří lidé budou radovat a hlásat ono neblaze proslulé "Go Woke, Go Broke", ovšem podle všeho to vypadá, že hlavní příčinou ne úplně úspěšného startu filmu není to, že je "příliš woke", ale svou roli sehrály spíše faktory jako únava ze superhrdinských filmů, to, že oblíbenost některých hlavních postav je sporná a recenze nebyly vysloveně drsné, ale některé nebyly ani oslavné. Ano, to, že někteří nefandí ženským postavám nebo hrdinkám s odlišnou barvou pleti je bohužel také aspekt, který měl určitou roli, ale zřejmě asi ne primární.

Zdroj: Variety, Marvel Studios (úvodní fotografie)

Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat