Herecká stávka dospěla svému konci a trvalo to "jen" 118 dnů


 Konečně.

Hollywoodští scenáristé a herci řekli dost a rozhodli se stávkovat, protože zatímco studia mají miliardové zisky, většina ze scenáristů a herců nevydělává ani tolik, aby jim bylo hrazeno zdravotní pojištění. A tak propukla stávka.

Nedávno se se studii dohodli scenáristé, ale herci ne, protože se jim nelíbily nejen platové podmínky, ale například to, že by mohla být využívána umělá inteligence, aby nahradila komparzisty. Vyjednávají byla komplikovaná a stávka trvala celých 118 dnů, ale zdá se, že je u konce.

Podle odborové organizace SAG-AFTRA se povedlo navýšit minimální kompenzace, provize a dohodnout ochranu před umělou inteligencí a také byly dořešeny streamovací bonusy. Stejně tak se zlepšily podmínky v případě penzijního a zdravotního pojištění.

Konkrétní částky se zatím na veřejnost nedostaly, ale je patrné, že vyjednávání byla tvrdá s ohledem na to, že zabrala cca tři měsíce.

Stávka tedy byla nyní oficiálně ukončena a herci se pomalu mohou vrátit do práce a neřešit bizarní doporučení jako to, že nemají nosit halloweenské kostýmy odkazující na filmové a seriálové postavy.

Zdroj: CB, Warner Bros. Discovery (úvodní fotografie)


Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat