Zaklínač: Proč diváci drsně kritizují novou řadu?


 Co je na ní tak hrozného?

Seriál Zaklínač/The Witcher to už před premiérou neměl lehké. Hlavně proto, že se hlavní role ujal Henry Cavill a mnohým se nezdálo, že je ten pravý herec pro ztvárnění Geralta z Rivie. Ale nakonec se ukázalo, že právě jeho obsazení je asi největším pozitivem na seriálu. 

Ten má totiž výrazně kolísavou kvalitu. Asi nejlépe byla ze strany diváků přijata první řada, ale poté už to bylo výrazně horší a aktuální třetí dostává od mnohých vysloveně za uši. Nebudeme hodnotit, zda zaslouženě, ale uvedeme pár důvodů, proč to schytává a je na vás, zda kritiku budete považovat za oprávněnou, nebo ne.

Než se na to vrhneme, tady je pro zajímavost rozdíl mezi hodnocením profesionálních recenzentů a "běžného" publika dle serveru RottenTomatoes a také hodnocení československých diváků dle ČSFD.

První řada - 6,6 z 10 (novináři) vs 89 % (diváci) vs 78 % (českoslovenští diváci)

Druhá řada - 8 z 10 (novináři) vs 56 % (diváci) vs 65 % (českoslovenští diváci)

Třetí řada - 7,1 z 10 (novináři) vs 22 % (diváci) vs 57 % (českoslovenští diváci)

A teď konečně pár důvodů, proč si publikum na třetí řadě tak smlsnulo:

1) Odchod Henryho Cavilla

Tohle může působit poměrně paradoxně s ohledem na to, že nejdříve nemálo lidí nemělo z obsazení Cavilla radost, ale to, že bude po třetí řadě nahrazen Liamem Hemsworthem spoustu diváků pěkně nakrklo. A proč herec odchází? Některé zdroje tvrdí, že už nějakou dobou byl na kordy s tvůrci seriálu, kteří neměli respektovat předlohu a to Cavill jako její fanda velmi těžce nesl. Jiné dohady mluví o tom, že se s Henrym špatně spolupracovalo a bylo kvůli němu na place takzvané dusno. Těžko říct, kde je pravda, ale jednoduše Geraltem dál nebude a jak už je dnes zvykem, plno lidí dává nesouhlas s touto skutečností tak, že "trestá" filmaře tím, že extrémně špatně hodnotí jejich projekt.


2) Až přehnaný odklon do předlohy

To, že se filmová nebo seriálová adaptace ne úplně a ne ve všem striktně drží předlohy je běžné, ale všeho moc škodí a nutno poznamenat, že pokud jde o Zaklínače, tvůrci se nebojí často volit svou cestu a někdy je do dobře, protože otrocké adaptování nemusí být zárukou kvality, ale v určitých momentech to podle diváků tvůrci Zaklínače přehnali a velmi volné nakládání s postavami a událostmi nemalé množství diváků hodně zaskočilo. 

3) Je pořád hlavní hrdina Zaklínač?

Poměrně často se objevují i stížnosti na to, že třetí řada věnovala Geraltovi až překvapivě málo prostoru a spíše se soustředila na Ciri (Freya Allan) a vypadalo to, že je to spíše její seriál. Speciálně pak kritika mířila na sedmou epizodu, ve která jsme drtivou většinu času strávili právě s Ciri na poušti a ano, i my přiznáváme, že tento díl byl velmi... jak to jen říct mile, velmi pomalý. Ostatně, podle některých diváckých hodnocení se celá třetí řada potýkala s kolísajícím tempem, scénář nevěděl kudy kam a pokud zrovna nebyl příběh nudný, tak byl chaotičtější než nekonečné argentinské telenovely.

Jak jsme řekli, nebudeme přímo hodnotit, ale ano, s určitými výtkami se dá souhlasit a ano, tahle řada ani zdaleka nenaplnila potenciál, který nabízí předloha. Zdálo se, že celou třetí řadu hledala série správný směr, ale nenašla ho. Stále si myslíme, že Zaklínač patří k tomu lepšímu, co fantasy žánr nabízí, ale v případě čtvrté řady by si tvůrci měli pořádně rozmyslet, co dělají, protože je Zaklínač hodně blízko tomu, že spadne do podprůměrných vod.


Zdroj: RottenTomatoes, ČSFD, Netflix (úvodní fotografie)
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat