Zlomový precedens, diváci mohou úspěšně žalovat studia za "lživý" trailer


 Amerika je opravdu zemí neomezených možností. 

Jsme na to zvyklí, trailery něco ukáží, ale finální film se vyvíjí jiným směrem (například kvůli dodatečným přetáčkám nebo reakcím během testovacích projekcí). To sice občas diváky naštvalo, ale většinou si zabrblali na internetu a tím to haslo. Ale možná pro vás nebude překvapením, že v USA několik lidí podalo na tvůrce žalobu právě kvůli tomu, že v upoutávce bylo něco, čeho se ve finální verzi filmu nedočkali. Respektive někdo a to herečka Ana De Armas, která byla k vidění v ukázkách z projektu Yesterday (2019), ale nakonec byla vystřižena. 

A poměrně šokujícím verdiktem soudu bylo, že jsou diváci v právu a šlo o lživou reklamu. Společnost Universal se hájila prvním dodatkem Ústavy Spojených států amerických zaměřujícím se na svobodu slova s tím, že trailer je umělecké dílo, ne reklama, ale nevyšlo to. 

Nicméně, naštěstí verdikt soudu není vykládán tak, že nyní musí být ve filmu úplně vše, co vidíte v trailerech (to by s vysokou pravděpodobností znamenalo, že by se upoutávky objevovaly s výrazným zpožděním, protože by se filmaři neodvážili vypustit trailer příliš brzy, protože by si nebyli jistí, jak bude vypadat finální sestřih filmu a nechtěli by riskovat). 

Podle soudu ve filmu musí chybět podstatná část momentů z trailerů, tím pádem se to netýká několika záběrů. Přesto jde ale nečekaný a poměrně podstatný rozsudek, který může mít velké dopady na to, jak budou v budoucnu vypadat trailery. 

Jestli onen dopad bude pozitivní, nebo negativní, to ukáže až čas. 

Zdroj: CBM, Universal Pictures (úvodní fotografie)

Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat