Zemřel režisér jednoho z nejlepších komiksových filmů Superman, kultovní akční série Smrtonosná zbraň a producent X-Menů a Zachraňte Willyho


 Richard Donner bohužel zemřel.

Pokud by se hlasovalo o nejoblíbenější buddy akční filmy určitě by na nejvyšších příčkách byla série Smrtonosná zbraň. Právě tu režíroval Richard Donner, ale není to jediný zlomový projekt, kterým se mohl chlubit. Byl to právě on, kdo zrežíroval film Superman (1978), který je považován za jeden z nejlepších komiksových filmů vůbec. A aby toho nebylo málo, tak Donner stojí i za klasickým hororem Přichází Satan! (1976).

Kromě režie se ale věnoval i produkci, kdy on a jeho žena Lauren Shuler Donner mají na kontě zlomový komiksový projekt a to X-Meny (2000) nebo třeba (nejen) dětmi milovanou sérií filmů Zachraňte Willyho. 

Kromě toho se Richard věnoval i seriálové tvorbě, podílel se na desítkách sérií včetně legendární hororové záležitosti Příběhy ze záhrobí

Překvapením není asi ani to, že Donner stojí za několika komiksy, kdy spolupracoval s Geoffem Johnsem, který byl šéfem DC Entertainment a spoluzaložil společnost DC Films. 

Není tak sporu o tom, že byl Richard velmi talentovaným umělcem, který zanechal nesmazatelnou stoupu v mnoha oborech. 

V posledních letech ale již nebyl tak aktivní, přece jen, už byl v pokročilém věku, letos oslavil 91. narozeniny. Bohužel další už slavit nebude, 5. 7. 2021 zemřel.

Zdroj: Warner Bros. (úvodní fotografie)

Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat