Marvel nebo DC, na tom nezáleží, James Gunn prostě umí, podle recenzí je Sebevražedný oddíl jedním z nejlepších DC filmů


 Gunn zase válí. 

Sebevražedný oddíl (2016) nebyl filmem, ve který mnozí fandové DC doufali. A tak, když byl od Marvelu (dočasně) propuštěn tvůrce povedených Strážců Galaxie James Gunn Warner Bros. a DC ho povolaly do boje kvůli scénáři nového Sebevražedného oddílu (premiéra 5. 8. 2021) a nakonec byl přesvědčen i k tomu, aby se ujal také režie. A byl to očividně vynikající krok.

Recenze si totiž novou verzi (nejde úplně o reboot, ani pokračování, ale něco "mezi") nemůžou vynachválit. 

V první řadě jsou novináři nadšení z toho, jak Gunn pracuje s postavami. Ano, je jich hodně, ne všechny mají stejné množství prostoru, ale hromada dostane šanci zazářit a obsazení drtivé většiny z nich je na jedničku. 

Chemie mezi postavami funguje, vznikají zajímavé vztahy a (anti)hrdinové a padouši z jednotky Task Force X umějí vyvolat u diváka emoce. Nicméně není úplně dobrým krokem se na některé příliš fixovat, protože James měl volnou ruku v tom, koho nechá zemřít a podobně jako v případě Hry o trůny se nebojí nechat "zařvat" i velmi populární jedince. 

Jejich smrti jsou záměrně přepálené, někdy černohumorné, ale rozhodně nezapomenutelné. Ostatně, film má přístupnost R (do sedmnácti let pouze pod dohledem dospělé osoby) a tvůrci toho využívají naplno, takže krev teče po hektolitrech, akce je brutální, originální a zábavná. A díky tomu, že není jisté, kdo zemře a kdo přežije, je napětí na opravdu vysoké úrovni. 

Samozřejmě nechybí ani pořádná porce humoru a ne všechny vtipy nefungují, ale i tak jde projekt, u kterého se od srdce zasmějete a podle některých se jedná o jeden z nevtipnějších filmů od DC. 

Sebevražedný oddíl je podle novinářů extrémně bizarní, krvavý a zábavný a panuje široká shoda na tom, že jde o výrazný kvalitativní posun ve srovnání s verzí z roku 2016, což samo o sobě nic moc neznamená, první Sebevražedný oddíl nebyl nic moc, ovšem někteří se nebojí jít tak daleko, že nazývají nový Sebevražedný oddíl jedním z nejlepších DC filmů vůbec. 

Pokud jde o výtky, tak jak bylo řečeno humor nesedne úplně každému a záporáci (ne ti z Task Force X) nejsou úplně ideální, ale přesto jsou hodnocení extrémně pozitivní. 

Zdroj: RottenTomatoes, DC Entertainment/Warner Bros. (úvodní fotografie)

Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat