Supernatural: Seriál se po patnácti letech rozloučil a poslední epizoda nabídla velký šok pro fanoušky


 Tvůrci byli poměrně odvážní. POZOR, ČLÁNEK OBSAHUJE SPOILERY!!!

Seriál Supernatural/Lovci důchů už měl sice skončit před pár měsíci, ale kvůli covidu-19 se několik závěrečných epizod přesunulo na říjen a listopad. Je to pár dnů, co měl premiéru ten poslední, nazvaný symbolicky Carry On a jak se dalo čekat, jeho přijetí nebylo pouze pozitivní. 

Ono také není možné, aby vzniklo finále, které uspokojí všechny, to není v silách žádných tvůrců, ale pravdou je, že autoři Supernatural se rozhodli udělat pár odvážných věcí, které mnohé zaskočily. Tuším tak, že poslední epizoda bude některými označována za zklamání.

Zdroj: The CW

Já zklamaný nebyl. Překvapený? Ano. Ale zklamaný ne. Dočkal jsem se úplně něčeho jiného, než jsem předpokládal, ale nakonec mi to nepřišlo jako špatný nápad, nicméně je mi jasné, že bude dost těch, kteří to naopak budou považovat za pěkný "kiks".

Finální díl je hodně poklidný. Nejprve sledujeme ústřední bratrské duo, které se učí svobodně žít, když ví, že už nikdo netahá za nitky a neřídí jejich příběh, následuje pár akčních momentů, kdy propukne boj s hnízdem upírů a poté se zase dočkáme poklidných a až rozjímavých chvilek.

Vlastně to není šokem s ohledem na to, že velkolepá byla předchozí epizoda Inherit the Earth, ve které si hrdinové vyrovnali účty s Chuckem (Rob Benedict). Dalo se tak předpokládat, že finále bude hlavně o tom, jakým směrem se bude ubírat život bratrů Winchesterových. 

Smrt z rukou nečekané osoby

Ovšem, Deanův (Jensen Ackles) netrvá moc dlouho. S ním je spojen pro mnohé šokující moment, kdy je tenhle miláček diváků zabit obyčejným upírem, kdy nám není ukázána ani jeho tvář. Je to možná nejprve překvapivé, ale když se nad tím člověk zamyslí, tak to dává smysl. 

Bůh už dál neposouvá bratry jako figurkami na šachovnici, jedou na vlastní "triko" a pokud nad nimi už Chuck nedrží ochranou ruku (i když z důvodu toho, aby si s nimi pohrál), může je zabít kdokoliv a kdykoliv, což se také stalo. 

Zdroj: The CW

Jistě, můžeme namítnout, že by bylo efektnější, pokud by Deana zavraždilo nějaké supermocné monstrum, ne obyčejný upír, kterých Winchesterovi zabili desítky, ne-li stovky, ale skrze tento moment je nám prezentováno, že bratři sice získali vytouženou svobodu, ale s ní také mnohem větší zodpovědnost za životy sebe i ostatních. 

A ano, asi by si většina z nás přála, aby Dean a Sam (Jared Padalecki) společně odjeli za doprovodu klasického songu Carry On Wayward Son (ten mimochodem zazní a to ve dvou verzích) vstříc západu slunce, ale to by bylo jedno velké klišé. Možná uspokojivé, ale stále klišé. 

Nechat zemřít Deana a ještě rukou řadového netvora, to byl nečekaný a odvážný krok, ale já ho oceňuji, protože i když tvůrci museli tušit, že tím spoustu lidí naštvou, tak do toho šli. Kromě toho, tenhle moment vyústil v intenzivní emocionální chvilku, kdy jsem i já, velký cynik, měl skoro na krajíčku. 

Bylo nám ale naštěstí ukázáno to, že se Dean dostal do nebe a viděli jsme i toho, jaký život prožil Sam a následné vytoužené shledání obou bratrů. 

Co je ale mrzuté je to, že jsme se nedočkali návratu velkého množství postav (pouze dvou starých známých, kdy jedna z první řady figurovala ve smrti Deana), což je objektivním zklamáním. Bylo by fajn vidět naposledy alespoň některé hrdiny a záporáky, kteří nemalou měrou přispěli k tomu, že se ze Supernatural stal více méně kultovní seriál.

I tak ale jsem měl po zhlédnutí finále spíše pozitivní dojmy. Překvapilo mě, dojalo mě a ano, chybělo mi několik postav, ale i tak to bylo sympaticky melancholické rozloučení se sérií, které jsem byl věrný spoustu let.

Verdikt:

Trochu kontroverzní rozloučení, ve kterém chybí spousta starých známých a přijde s momentem, který asi spoustu fanoušků zaskočí, ale přesto jde o emotivní melancholické rozloučení, u kterého nezůstane jedno oko suché.

Hodnocení: 8/10

Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat