Zemřel otec Indiana Jonese a představitel Jamese Bonda Sean Connery

Skotskému držiteli Oscara bylo 90 let.

Bond, James Bond, prvním hercem, který ztvárnil tuhle legendární roli byl Sean Connery. Ale přestože pro některé z dalších představitelů agenta 007 šlo o vrchol jejich kariéry, pro Conneryho to neplatilo. 

Za desítky let dlouhou kariéru si připsal velké množství dalších významných projektů. Kromě toho, že ztvárnil Henryho Jonese Sr., tedy otce Indiana Jonese (Harrison Ford), nezapomenutelnou roli nesmrtelného ve fantasy Highlander (1986), případně byl hlavní tváří skvělé historické krimi Jméno růže (1986), tak si v roce 1988 mohl vystavit ve svém domě Oscara za vedlejší roli ve filmu Neúplatní. Mimo to je držitelem dvou cen BAFTA a tří Zlatých glóbů.

Sean ovšem nebyl miláčkem pouze profesionálních porot, ale i diváků. Například v roce 2004 byl zvolen "Největším žijícím Skotem" a v roce 2011 pak "Největším skotským národním pokladem".

Nicméně, Sean měl to štěstí, že byl nejen talentovaný, ale také pohledný a charismatický, čehož je důkazem toho, že by v roce 1989 časopisem People vyhlášen nejpohlednějším mužem a v roce 1999 nejpohlednějším mužem století. O rok později pak byl pasován na rytíře za svůj přínos umělecké branži.

V roce 2006, když obdržel cenu za celoživotní přínos od Amerického filmového institutu, Sean oznámil, že se odebírá do filmového důchodu a své slovo dodržel, udělal výjimku pouze kvůli namluvení hlavní role ve filmu Sir Billi the Vet (2006), ale jinak si opravdu zažíval zaslouženého odpočinku.

Ten bohužel ukončila jeho smrt, která byla oznámena 31. 10. 2020. Sean Connery zemřel ve věku 90 let ze zatím neupřesněných příčin.

Zdroj: Lucasfilm (úvodní fotografie)

Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat