Zavři hubu, vzkázala herečka z American Horror Story autorce Harryho Pottera

Sarah Paulson se s tím nepáře. 

Je to jen pár dnů, co autorka knih Harry Potter J. K. Rowling zveřejnila (a ne poprvé) na Twitteru několik statusů o transsexuálních osobách, které někteří vnímali jako diskriminační (například si dělal legraci z toho, že hledá to správné slovo pro osoby, kteří menstruují a tázala se, jestli by to nemohlo být Wumben? Wimpund? Woomud?), za což si spisovatelka nevysloužila zrovna pochvalné reakce. Jen pro ukázku, filmař a aktivita Ben O'Keefe vzkázal spisovatelce, že by měla "zavřít hubu" a očividně s tím názorem souhlasí i jiní, například herečka Sarah Paulson, kterou můžete znát jako jednu z hlavních tváří American Horror Story. Ta sdílel status od O'Keefea a dodala k němu vzkaz pro J.K.:

"... Dobrou noc a zavři hubu."

Katie Leung (zdroj: Warner Bros.)
To herečka z Harryho Pottera Katie Leung (Cho Chang) nebyla tak rázná, zveřejnila odkaz na sbírku pro transsexuální ženy bez domova, petici prosazující ochranu transsexuálních žen tmavé pleti ve Velké Británii a odkazy na další organizace podporující černošskou LGBTQ komunitu.

K tomu dodala: "Takže vy chcete můj názor na Cho Chang?" Dobře, tady to je..."

A proč se součástí kritiky vůči Rowling stala zrovna postava Cho Chang? Protože podle některých je její jméno a chování v knihách stereotypem týkajícím se lidí s asijskými kořeny. 

Byť je to samozřejmě nepříjemné a J. K. si tím image zrovna nevylepšila, tak to nemění nic na faktu, že je nejbohatší ženou ve Velké Británii a na tom asi online kritika nic nezmění. Na druhou stranu, mohlo by to ovlivnit prodej jejich dalších knih. Jestli k tomu dojde, to ukáže až čas.

Zdroj: Twitter (I, II), FX (úvodní fotografie)
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat