Filmový svět truchlí, zemřel herec z Pána prstenů, Vetřelce a Pátého elementu

Ianu Holmovi bylo 88 let.

Britského herce Iana Holma jistě znají všichni fandové sci-fi i fantasy žánru. Má na kontě několik ikonických rolí, ať už je to Bilbo Pytlík z Pána prstenů, otec Vito Cornelius z Pátého elementu (1997) nebo proradný android Ash z Vetřelce (1979)

Ian má nicméně ve svém profesním životopisu hromadu dalších projektů, ať už divadelních, filmových nebo televizních. 

Už v roce 1967 obdržel prestižní divadelní cenu Tony za hru The Homecoming, za film Ohnivé vozy (1981) byl nominován na Oscara a kromě toho je držitelem dvou cen BAFTA. Je tak nesporné, že herecká branže pro něj byla ta pravá. 

Sice byli jeho rodiče z naprosto jiného oboru (otec byl psychiatr a matka zdravotní sestra), ale Iana učarovalo herectví, které také vystudoval, i když studium musel přerušit, kdy byl povolán do britské armády a později si dal pauzu podruhé, když se vydal na herecké turné po USA. Nicméně Royal Academy of Dramatic Arts nakonec dokončil.

Netrvalo to dlouho a jeho talentu si začalo všímat čím dál více filmařů a jeho jméno se tak stalo brzy etablovaným v herecké branži. 

Pokud jde o jeho osobní život, tak byl ženatý čtyřikrát, tři svazky skončily rozvodem, se svou čtvrtou ženou Sophie de Stempel vydržel až do své smrti 19. 6. 2020. Ian zemřel v nemocnici a kromě ženy po něm zůstalo pět dětí a jedno vnouče.

Zdroj: The Guardian, New Line Cinema (úvodní fotografie)
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat