Známý režisér se pustil do kritiky marvelovských filmů, fandům ani tvůrcům se to nelíbí

Martin Scorsese není zrovna milovník komiksových projektů.

Marvelovské filmy patří k nejúspěšnějším projektům v historii kinematografie. Publikum je má rádo a neváhá kvůli nim zavítat do kina. Ale ne každý je očividně nadšen z toho, že komiksové projekty bodují. V minulosti už se několik tvůrců a herců nechalo slyšet, že podobné filmy mění svět kinematografie a ne zrovna k lepšímu.

Fanouškem marvelovek očividně není ani oscarový režisér Martin Scorsese, který pro Empire Magazín na adresu marvelovských filmů prohlásil:

"Neviděl jsem je. Víte, zkusil jsem to. Ale to nejsou filmy. Upřímně, nejvíce mi připomínají, i když jsou dobře natočeny a herci v nich dělají, co je za těchto podmínek v jejich silách, zábavní parky. Nejsou to filmy, u kterých se lidská bytost snaží předat emocionální a psychologický zážitek jiným lidským bytostem."

Takové prohlášení samozřejmě vyvolalo velký poprask a fandové se do režiséra pustili. A někdy docela drsně. Někteří lidé jsou poměrně slušní a tvrdí, že se Scorsese plete, jiní se nebojí jeho názory nazvat hloupými.

A reagovali i někteří z tvůrců, kteří spolupracují s Marvelem. Například duchovní otec Strážců Galaxie James Gunn, který napsal:

"Martin Scrosese je jedním z mých 5 nejoblíbenějších žijících filmařů. Byl jsem rozčílen, když se lidé pouštěli do Posledního pokušení Krista, aniž by film viděli. Teď jsem smutný z toho, že soudí mé filmy, aniž by je viděl."

Ozval se také režisér prvních dvou filmů Avengers Joss Whedon:

"Jako první mě napadl James Gunn, to jak vložil své srdce a svou podstatu do GOTG (Guardians of the Galaxy, pozn. redakce). Martyho si vážím & a vím, co tím chce říct, ale...

No, prostě je tu důvod, proč jsem 'Neustále rozčílený."

Není sám, spousta diváků je. A ano, marvelovské projekty jsou v první řadě blockbustery, které mají hlavně a především pobavit a vydělat a nejde o filmy, které mají obsahovat hlubokou filozofickou myšlenkou, ale i tak je prostě zvláštní odmítat je označit za součástí kinematografie. Trošku to zavání tím, že je Martin nesvůj, protože podobné filmy finančně bodují a umělečtější projekty nevydělávají zdaleka tolik. Ale třeba má Scorsese jiný důvod, proč není milovníkem komiksovek, nicméně je nemilé je kritizovat, když je neviděl.


Zdroj: Empire Magazine (skrze CB), Twitter (I, II)
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat