Plánovaná marvelovka s asijským superhrdinou prý uráží Čínu

Proč?

Marvel už nějakou dobu slibuje větší rozmanitost svých postav. A nebyly to lži. Dočkali jsme se filmů Black Panther (2018) nebo Captain Marvel (2019).

Fu Manchu
Kromě toho se připravuje první sólovka asijského superhrdiny. Řeč je o Shang-Chim a člověk by předpokládal, že z toho budou čínští diváci nadšení. Ale mnozí nejsou. Proč? Důvodem je to, že v komiksu je otcem Shang-Chiho záporák Fu Manchu.

Původně se Fu Manchu objevoval v knihách Saxe Rohmera, které vycházely v první polovině dvacátého století a pro mnohé se tenhle padouch stal ztělesněním rasových stereotypů a xenofobie. Podle některých lidí spadá Fu Manchu pod termín "yellow peril", který odráží strach obyvatel za Západu z toho, že lidé z východní Asie představují existenční riziko.

Na internetu se tak objevila hromada kritiky, kdy zaznělo například:

"Kdysi jste používali Fu Manchua, abyste uráželi Čínu, teď používáte jeho syna k tomu, abyste získali peníze od čínských lidí, jak chytré..."

Je otázkou, zda na to bude Marvel nějak reagovat (například tak, že ve filmu změní původ hlavního hrdiny) nebo to nechá být. A pokud ano, bude zajímavé sledovat, zda zakomponování Fu Manchua bude natolik urážlivé, aby čínské publikum komiksovku ve velkém ignorovalo.

A jen pro informaci, scénář k filmu píše Dave Callaham, který je asijsko-amerického původu, takže pravděpodobně ví o kontroverzi, která už desítky let Fu Manchua provází.

Datum premiéry zatím stanoveno nebylo, ale počítá se s příštím rokem.

Zdroj: SCMP

Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat