Recenze: Deadpool 2 - Vtipnější, drsnější a zábavnější než skvělá jednička. Plus nejlepší potitulková scéna v historii

Povedlo se.

Deadpool (2016) byl pro mě to, co jsem potřeboval. Do trochu zatuchlého komiksového žánru přinesl poctivou dávku drzosti, vtipu a krve. A díky tomu se (nejen) pro mě, stal jednou z nejzábavnějších komiksovek posledních let.

Na pokračování jsem se tak těšil, ale docela jsem se i bál. Říkal jsem si, že bude nadlidský úkol překonat první díl.

Povedlo se. Nebudu tvrdit, že dvojka předběhla původní film mílovými kroky, ale šlápla na plyn. A ne v tom stylu, kdy je sice všechno větší a bombastičtější, ale ve finále nudnější. Deadpool 2 vypiloval to, co bylo skvělé na jedničce a špetku toho přidal.

I když, nemůžu jen chválit. Byl jsem trošku zklamaný z toho, že prvních pár minut se táhne (pokud pomineme úvod) v dost pomalém tempu a ani mě příliš neoslovil silný emocionální nádech.

Hodně se ždímaly city z diváka a to mi prostě k Deadpoolovi úplně nesedlo. Malinko bych ubral, pokud jde o srdceryvné momenty (i když pravda, často je "rozbourala" nějaká skvělá hláška).

Chvíli vydržte a bude to paráda

Poté, co se člověk "prokouše" ne úplně ideálním začátkem, už se vše zlepšuje. Deadpool 2 je zběsilost, u které nebudete vědět co dřív. Jestli se smát roztomile úchylným vtipům, radovat se z hromady trefných rýpnutí do jiných projektů, užívat si (občas trochu nepřehledné) akční scény nebo nestačit kroutit hlavou nad nádherně ujetými scénami.

Může to vyznívat, že jde o přeplácanou směsici všeho možného, ale scenáristům (mezi kterými byl i představitel hlavní role Ryan Reynolds) se z toho podařilo udělat skvěle fungující celek, který má skoro vše, v co jste jen mohli doufat.

Dobře, pár postav by si zasloužilo více prostoru (tým X-Force nebo Vanessa, kteří jsou bolestně nevyužiti) a postrádal jsem výraznějšího záporáka, ale jinak téměř vše šlapalo jak mělo.

Rozhodně tleskám za některé nové postavy. Taková Domino (Zazie Beetz) nebo Cable (Josh Brolin) jsou skvělými přírůstky do "Deadpoolovské rodiny". Rozhodně doufám, že je uvidíme znovu (třeba v chystané týmovce X-Force).

Nezůstávají naštěstí jen ve stínu Deadpoola, ale hodně rychle se dokáží vrýt do paměti diváka. Stejně jako některé vedlejší postavy (např. Peter).

Mimochodem, musím zmínit i hudbu. Opět byly zvoleny písně, které se na první pohled/poslech do dané situace nehodí, ale po chvíli si zvyknete na styl tvůrců a užijete si jejich hudební vkus.

Nic není dokonalé

Samozřejmě, je tu pár nedotažeností. Některé jsem už zmínil (utahaný začátek, občas nepřehledné akční momenty), dalšími jsou třeba ne vždy ideální triky (jeden z digitálních padouchů se pohybuje velmi zvláštně) a některé vtipy nejsou úplně dotažené do konce.

Na druhou stranu, s ohledem na jejich množství bylo prostě jasné, že ne všechny budou úplnou trefou do černého.

Bez ohledu na to, že tu nějaká negativa jsou, tak důležité je to, že Deadpool 2 ustojí nejen srovnání s výtečnou jedničkou, ale i s nedávným vrcholem prvních deseti let Marvelovského filmového universa Avengers: Infinity War. Stylově jsou to samozřejmě výrazně odlišné filmy, ale pokud jde o porci zábavy, jsou na podobné úrovní.

A jen pro informaci, zvěsti o nejlepší potitulkové scéně nejsou daleko od pravdy.

Klady

+: Skvělé postavy
+: Většinou výtečné vtipy a narážky
+: Vynikající potitulková scéna

Zápory

-: Občas slabší triky
-: Nevyužití některých postav
-: Výraznější záporák by nebyl od věci

Verdikt:

Nejen, že druhý Deadpool ustojí srovnání s výtečnou jedničkou, ale ve většině ohledů ji překonává. Ne o moc, ale překonává. Nové postavy jsou skvělé, camea překvapivá a potěšující a nechtějte, abych začínal s potitulkovou scénou. Prostě prvotřídní komiksová zábava pro ty, kterým už neteče mléko po bradě.

Hodnocení: 85 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat