Recenze: Avengers: Infinity War - Stálo desetileté čekání za to? (recenze bez spoilerů)

Ano nebo ne?

Začalo to v roce 2008 filmem Iron Man. Marvelovské filmové universum. Neuvěřitelně komplexní svět, který byl poctivě budován deset let.

Vyvrcholením první dekády marvelovských filmů jsou Avengers: Infinity War a Avengers 4. Avengers: Infinity War mají premiéru dnes a nebudu to protahovat, rozhodně stojí za návštěvu kina.

Je to velkolepý blockbuster plný milovaných postav, strhující akce a také několika opravdu velkých překvapení.

Tvůrci se hodně snažili držet detaily o příběhu pod pokličkou, což se jim povedlo a je to jen a jen dobře, protože v kině si několikrát řeknete, že tohle jste opravdu nečekali.

Právě zvraty jsou podle mého jedním z hlavních pozitiv na filmu. Děj se samozřejmě místy vyvíjí očekávatelným směrem, ale párkrát režiséři strhnou volat a nečekaně zabočí.

Většinou nejde o laciné "šoky", ale pečlivě promyšlené a servírované momenty, které vás zaskočí. Aniž bych chtěl prozrazovat nějaké detaily, tak řeknu to, že zvěsti o odchodu některých postav nebyly úplně lživé.

Na každého se dostane

Když už jsem u těch postav, tak jsem se zpočátku docela bál, že s ohledem na jejich velké množství, budou některé hrát přinejlepším druhé housle. Ale bratři Russoové už v minulosti ukázali, že dokáží ukočírovat filmy "natřískané" superhrdiny a zvládli i tentokrát.

Devadesát devět procent postav dostane svých pověstných 15 minut slávy a nemáte pocit, že některé jsou ve filmu jen proto, aby byli fandové spokojení a neremcali, že nebyl k vidění ten či ta.

Scenáristé pěkně zakomponovali do příběhu každého jednoho hrdinu a poskytli jim nějaký výraznější moment.

Někomu se dostalo více pozornosti, někomu méně, ale nikdo nebyl "nechtěné dítě", které stojí jen v koutě.

Nepřekvapivě plno prostoru měl k dispozici také Thanos (Josh Brolin) a je to jen a jen dobře. Zjistili jsme, jaká je vlastně jeho motivace k tomu, že chce vyhladit půlku populace vesmíru a jeho logika, byť je velmi zvrácená, se dá svým způsobem pochopit.

Není to jen šílený ničitel, kterému jde pouze o smrt a utrpení, ale někdo, kdo má poměrně pochopitelný cíl, jen jeho metody jsou tak trochu (hodně) sporné.

Je škoda, že elitní tým bijců Black Order byl spíše jeho "křovím" (naštěstí ne všichni, někteří předvedli trochu ze svého charakteru a zapsali se do povědomí diváků), ale Thanos je ústřední padouch, takže byl za hvězdu on.

Trocha srandy nikdy neuškodí

Pochvalu si scenáristé Christopher Markus a Stephen McFeely (plus James Gunn, který pracoval na dialozích pro Strážce Galaxie) zaslouží za interakce mezi postavami. Setkali se nám jednotlivci, u kterých bychom to nečekali a chemie mezi nimi v drtivě většině případů funguje.

Rozhovory jsou často obohaceny o humor a to opravdu fungující, což se od Marvelu dalo čekat. Film je trochu temnější, než jsme zvyklí, ale i tak nechybí slušná porce nadhledu, což je rozhodně plus. Supertemné pojetí je spíše stylem dvojpísmenné konkurence.

Nemůžu říct, že bych se vysloveně popadal za břicho (i když někteří lidé v kině ano), ale rozhodně jsem se často usmíval.

Chvilku tady, chvilku tam

Jak už bylo patrné z trailerů, děj se štěpí do několika linií a budeme tak cestovat od New Yorku, přes Wakandu, až po několik známých i neznámých míst ve vesmíru.

A přestože na první pohled by se mohlo zdát, že díky tomu budou třetí Avengers dost zmatení a nesourodí, tak filmařům se podařilo ukočírovat to tak, že vše působí jako fungující celek s jen mírnými zaškobrnutími.

Pokud jsem se v případě scénáře něčeho bál, tak závěru, protože bylo naznačeno (a dalo se to i čekat), že dojde na otevřený konec. A popravdě, podle mého nebyl zvolen úplně nejvhodnější cliffhanger, asi by se našlo několik lepších způsobů jak uzavřít první díl, ale nebylo to nic, co by mě vysloveně znechutilo.

Navíc, potitulková scéna příjemně potěšila, takže lehce nedoladěný závěr jsem dokázal překousnout bez větší úhony.

A co akce?

Samozřejmě se musím zmínit i o akci. Co si budeme povídat, jde hlavně o velkolepý blockbuster, takže akční scény mají stěžejní roli. A jak se dalo předpokládat, jsou precizně odvedenou řemeslnou prácí.

Před návštěvou kina jsem četl něco o inovativních akčních scénách. Upřímně, neřekl bych, že souboje a přestřelky jsou vysloveně originální, ale to rozhodně neznamená, že nejsou dechberoucí. Akce je velkolepá, hrdinové spolupracují a co je důležité, bitvy jsou přehledné. Střih je místy zběsilý, ale ne tak, aby nebylo jasné, co se na plátně děje.

Navíc, akce je poctivě dávkováná už od prvních minut, takže málokdy narazíte na nudné momenty, u kterých se modlíte, aby už skončily a začalo se něco dít.

Avengers: Infinity War jsou rozhodně nejbombastičtějším filmem, který kdy v Marvelovském filmovém universu vznikl. A vlastně jsou asi jedním z největších blockbusterů za dlouhou, ale opravdu dlouhou dobu.

Tempo je svižné, chemie mezi postavami funguje na výbornou, překvapení jsou vážně překvapivá, akce je dostatek a je precizně odvedená, prostě komiksovka jak má být. Ano, některá rozhodnutí postav jsou sporná, jistě, je tu pár nelogičností a dobře, závěr není ideální, ale z Avengers: Infinity War rozhodně zklamán nejsem. Dostal jsem v co jsem doufal. Nemůžu říct, že by film překonal má očekávání, ale to ta byla hodně velká, takže to není překvapení.

Jde o největší film od Marvelu? To bezesporu. Nejlepší? Tady bych chvíli váhal, jestli říct ano, ale rozhodně jsem se bavil královsky.

Klady

+: Interakce mezi postavami
+: Skvělý záporák
+: Řemeslně zvládnutá a přehledná akce
+: Hromada povedených překvapení

Zápory

-: Konec nebyl úplně ideální volbou
-: Black Order byl odsunut na druhou kolej

Verdikt:

Monumentální komiksovka, které po řemeslné stránce těžko něco vyčítat. Velkými pozitivy jsou interakce mezi postavami, překvapivé zvraty a působivý záporák. Lehkým zklamáním je závěr. Přesto je nám servírován počátek konce první dekády Marvelovského filmového universa, za který se tvůrci nemusejí vůbec stydět.

Hodnocení: 85 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat