Příprava na Avengers: Infinity War - Kdo je Tony Stark?

Pár informací o Iron Manovi.

Zřejmě nejcharismatičtějším členem týmu Avengers je Anthony Edward Stark alias Iron Man. Ostatně, právě jeho film odstartoval v roce 2008 Marvelovského filmového universum.

Rebelský playboy, miliardář, génius a filantrop, to vše je Tony Stark, vlastník společnosti Stark Industries. Nepřekvapivě je jeho domovem Malibu, které je vhodné pro muže jeho zálib (řeč je především o ženách).

Tony se narodil v roce 1970, jeho rodiči byli Maria a Howard Starkovi. Howard byl zakladatelem Stark Industries, společnosti, která byla pod jeho vedením hlavním vojenským dodavatelem americké armády.

V roce 1991 Tonyho rodiče zemřeli, ale Tony se ihned po jejich odchodu neujal společnosti, chvíli to trvalo.

Jako šéf Stark Industries si začal užívat divokého mládeneckého života, ale to se změnilo v roce 2008, kdy byl unesen v Afghánistánu teroristickou organizací Ten Rings. Během útoku na konvoj byl Stark zraněn a šrapnel z bomby uvízl blízko jeho srdci.

Tony nicméně zvládl udržet šrapnel v "bezpečné" vzdálenosti od srdce a navíc si vyrobil brnění (Mark I), který mu pomohlo dostat se ze zajetí.

Po návratu do USA se Tony rozhodl, že Star Industries nebude dál vyrábět zbraně, ale zaměří se na více prospěšná odvětví.

Kromě toho dál pracoval na svých oblecích a nakonec se z něj stal hrdina jménem Iron Man, jeden z nejznámějších superhrdinů nejen v marvelovském universu.

Později ho oslovil šéf S.H.I.E.L.D.u Nick Fury, který přišel s nápadem na vytvoření týmu nazvaného Avengers.

Iron Man byl poprvé představen v komiksu Tales of Supsense v roce 1963, jeho tvůrci jsou Stan Lee, Larry Lieber, Jack Kirby a Don Heck.

Od roku 1966 se Iron Man začal objevovat na televizních obrazovkách a to v kreslených seriálech. V devadesátých letech minulého století dostal vlastní sérii, která byla součástí pořadu Marvel Action Hour.

Hrané premiéry se dočkal v roce 2008 (první film z Marvelovského filmového universa). Postavy Tonyho se ujal Robert Downey Jr. Tomu role "nakopla" kariéru (a účet, dostává 50 milionů dolarů za jeden film), ale původně se zvažovalo, že Tonym bude Tom Cruise.

A jen pro zajímavost, Iron Man inspiroval nejen několik hudebníků (např. Paul McCartney ve své písni Magneto and Titanium Man odkazoval na některé Iron Manovy protivníky), ale také vědce. Student University of Central Florida Albert Manero vyrobil bionickou paži inspirovanou Iron Manovým brněním pro sedmiletého chlapce Alexe Pringa, který se narodil s postižením. Paži pak společně s Albertem doručil i Robert Downey Jr.
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat