Recenze: Star Wars: Poslední z Jediů - Nejoriginálnější film ze série Hvězdných válek?

Povedl se návrat do daleké předaleké galerie? POZOR, SPOILERY!!!

Nejsem velký fanda sedmé epizody Star Wars. Síla se probouzí (2015) pro mě byla spíše vykradenou čtyřkou. Ne špatně zpracovanou, ne nezábavnou, ale zoufale neinovativní.

Osmá epizoda Star Wars: The Last Jedi naštěstí touhle bolístkou netrpí. Režisér/scenárista Rian Johnson měl koule na to, aby šel vlastní cestou. Jeho film je tak jedním z nejoriginálnějších projektů ze série Star Wars, ale současně si uchovává prvky, které jsou pro Hvězdné války typické.

I když tentokrát není (alespoň zpočátku) tak jasné vymezeno zlo a dobro. A za to má ode mě Rian bod. Vše rozhodně není černobílé, na určité události jsou nám nabídnuty různé pohledy a také musím ocenit práci s Kylo Renem (Adam Driver).

Vyklubal se z něj působivý záporák, který má hloubku. Plus jsem byl mile překvapen, že se nepřiklonil k těm "hodným", i když to tak docela dlouho vypadalo.

A nebyl to jediný případ, kdy scénář vede diváky určitým směrem, aby poté připravil nečekaný zvrat.

Není to chlubení, ale mám nakoukáno docela slušné množství filmů a seriálů, takže se mi obvykle daří odhadnout, jak se asi bude příběh vyvíjet, ale tentokrát mě tvůrci několikrát zaskočili. A já z toho měl radost.

Každý si zaslouží svých 15 minut slávy

Dalším kladem jsou postavy. Nejen, že jsou jejich dějové linky často sympaticky originální, ale většina z nich dostane svých "patnáct minut slávy".

Řeč je jak o starých známých, tak o nováčcích. Například mi udělalo radost, že dcera Carrie Fisher (princezna Leia) Billie Lourd tentokrát sehrála mnohem důležitější roli. I když je tu jedna výjimka v podobě Phasmy (Gwendoline Christie). Očividně nemá být její role cameem (jako v případě Maz Kanata), ale dostane ostudně málo prostoru a její odchod ze scény byl dost uspěchaný.

Naopak, pokud jde o celkové tempo, tak se na můj vkus film místy trochu táhl. Možná by nevadilo, pokud by bylo pár momentů zkráceno. Ale dá se to přežít, v kině jsem neusínal. I když bych ocenil více vesmírných bitev a přestřelek na povrchu, ale je tu několik povedených akčních scén, takže jsem vysloveně zklamán nebyl.

V The Last Jedi samozřejmě nechybí ani humor a překvapivě i oni diskutovaní Porgové jsou zábavní a ne trapní (jako například někteří Gungani, že...). A obecně vtípky docela dobře fungují. To samé platí i pro emotivní scény. Ne, že bych během některých scén ronil slzy, ale úplně chladným mě film nenechal.

Povedené ale...

Bavil jsem se, zasmál jsem se, byl jsem několikrát překvapen, místy lehce dojat, ale bez ohledu na to, že bych měl být skoro stoprocentně spokojen, ani jednou mi ve filmu nepřeběhl mráz po zádech, což se mi u těch nejlepších filmů Star Wars stalo.

A nepomohlo tomu ani to, že bylo samozřejmě použito několik klasických melodií a několikrát film odkazoval na legendární momenty z předchozích dílů.

V Posledním z Jediů se několikrát mluvilo o oné pověstné jiskře a právě tu jsem ve filmu postrádal.

Klady

+: Práce s postavami
+: Několik sympatických překvapení
+: Fungující humor

Zápory

-: Málo prostoru pro Kapitánku Phasmu
-: Místy trošku zdlouhavé
-: Něco (jiskra) tomu chybí

Verdikt:

Jeden z nejoriginálnějších filmů Star Wars, který má (skoro) všechno, co by měl mít. Nicméně tempo není vždy ideální, ale asi největším problémem je, že tomu chybí ono pověstné (ale nepopsatelné) NĚCO.

Hodnocení: 75 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat