Recenze: Crisis on Earth-X - Na tohle komiksoví fandové čekali

Lehce nadprůměrné seriály stanice CW se spojily do čtyřdílného crossoveru. A byla to skvělá volba!

Pamatuju si dodnes ten pocit, co jsem měl z pilotního dílu Arrowa, kdy jsem stanici CW absolutně nevěřil, že by postavu Olivera Queena mohla po jejich "smallvillácké" interpretaci nějak oživit v jeho sólovém restartu. Ale šlo to! Za těch cca 6 let, co se jejich vesmír rozrostl ještě o Flashe, Legendy a Supergirl, si (ať už skrze horší či lepší díly) budují svojí vlastní cestu a v podobě easter eggů či lehčích cameí si občas jeden seriál připomíná druhý.

Arrow si po naprosto slabé 4. řadě napravil reputaci další rok a i 6. řada zatím funguje (viz dvojdíl s Deathstrokem). Flash mě letos zatím moc nepřesvědčil a nebýt 7. dílu, kdy se konečně věci začaly hýbat trošku dopředu, asi bych ho na chvíli odložil k ledu. Legendy mě jako absolutní nelogická béčkovka baví tak, jak je podávaná a na Supergirl jsem se po nedokoukaném pilotním dílu už nikdy nepodíval.

Čtyřdílné spojení seriálů tu bylo už loni při invazi dominátorské rasy mimozemšťanů na Central City, ale kromě originální zápletky dvou původních hrdinů proti zbytku (Flash & Arrow vs Legendy & Supergirl) jsem to považoval spíše za nepovedenou záležitost.

To se ovšem nedá říct o tom, co se v CW vyrojilo tenhle rok. Crossover "Crisis on Earth-X (Krize na Zemi-X, chcete-li) má přesně tak béčkovou zápletku, jako by se dalo čekat. Jen je tentokrát o dost lépe provedená. Ono podle mě už na papíře musí působit celkem úsměvně, že hlavní zápletka pomyslného vrcholu spojení komiksových seriálů v letošním roce je o tom, že se hlavní hrdinové musí postavit svým nacistickým dvojníkům ze Země, kde 2. světovou válku vyhráli Němci. A přesně tak, jak debilně to zní, tak skvěle to na obrazovce funguje.

Od prvního dílu (Supergirl) až po skončení ve čtvrtém dílu Legendami se děj moc nezastavuje, krmí vás bitkami, eye-candy záběry,  spoluprací hrdinů z jiných seriálů, hláškami, vtipy, easter-eggy, emotivními momenty a průměrnými speciálními efekty jako na běžícím páse. K těm dvěma posledním bych rád dodal, že levnější CGI je logická volba pro rozpočet televizní stanice, která se snaží pro fanoušky udělat v pouhých 4 dílech to nejlepší, co má k dispozici. K emotivním momentům se lze vyjádřit jen těžko, protože by se to neobešlo bez spoilerů, ale můžu s klidným srdcem říct, že finální epizoda v sobě obsahuje chvilku, kdy se pravděpodobně i těm nejotrlejším motorkářům trošku zapotí oči.

Vytknout by se toho dalo spousty, například zmíněné béčková zápletka (s občasnými céčkovými hereckými výkony), ale tenhle crossover měl za účel BAVIT a to splnil za doprovodu skvělého spojení všech čtyř soundtracků na výbornou (všimli jste si někdy, že naprosto KAŽDÁ zásadní postava v CW má svojí vlastní znělku?).

Klady

+: Ačkoliv by nemělo, všechno to hrozně skvěle funguje
+: Dominic Purcell zabíjí snad každou scénu, do které ho napsali
+: Již zmíněná emotivní pasáž ve finálním dílu

Zápory

-: Scénář
-: Škoda, že Melissa Benoist neumí podávat herecké výkony z poloviny tak dobré, jak vypadá

Verdikt:

Znělo to divně, ale nakonec se nám v nocích na úterý a středu dostalo obrovského překvapení, při kterém fanoušci komiksového CW vesmíru budou hltat nadšeně každou další minutu. Osobně jsem to ale absolutně nečekal.

Hodnocení: 85 %
Sdílej na Google+

Autor: DEADMANincCZ

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

3 komentářů:

  1. Jestli jste si ještě nevšimli, tak v těch DC/CW seriálech skoro nikdo neumí pořádně hrát...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za upozornění jsem si všimla ale u komiksu mně to nevadí není to žádné náročné umělecké dílo ale jedna výjimka by se našla...Leo Snart...se svysv hláškami v těch seriálech je výborný

      Vymazat
  2. Díky za upozornění, jsem si všimla,�� ale jaksi mně to nevadí, u komiksu je to třeba a brát s humorem. A jednu výjimku bych měla... Leo Snart je v těch seriálech naprosto skvělý se svými hláškami.

    OdpovědětVymazat