Recenze: Thor: Ragnarok - Opravdu nejlepší marvelovka za poslední roky?

Nejzábavnější určitě. POZOR, SPOILERY!!!

K Thor: Ragnarok jsem přistupoval s většími než malými obavami. Přece jen, spojení Ragnaroku (zkázy Asgardu) a velké dávky humoru, to mi nepřišlo jako nejlepší kombinace. Ale po návštěvě kina můžu říct, že to obvykle funguje na výbornou. Přinejhorším na chvalitebnou.

Jistě, umím si představit, že by špetka temnoty filmu neuškodila, ale spousta vtipných momentů rozhodně Thor: Ragnarok neškodí.

Pravdou je, že jsem se u třetího Thora asi nasmál víc, než u prvních nebo druhých Strážců Galaxie, což je rozhodně nečekané, protože série Guardians of the Galaxy je obecně považována za asi tu nejpraštěnější v marvelovském filmovém universu. A nečekal jsem, že by některý z filmů Thor mohl být ještě veselejší. Ale je a nebyl to krok špatným směrem.

Ne, že bychom se občas nedočkali drsných momentů, nová a skvělá záporačka Hela (Cate Blanchett) umí být pěkně krutá (ale i ona pronese několik skvělých hlášek), ale jinak film nesází na příliš depresivní atmosféru. I když párkrát ano.

Asi nejvíc mě zamrazilo, když Hela bez mrknutí oka zavraždila oblíbené postavy, takzvanou Válečnickou trojku. Fandral (Zachary Levi), Volstagg (Ray Stevenson) jsou odpraveni v několika vteřinách a to je hanba. Měli dostat šanci alespoň trochu zazářit. Hogun (Tadanobu Asano) sice předvede, že se umí bránit, ale i tak je zabit rychleji, než je zdrávo. A taková Lady Sif (Jaimie Alexander) se vůbec neobjeví. Film je dost dlouhý na to, aby tyhle čtyři postavy dostaly určitý prostor. Ale bohužel k tomu nedošlo.

Naopak, několik skvělých nováčků jako Valkýra (Tessa Thompson) nebo Grandmaster (Jeff Goldblum) jsou vynikající a bodují snad v každé scéně, ve které jsou. Stejně jako zmíněná Hela.

Na ženskou záporačku jsme si museli počkat velmi dlouho, ale stálo to za to. Další věc, která stojí za to, je několik cameo rolí. Těšit se můžeme například na Matta Damona, Sama Neilla nebo třeba nejstaršího z bratrů Hemsworthových Lukea.

Triky občas pokulhávají

Nováčků je víc a v 99 % případů jsou vynikající. A nováčkem v sérii je i režisér Taika Waititi, který má rád nadhled a humor a je to cítit na každém kroku.

Netušil jsem, že Thor (Chris Hemsworth) umí být až tak zábavnou postavou a stejně tak Bruce Banner/Hulk (Mark Ruffalo). Jejich pošťuchování (doslovné i během rozhovorů) je k popukání, kromě toho je ve filmu několik vysloveně groteskních scén, ale i když to možná na první pohled může znít jako něco, co se k Thorovi prostě nehodí, je to omyl.

Kdyby mi někdo řekl, že ve filmu Thor bude moment, kdy hlavní hrdina hodí balonem do okna, ten se vrátí a praští ho do hlavy, ušklíbl bych se a pomyslel si, že to je pěkná trapárna. Ale když jsem to viděl v kině, prostě jsem se musel usmívat. A takových chvilek bylo několik. Na první pohled trapné, ale v reálu k popukání.

Střelenější je především část, kterou trávíme na planetě Sakaar, ale tam se odehrává většina filmu, takže pokud nemáte náladu na komediálnější podívanou, Thor: Ragnarok si nechte na jindy.

Samozřejmě, že dojde i na akci a je jí dost a dost. Je komiksově přepálená, což není výtka, k marvelovkám to prostě patří a dobrou zprávou je, že akce je přehledná a efektní. Rozhodně je na co se koukat.

Bohužel, občas trošku pokulhávají triky (především během scény na louce s Odinem), ale jde spíše o výjimečné okamžiky, speciální efekty obvykle rozhodně nejsou špatné.

Když to shrnu, asi bych neprohlásil, že je Thor: Ragnarok nejlepší marvelovkou za poslední roky, ale rozhodně se řadí k vrcholu a určitě je nejzábavnější. Asi bych ocenil špetku dramatičnosti navíc a lepší práci s některými postavami, ale jinak návštěvy kina nelituji.

Klady

+: Humor funguje
+: Cameo role a odkazy na komiks
+: Skvělá nová záporačka

Zápory

-: Triky nejsou vždy ideální
-: Některé postavy nedostaly tolik prostoru, kolik by si zasloužily

Verdikt:

Humor a nadhled Thorovi sluší. Thor: Ragnarok je překvapivě uvolněný film, nabízí hromadu vtipů, pestrobarevné vizuály a několik nových postav. Bolístkou jsou snad jen občas horší triky a to, že někteří ze starých známých nemají dost prostoru.

Hodnocení: 85 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat