Recenze: The Gifted S01E01 - Seriál plný mutantů od režiséra filmů X-Men stojí za zkoušku

A nechybí ani Stan Lee.

Jedním z nových komiksových seriálů je podívaná nazvaná The Gifted stanice Fox. V centru dění jsou mutanti a pokud jde o toto téma, tak není asi nikdo povolanější než Bryan Singer, který je duchovním otcem filmových X-Menů.

Právě Bryan se ujal režie první epizody a jeho styl se rozhodně nezapře. Pilotní díl The Gifted není jen akční podívanou, i když akce je tu dost, ale také kritikou společnosti, která se ve jménu strachu nebojí ignorovat lidská práva. 

Ne, nebojte se, nejde o žádnou extrémně filozofickou a moralizující záležitost, ale ani se nejedná o seriál bez určité hloubky. Singer prostě chce, aby jeho práce měla nějaký přesah a to i v tomto případě má.

Poselství ale umí režisér zaobalit do zábavného hávu, takže nebudete mít pocit, že vás někdo přehnaně poučuje. 

Něco pro komiksové fandy

Pořád jde o seriál, jehož hlavním cílem je pobavit a to se mu daří. Speciálně pak fandy komiksů, kteří se dočkají hromady pomrknutí ať už v podobě veleznámých postav (Blink, Polaris a dalších) nebo organizací (například Sentinel Services, která bezesporu odkazuje na robotické lovce mutantů takzvané Sentinely). A třešinkou na dortu je pak to, že se objeví i komiksový král Stan Lee.

Komiksoví milovníci prostě nemůžou být zklamání, ale i diváci, kteří nemají s kreslenými sešity tolik zkušeností se určitě nudit nebudou. 

Sice si tolik nevychutnají odkazy na X-Meny nebo Bratrstvo, ale i tak si užijí příběh rodiny, u jejichž pubertálních členů se projeví unikátní schopnosti a celá rodina je tak nucena požádat o pomoc mutanty, kteří se v "podzemí" skrývají před světem.

Extra originální není fakt, že otec uprchlíků Reed Stucker (Stephen Moyer) se původně živil stíháním mutantů, ale ve finále je důležité, že to funguje. Bude vás zajímat, co se bude dít dál.

A to také proto, že postavy jsou dobře napsány (děti na sebe sice umějí být milé, ale také se nevyhýbají pubertálnímu provokování), ale také zahrány. Obsazení je ve většina případů velmi dobré, ale zatím mi chybí nějaký zajímavější záporák. Toho se ale doufám časem dočkáme. 

Seriálové triky

Přiznám se, že jsem docela překvapen, že se Bryan rozhodl režírovat seriál. Jasné je, že měl k dispozici mnohem menší rozpočet, než je zvyklý z filmové branže. Ovšem, skromné finance využil dobře. Ne všechny speciální efekty jsou úplně dokonalé, ale obvykle nejde o nic, co by uráželo divákovo oko. 

Jak už bylo řečeno, akce je slušné množství a protože jsou většinou zapojovány i mutantní schopnosti, jde o zajímavé momenty.

V poslední době jsem měl dojem, že většina seriálů se pořádně rozjíždí až po prvních několika dílech, ovšem The Gifted šlápli na plyn už v první epizodě a toho si já cením.

Klady

+: Obsazení
+: Nechybí určité poselství
+: Akční scény

Zápory

-: Chtělo by to výraznějšího záporáka
-: Ne úplně originální zápletka

Verdikt:

Rozhodně silný start slibné série. Z pilotní epizody je cítit, že se o ni postaral Bryan Singer, který opět natočil dostatečně akční podívanou, které ale nechybí přesah.

Hodnocení: 80 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat