Na plátna se chystá film na motivy komiksové události Flashpoint. A ta je hodně výjimečná. Proč?

O co vlastně jde? POZOR, KOMIKSOVÉ SPOILERY!!!

Vesmírný svět DC Comics (dále DCEU) se po Muži z oceli (2013), Batman v Superman (2016) a Suicide Squad (2016) letos rozrostl o Wonder Woman (2017) a v listopadu nás čeká vůbec první celovečerní hraná verze Justice League. Složení týmu bude Batman, Flash, Superman, Cyborg, Aquaman a Wonder Woman. Flash (o kterém budu mluvit především) se svojí premiéry dočkal nejdřív v kratičkých cameích v Batman v Superman (ano, to byl ten týpek, co z budoucnosti varoval Bruce), nicméně jste ho mohli vidět na vteřinku i v Suicide Squad (ano, to byl ten týpek, který chytil Captaina Boomeranga). A Flash se vrátí.

Warner Bros. letos na Comic Conu oznámilo, na jaké filmy se můžeme těšit v následujících letech a vaší pozornost by měl upoutat především název Flashpoint naplánovaný na rok 2020. Co je na něm tak výjimečného?

Flashpoint je komiks z roku 2011, jehož autorem je Geoff Johns a točí se (jak ostatně název napovídá) kolem Flashe. Flash je rychlík z DC Comics, kterému se jen tak například povedlo běžet třináct trilionkrát rychleji, než je rychlost světla nebo třeba během 30 sekund evakuovat město, když v něm hrozil jaderný výbuch.

Přezdívku Flash nosilo několik postav. První byl Barry Allen. Jakmile si Barry osvojí schopnost cestovat časem, použil nově nabytý talent k tomu, aby se vrátil do dětství a zabránil vraždě své matky, což je událost, která ho poznamenala na celý život.

Barry matku zachránil a vrátil se zpátky do přítomnosti. Když se ale dostal zpět, bylo všechno úplně jinak, než si pamatuje. Barry nemá superschopnosti. Justice League neexistuje. Superman není k nalezení. Wonder Woman s Aquamanem jsou se svými národy Amazonek a Atlanťanů ve válce, kterou odnáší brutálním krveprolitím především lidé na Zemi a velmi zajímavá linka se týká Batmana. V uličce během oné zásadní noci totiž nezemřeli rodiče Bruce Waynea, ale samotný, tehdy malý Bruce. Batmanem tak není Bruce ale jeho otec Thomas Wayne. Navíc, smrt dítěte neunesla Martha Wayne, Bruceova matka, která zešílela a stal se z ní ikonický záporák Joker.


V čem je pointa Flashpointu pro DCEU?


Barry tak s pomocí Thomase (který je o DOST brutálnějším Batmanem, než Bruce) získá zpátky svou rychlost (pasáž, kdy se to napoprvé nepovede, je celkem drsná a vtipná zároveň), dá dohromady nový tým superhrdinů, kteří v téhle realitě existují a snaží se zabránit konci světa, ke kterému nakonec sice dojde, ale Barry stihne utéct, napravit minulost (matka nežije) a vrátit se do své reality, do které ještě Brucovi přinese dopis od otce, ve kterém mu Thomas posílá pozdrav.

Konec dobrý, všechno dobré? Nakonec je všechno při starém, až na pár detailů. A jsou to právě tyhle detaily, které můžou naprosto vychýlit z osy současné DCEU!

V podstatě jde o to, že jakmile Barry napraví časovou linii a to, co způsobil záchranou matky, některé věci jsou stále jinak nebo se odehrají jinak. A o to jde především. Vadilo vám, že se Superman s Batmanem prali, aniž by se Superman snažil Batmanovi vysvětlit, že potřebuje pomoct? Po Flashpointu můžete zjistit, že si tihle dva vlastně v Batman v Superman ani nezkřivili vlásek. Zatlačili jste slzu, když se El Diablo obětoval v Suicide Squad? Po Flashpointu ho klidně můžeme vidět znovu upalovat záporáky. Vadil vám krátký pobyt Slipknota v Suicide Squad? Po roce 2020 může klidně dostat vlastní filmovou trilogii. Možností je opravdu nespočet. Warneři tak můžou Flashpointem napravit cokoliv, co divákům, potažmo kritikům nevonělo v DCEU do roku 2020. 

Počítalo se s Flashpointem už od Batman v Superman?



Co zaujme především, je herecké obsazení. Pokud jste si všimli, tak Zack Snyder (režisér Muže z oceli, Batman v Superman a Justice League) do rolí Thomase a Marthy Wayneových v BvS obsadil Deana Jeffreyho Morgana (např. Comedian z Watchmen nebo Negan z The Walking Dead) a Lauren Cohan (neznámější asi jako Maggie z The Walking Dead). Už od začátku tak vznikaly fanouškovské spekulace a teorie o tom, že je to nášlap právě pro Flashpoint, protože - co si budeme nalhávat - oba jsou pro tyto role jako zrození. Zápletku Flashpointu ale samozřejmě netvoří jen rodiny Batmana a Flashe, ale také ostatní členové Justice League. Proto byla přinejmenším skvělá zpráva, když Forbes přišel s exkluzivní informací, že pro Flashpoint je potvrzená jako první Gal Gadot, Wonder Woman. Čeká nás tak pravděpodobně budování příběhu tak, jak byl napsán v komiksu v roce 2011. Píšu to zejména a především proto, protože seriálový Flash stanice CW se Flashpointem inspiroval a do TV ho přinesl v opravdu hodně, hodně osekané verzi. S plnohodnotnou adaptací to mělo společné možná název a myšlenku. 


Co je na Flashpointu tak zvláštní?


Otázka, kterou si položí asi hodně lidí, má úplně jednoduchou odpověď. Flashpoint je zásadní především v tom, jak moc je brutální. Pokud jste scénárista nebo spisovatel, máte v rámci komiksového univerza daná pravidla. Jestliže píšete příběhy toho nebo onoho superhrdiny, zásadní pravidla obvykle znějí tak, že hlavní hrdina (pokud nakladatelství jinak nedá) neumírá a události z jeho světa se více či méně odráží i v ostatních (souběžně vycházejících) komiksech. To v kostce znamená, že pokud píšete o tom, jak Superman během čtyřdenního boje s Doomsdayem srovnal polovinu Metropolis se zemí, musí se to projevit i v komiksu Wonder Woman, která se o tom dozvěděla v médiích nebo případně byla přímo na místě.

Flashpoint na tahle pravidla kašle. Když se někdo s někým utká, většinou to skončí smrtí jednoho z nich a to jednoduše proto, protože si to scénář Flashpointu může dovolit. Flashpoint je brutální, krvavý, jediný superhrdina s pozitivní morálkou je tu víceméně Cyborg. Jinak čtenář vídá známé postavy ve většinou naprosto jiném povahovém ztvárnění nebo se z nich třeba superhrdinové ve Flashpointu vůbec nestali (Green Lantern). Ale dočkáme se vůbec necenzurované a krvavé verze? Diskutovat o tom, jak moc je eRkový komiks na stříbrném plátně luxusní záležitostí, nemusíme. Přesvědčil nás Deadpool, přesvědčil nás Logan. Otázka je, jestli se Warnerům bude vůbec chtít dát Flashpointu hodnocení R - tedy pro dospělé publikum.

Flashpoint je sice příběhem Barryho Allena, jakožto Flashe, ale vedlejší (ale stejně tak důležité) role hrají především další členové Justice League. To je například fakt, o kterém si seriálový bratříček mohl nechat zdát. Všichni ví, že velkým studiím se chce ze svých blockbusterů vytřískat co největší balík peněz, což jde ruku v ruce s tím, aby byl přístupný pro co nejširší publikum. Proto se většinou volí přístupnost PG-13.

Jestli se Warnerům bude chtít poslat do kin Flashpoint ve formě, kterou by si zasloužil, je ve hvězdách. Námět už byl nicméně zfilmován v podobě animovaného celovečeráku, takže pokud máte zálusk to zkusit v kreslené podobě (a ano, je necenzurovaná!), sáhněte po filmu Justice League: The Flashpoint Paradox. Řadí se mezi vůbec nejlepší animáky na motivy DC Comics. V knižní verzi se pak následky Flashpointu odrážejí dodnes (!!) a je to pár týdnů zpátky, kdy končil crossover mezi Batmanem a Flashem, kde Flashpoint pokračoval.

Flashpoint by tak mohl být vůbec jedním z nejzásadnějších a nejlepších kousků v celém DCEU. A měl by být, protože na rozdíl od filmového světa, v tom reálném se Warner Bros. nebudou moci vrátit v čase, aby napravili své chyby.
Sdílej na Google+

Autor: DEADMANincCZ

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

2 komentářů:

  1. 1) Kde je jako druhý autor Flashpointu Kunert?
    2) Barry Allen je nejznámější Flash, ale první byl Jay Garrick puso
    3) Proč pro Thora cpeš odkazy na Marvel do světa DC?
    Celkový dojem: na kvanta nesrovnalostí a pravopisných chyb se nedá ani koukat. Pac a pusu

    OdpovědětVymazat