Recenze: Gilmore Girls: A Year in the Life - Povedl se návrat Gilmorek?

Nejukecanější seriálové hrdinky hlásí návrat. POZOR, SPOILERY!!!

Seriál Gilmorova děvčata je jedním z oněch "ženských" seriálů, u kterých se nestydím přiznat, že je mám rád. A tak jsem se na novou čtyřdílnou minisérii z produkce Netflixu nazvanou Gilmore Girls: A Year in the Life hodně těšil.

A musím přiznat, že jsem trochu zklamaný z toho, co jsem nakonec viděl. Ne moc, ale doufal jsem v malinko víc. Zní to jako klišé a vlastně to je klišé, ale očekávání nebyla v mém případě naplněna úplně stoprocentně.

Minisérie vsadila na trochu jiný koncept, než jsme zvyklí, takže každá z epizod mapuje jedno roční období. To je neotřelý nápad a zprvu jsem byl rád, že jednotlivé díly mají něco kolem hodiny a půl, ale ukázalo se, že to Gilmorkám spíše uškodilo, než aby jim to pomohlo.

Pokud člověk sledoval 45 minut dlouhé epizody prošpikované rozhovory, které byly často "o ničem", bylo to zábavné. Když je ale sledujete 90 minut, zákonitě musí dojít k tomu, že to občas bude malinko nezáživné.

Ne přímo nudné, ale místy se děj znatelně "táhl". On vlastně příběh není kdovíjak dramatický. Zlomových okamžiků je jen pár, jinak sledujeme běžný život (nejen) hlavních hrdinek a jeho strasti i radosti.

Samozřejmě, že prostor dostane i hromada vedlejších hrdinů, což je jen a jen dobře, protože bez nich by prostě Gilmore Girls nebyly to pravé ořechové.

A možná vás překvapí, jak jsou někteří z nich jiní. Není řeč jen o vzhledu (pár postav se změnilo k nepoznání, jiné vypadají snad ještě lépe než během vysílání původní série), ale i o chování. Nejvíc mě ale asi zaskočilo, v jaké fázi života se nachází Rory (Alexis Bledel).

Změna je život

Já si ji pamatuji jako dívku, která měl velmi precizně naplánovaný život, ale jak se ukazuje, plány jsou jedna věc, ovšem realita může být úplně jiná. A tak bez ohledu na to, že je Rory chytrá, snaživá i talentovaná, v podstatě nemá stálý domov, s prací to také není ideální a s osobním životem jakbysmet.

Byl od tvůrců docela odvážný, ale zajímavý krok nechat Rory prožívat podobnou krizi, ale nemile mě zaskočilo, že se několikrát zachovalo tak, že mi na moment přestala být sympatická a to jsem v předchozích řadách snad nezažil.

Její chování k oficiálnímu partnerovi (tahala ho dost slušně za nos a zahýbala mu) nebo jednorázovka, takovou Rory si opravdu nepamatuji. A nemůžu říct, že bych schvaloval to, co dělá.

Naopak, sympatickou transformací si prošla Emily (Kelly Bishop). Z naškrobené povýšené snobky se stala překvapivě obětavá a chápavá žena. Možná to může znít neuvěřitelně a násilně, ale scenáristé to zvládli podat jako přirozený vývoj poté, co přišla o svou životní lásku Richarda (Edward Herrmann).

Mimochodem, seriál se s ním rozloučil velmi pěkně. Sentimentálně, ale s nezbytnou špetkou vtipu a nadhledu.

Nejméně se asi změnila Lorelai (Lauren Graham). Je to stále nenajedená ukecaná ztřeštěná ženská, která někdy neví, co chce, ale je to roztomilé.

Práce s postavami se mi docela líbila (pokud pominu pár výtek směrem k Rory). Většina starých známých byla zakomponována do seriálu tak, aby to nepůsobilo okatě a nepřirozeně a většině dostala dost prostoru, aby nešlo jen o "křoví". Pravda, bylo několik těch, kteří se v seriálu jen mihli, ale takových bylo opravdu jen minimum.

Tak trochu o ničem

Zklamaný jsem ale byl, že A Year in the Life trval více než šest hodin a příběhově se děj příliš daleko neposunul. Neříkám, že bych chtěl, aby každé dvě minuty přišel zvrat, ale neustále přešlapovat na místě mi také nepřišlo jako ideální.

A asi nejvíce mě zamrzelo, že jsme se ve finále dočkali jen "malé svatby" a ne té oficiální. Myslím, že velký obřad s většinou postav by byl pěknou tečkou za novou řadou. A ani Roryno oznámení v úplném závěru mě neoslnilo. Takový otevřený konec mi přišel dost laciný, přestože odkazoval na úplný počátek příběhu Lorelai a Rory.

Jsem si vědom toho, že vyznívám dost kriticky, ale nebylo to tak špatné, jak to vypadá. Nové Gilmorky uměly být roztomilé, milé, vtipné i melancholické, ale z nějaké nevysvětlitelného důvodu kouzlo původních řad trochu zmizelo. Stále tu je, ale ne tak silné. Možná je to tím, že jsou jednotlivé díly delší, možná je to tím, že dějově je nová série dost líná, možná je to úplně něčím jiný, ale pravdou je, že mě čtyřdílná série sice pobavila, ale ne tak jak jsem doufal.

Ve zkratce:

Dlouho očekávaný návrat Gilmorek není špatný. Opět se hodně mluví, je to milé, je to vtipné a je bezva vidět staré známé. Děj se ale posouvá kupředu šnečím tempem a občas se úplně vytrácí jakýkoliv dramatický nádech. Určitě ale potěší návrat skoro všech starých známých a to, že jiskra původních řad úplně nevymizela.

Klady

+: Vrátila se většina zajímavých postav
+: Je to stále milé a pohladí to po duši
+: Zajímavý vývoj některých hrdinů

Zápory

-: Chování Rory není vždy zrovna sympatické
-: Příběh se sune kupředu dost pomalu
-: Konec není nic moc

Hodnocení: 75 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat