Hra o trůny: Vyhrožuje HBO třináctileté fanynce seriálu žalobou?

Proč by mělo?

Někteří fandové filmů a seriálů jsou velmi oddaní a často svou lásku k oblíbeným projektům vyjadřují ve formě umění (jde o takzvané fan art). Stejně to udělala i třináctiletá autistická dívka Felicity Wilcox, která ve svém uměleckém projektu použila frázi "Winter is Coming" z Game of Thrones. Obrázek pak zveřejnila na stránkách Redbubble, které pořádaly fanouškovskou soutěž.

Zdroj: Tom Maddick SWNS.com


A podle otce Felicity obdržela dívka email s varováním, že pokud daný obrázek (respektive text z něj) neodstraní,bude na ni podána žaloba kvůli porušení copyrightu. Dívka tak z kresby smazala daný slogan, který je mottem rodiny Starků.

K situaci se vyjádřilo i HBO, které se nechalo slyšet:

"Milujeme, když jsou fanoušci kreativní v případě podpory našich programů... Tyto práce žijí online v mnoha podobách a v minulosti jsme je oslavovali tím, že jsme na ně upozorňovali. Spousta výdělečných stránek, které prodávají své produkty, stejně jako Redbubble, činí kroky, aby se vyhnuly porušení copyrightu jako součást jejich standardních procesních procedur. Předpoklad, že se někdo zaměřil na určitého jedince nebo snad, že HBO vyhrožovalo právními akcemi proti ní, je jednoduše nepravdivý."

Těžko říct, jak to bylo. Na jedné straně bych se hodně divil, kdyby HBO šílelo kvůli použití určité fráze (mimochodem, je možné mít copyright na větu, která není až tak specifická?) malou dívkou, na té druhé je fakt, že HBO umí být přísné, pokud jde o jejich projekty.

Je na místě upozornit, že zmíněný email nepřišel od HBO, ale od stránek Redbubble, které prý byly kontaktovány ze strany HBO s tím, že jde o porušení copyrightu ikonické fráze ze seriálu.

Mimochodem, otec dívky vzkázal velmi jasné:

"HBO si to může strčit tam, kam slunce nesvítí..."

Myslíte, že HBO dívce skutečně vyhrožovalo?

Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat